“Το ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας αποτελεί τη μόνη απάντηση στην κριτική που δέχεται η Ένωση ως προς τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά”, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινό Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δικαστών και της European Union Agency for Asylum.
“Οι δικαστές που υπηρετούν στις Επιτροπές της Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν κληθεί να εκδικάσουν προσφυγές που άπτονται κρίσιμων ζητημάτων, όπως η εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας». Mέσω των αποφάσεών τους εγγυώνται τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα’’, επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στα διδάγματα της πανδημικής και μεταναστευτικής κρίσης, τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, και ανέδειξαν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του συστήματος ασύλου.
“Η Ελλάδα είναι”, συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης, “πρωτοπόρος, καθιερώνοντας με τη συνδρομή του EUAA το θεσμό της εξ αποστάσεως συνέντευξης, αλλά και της εξ αποστάσεως διενέργειας διοικητικών ενεργειών. Ο στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα απόλυτα ψηφιοποιημένο περιβάλλον, το οποίο θα συμβάλει στο βασικό στόχο κάθε εθνικού συστήματος ασύλου, την ταχεία αλλά και ποιοτική εξέταση όλων των αιτημάτων ασύλου.”
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας και τον Κοινό Ευρωπαικό Χώρο Προστασίας, την ώρα που η χώρα μας έχει υποδεχτεί 26 περίπου χιλιάδες Ουκρανούς.
“Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, η ΕΕ έκανε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αυτή της δημιουργίας ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας. Ο Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Προστασίας, πάγια θέση της Ελλάδας στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αποτελεί τη λογική απόρροια ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου”, κατέληξε χαρακτηριστικά.