Όλα στο φως! Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή Νο 19….
Ήταν 9 Απριλίου του 1971 στην Σύρο όπου πήρα το απολυτήριο Στρατού ως έφεδρος ανθυπολοχαγός Πεζικού! Αφού μάζεψα τα συμπράγκαλα μας μαζί με την Ιουλία και τον γιό μας με το πλοίο της άγονης γραμμής Έσπερος ή Καραϊσκάκης από Σύρο μέσω Ψαρών φθάσαμε στην Χίο! Αμέσως η πρώτη μου έγνοια ήταν η δουλειά και η καριέρα που είχα αφήσει τον Απρίλιο του 1969…
Όταν είδα ότι η κατάσταση ήταν ρευστή στο χώρο της ναρκώσεως και υπήρχαν εμπόδια και προσκόμματα,με ένα τηλεφώνημα μου στην Adelco και στον Διευθυντή Γιώργο Καμπάνη….. Ψαριανός την καταγωγή…. γιατί ήμουν παλιός αντιπρόσωπος φαρμάκων μου άναψε το πράσινο φως! Έτσι ξεκίνησα με μεγάλο μισθό για τα δεδομένα της εποχής εκείνης για τα τρία νησιά Χίος – Λέσβος – Λήμνος … Με τις πρώτες επισκέψεις στους γιατρούς και τα φαρμακεία της Χίου κατάλαβα ότι η παρουσία μου στο χώρο της ναρκώσεως είναι αναγκαία! Μέσα στο επόμενο δίμηνο βρέθηκα στην Αθήνα στου Κανάρογλου εισαγωγές Ιατρικού εξοπλισμού και αγόρασα μαζί με τον Ζαφείρη το δεύτερο φορητό μηχάνημα ναρκώσεως με όλους τους εξοπλισμούς και φάρμακα! Αφετηρία του δεύτερου ημιχρόνου της καριέρας μου ήταν η πρώτη κλινική του Ζαφείρη αλλά συγχρόνως μέσα υπήρχε και το χειρουργικό Ιατρείο του γηραιού πλέον Ματθαίου Χριστοφορίδη….. θα αναφερθώ σε άλλο κεφάλαιο για την συνεργασία με τα χιλιάδες χειρουργεία μέχρι το 1980! Σήμερα συνεχίζω την περιγραφή των υγειονομικών της Χίου και αρχίζω από την πιο μεμακρυσμένη περιοχή της Ευαγγελίστριας!
Όπως αναφέρω Χριστοφορίδης…Ζαφείρης ….ήταν δεύτερο εξάμηνο του 1971 όταν ο Παθολόγος Κώστας……δεν αναφέρω επίθετο για ευνόητους λόγους αφού μας έφερε από τα Καμπόχωρα μια κοπέλα με οξεία σκωληκοειδίτιδα μέχρι να ετοιμαστεί το χειρουργείο μας λέει: ….ρε παιδιά για ελάτε και εσείς να δείτε τί είναι που βρωμάει στο αυτοκίνητο μου και δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι; Αφού πήγαμε κοντά με ανοιχτές τις πόρτες του αυτοκινήτου η βρώμα ήταν απαίσια…. αλλά δεν βλέπαμε κάτι! Τότε ο Ζαφείρης του λέει ρε Κώστα για άνοιξε το Πορτ μπαγκάζ να δούμε μήπως υπάρχει κάτι μέσα;
Ανοίγει και το θέαμα αποκρουστικό υπήρχαν δύο κότες σε αποσύνθεση! ΑΧΟΥ λέει ο Κώστας…..βρε παιδιά πριν 10 μέρες η κυρά Καλλιόπη… επειδή είναι φτωχή και ποτέ μου δεν της παίρνω επίσκεψη με το ζόρι μου έδωσε τις κότες για να κάνω σούπα για τα παιδιά μας!…πού να ξεβρωμίσει;… δεν ξέρω πόσα αποσμητικά χάλασε! …. Και πράγματι ο συγκεκριμένος γιατρός πολλές φορές δεν πληρωνόταν! Άλλωστε και σε μένα τον Ιούνιο του 1969 μου έδωσε τα πιστοποιητικά γάμου δωρεάν γιατί δεν ήθελα να πάω σε άλλο γιατρό για συγκεκριμένους λόγους! Ένα από τα ωραία και τραγελαφικά της εποχής! …… έχουμε κοντά την κλινική Κάργατζη αργότερα και την κλινική Καστάνια με τον οποίο δεν συνεργάστηκα παρά μόνο σε μια καισαρική τομή στου Κάργατζη που ήταν και η μοναδική…. στην οδό Κουντουριώτου όπου σήμερα το Φαρμακείο Χρήστου Ξύδα που μεταφέρθηκε απ’ το φαρμακείο Χριστοφόρου Σπίνου από την Απλωταριά….. εκεί στον πάνω όροφο ήταν η πρώτη κλινική του Μαϊστρου!
