Για «λουκέτο» στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια προειδοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Στη ΒΙΑΛ όλα βαίνουν καλώς;

Ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θεωρείται το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια Λέσβου σύμφωνα με αιτιολογημένη γνωμοδότηση- εισήγηση της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Π.Ε. Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενο ο χώρος θεωρείται ακατάλληλος καθώς «στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο.

Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.

Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής».

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, τάσσεται προθεσμία 30 ημερών (ημερολογιακών) στο αρμόδιο υπουργείο, για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στη σχετική απόφαση.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο.

Περισσότεροι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο αυτή την στιγμή διαμένουν πάνω από 2.010 άτομα!

Φυσικά ενόψει της χειμερινής περιόδου το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί και δεν βλέπουμε δυστυχώς καμιά πρωτοβουλία αποσυμφόρησης από πλευράς του Υπουργείου.

Γιατί η Περιφέρεια ενδιαφέρεται μόνο για το καλό της γειτονικής Λέσβου, και δεν δείχνει το ενδιαφέρον της προς όλα τα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό;

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται ο αριθμός διαμενόντων μεταναστών στο ΚΥΤ της Μόριας, ο οποίος αυξάνονται διαρκώς και έχει φτάσει τους 8.500, ενώ η δυνατότητα φιλοξενίας δεν ξεπερνά τις 3.500.

Όμως, γιατί δεν πραγματοποιείται αυτοψία από τους αρμόδιους και στο νησί της Χίου και της Σάμου και των υπολοίπων νησιών που βουλιάζουν τα ΚΥΤ από μετανάστες;

Μήπως εδώ οι συνθήκες είναι καλύτερες;

Επανειλημμένα δημοσιεύματα καθημερινώς αναφέρονται στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών. Παραθέτουμε ορισμένες εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούσαν πέρυσι τον χειμώνα στη ΒΙΑΛ.

   

Παρά τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για δραστική αποσυμφόρηση των νησιών και παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον μέγιστο αριθμό προσφύγων – μεταναστών που μπορούν να φιλοξενηθούν στο Κ.Υ.Τ. της ΒΙΑΛ ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη Χίο είναι διαρκώς αυξανόμενος. Ως πότε;

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.