Παρά δίπλα το σπίτι του Παθολόγου Μιχαήλ Νικολαδού που είχε το ιατρείο του στην οδό Αργέντη 6 και αργότερα στην Απλωταριά στην πολυκατοικία Νικ. Μισετζή…. στο σταυροδρόμι της αστυνομίας επί της Κουντουριώτου το σπίτι του Παθολόγου Χαράλαμπου Τόπακα δημοτικού ιατρού και ιατρείο στην αρχή της Αργέντη πάνω από το υαλοπωλείο του πεθερού μου Νικολάου Πίττα… στην Μιχαήλ Λιβανού απέναντι από τον παλιό φούρνο του Αργυράκη η ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Μαρία Ζολώτα αδελφή του μεγάλου Ξενοφώντος Ζολώτα πρώην πρωθυπουργού ….και απέναντι σχεδόν από το παγοποιείο ήταν το ΠΙΚΠΑ με υπεύθυνη την Δέσποινα Κρόκου αδελφή του μεγάλου δασκάλου και συγγραφέα Γιώργου Κρόκου και σύζυγος του καπτεν Παύλου Κουκουλά…. πίσω από τον κινηματογράφο Αστέρα γωνία ο παιδίατρος Γεώργιος Σταματέλλος πατέρας της συμμαθήτριας της Ιουλίας…. Μαριάννας…. στην πολυκατοικία Πολίτη το μικροβιολογικό εργαστήριο του Λεόντιου Χριστοφορίδη και το ιατρείο του καρδιολόγου Μιχαήλ Μισαηλίδη… φυσικά στο ισόγειο και από την παραλία και την Ροδοκανάκη τα γραφεία και ιατρεία του ΙΚΑ: ιατροί παθοθόλοι Λεωνίδας Πιτταούλης…. Παντελής Χαλκίτης …. Ιωάννης Μποσίνης καταγωγής από την Βέσσα που είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη το νοσοκομείο Βαλουκλή και άμεσα διορίστηκε στο ΙΚΑ που είχε και ιδιωτικό ιατρείο στην διπλανή πολυκατοικία Γάγκα… θυμάμαι τον Μποσίνη έρχεται ένα πρωί στου Αυγουστή και έξαλλος λέει του Αυγουστή…. Γιάννη σου έτυχε ποτέ να είσαι σε θερμή περίπτυξη με την γυναίκα σου μεσάνυχτα και να κτυπήσει το τηλέφωνο και να’ναι και του ΙΚΑ;
Και το ωραίο ήταν ότι δεν μπορούσε να προφέρει το σίγμα και το έλεγε κάπα το Μποσίνης το έλεγε Μποκίνης! ( επειδή δεν θα υπήρχε αμοιβή )… μικροβιολόγος στον επάνω όροφο ο Λεόντιος Χριστοφορίδης και Χειρουργός ΙΚΑ ο Κώστας Βαλαντάσης! Διευθυντής του ΙΚΑ ο Τσιανίκας και αργότερα ο Βλάχος… και σε συνέχεια η Μαριάνθη Στεφανίδου και Δημήτρης Κωστιδάκης με υπαλλήλους τον Ιωάννη Φυστέ…τον Παντελή Αγορή τον Δημήτρη Φωκίδη τον Βάιο…τον Σιδερή Στεφανάκη μετά την συγχώνευση του ΤΑΑΜΜ ταμείο Αλευροποιών… Μακαροτεχνιτών στο ΙΚΑ… και ταμείο ο Δημήτρης Καζάνας …την Χάρις Σιδηροφάγη-Καββάφη..,.την Γεωργία Ράπτη…την Ειρήνη Κυριακού..την Τούλα Μιχάλα ….την Καλλιόπη Τσουρή…… Στην γωνία Ροδοκανάκη…. Καναλά ήταν το ιατρείο του Ελευθερίου Ψαρέλη Νευρολόγου Ψυχιάτρου μέχρι τον Αύγουστο του 1963 που έφυγε για Θεσσαλονίκη και άφησε την Χίο δίχως ψυχίατρο που ήταν απαραίτητος γιατί όπως λέει ο Χιωτοσυριανός Γιώργος Σουρής από λίγο ως πολύ όλοι οι Χιώτες είναι τρελοί!
Μέχρι να έρθει άλλος ψυχίατρος για να μεταφερθεί κάποιος ψυχασθενής σε θεραπευτικό ίδρυμα Αθηνών π.χ. Δρομοκαΐτειο έπρεπε να εξεταστεί από παθολόγο του Νοσοκομείου Χίου και παθολόγο του Δήμου με κοινή απόφαση και βεβαίωση θεωρημένη από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου… υπήρχε δίπλα στην Καναλά το μικροβιολογικό εργαστήριο του Απόστολου Νεαμονητού…. επίσης στην πολυκατοικία Γάγκα αργότερα ήταν η οδοντίατρος Ελβίρα Κλούβα και μετά λίγα χρόνια ο στρατιωτικός νευρολόγος ψυχίατρος Νικόλαος Χαριτάκης ! Και στην διασταύρωση Βενιζέλου… Αργέντη γωνία ήταν τα γραφεία του ΤΕΒΕ πάνω από το (σημερινό Φαρμακείο Κοκκινάκη) με Διευθυντή τον Κωνσταντίνου που ήταν και το σπίτι του με μοναδικό υπάλληλο τον Αντώνη Κουκουλά και τρεις τέσσερις εισπράκτορες ασφαλιστικών εισφορών! Το κτίριο αυτό λέγεται ότι ήταν κάποτε το λιμεναρχείο της Χίου και η Βενιζέλου ήταν παραλία! Αυτά για σήμερα έπεται συνέχεια με την περιγραφή των υγειονομικών της Χίου! Καλό ξημέρωμα!