Η Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, η επονομαζόμενη και ως «pay day», έχει διπλό βάρος, καθώς θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τις ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών για τα σχολεία που μόλις ξεκίνησαν, ο λογαριασμός γίνεται βρόχος. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει γύρω στα 1,140 δις ευρώ από το φόρο εισοδήματος και τουλάχιστον 625 εκατ. Ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, αν και τα στοιχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν πως όσοι έχουν περιορισμένο φόρο ακινήτων τον πληρώνουν εφάπαξ για να ξεμπερδεύουν, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από την πρώτη δόση να φτάνει ως το 1 δις.
Αν και πάντα υπάρχει ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών μήπως… κλατάρει το σύστημα, οι πληρωμές του Ιουλίου τους δίνουν τον «αέρα» ότι τελικά αυτοί που μπορούν ακόμα να πληρώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσουν λίγο ως πολύ να το κάνουν, παρά το ότι η εισπραξιμότητα από το φόρο εισοδήματος την περασμένη χρονιά ήταν χαμηλότερη από το 2016 (67,86% από 68,62%).
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές… μικρές λεπτομέρειες, που θα έπρεπε να προβληματίσουν το οικονομικό επιτελείο. Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών των πληρωμών προς την εφορία γίνεται μέσω πιστωτικών καρτών. Αν και αυτή η επιλογή των φορολογούμενων είναι δημοσιονομικά αδιάφορη, επιτείνει το πρόβλημα της διόγκωσης του Ιδιωτικού Χρέους αλλά και των «κόκκινων» δανείων, που υποχώρησαν οριακά κάτω από τα 90 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα προβληματικά καταναλωτικά δάνεια το Δεκέμβριο του 2017 ανέρχονταν στο 49,3%, αλλά με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2018 είχαν φτάσει στο 56,9%, με την επισήμανση από την ΤτΕ ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2017- εκεί δηλαδή που μαζεύεται ο όγκος των ετήσιων φορολογικών υποχρεώσεων- καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης καταναλωτικών δανείων (και οι πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία) σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Συν τοις άλλοις, το 82,5% των προβληματικών καταναλωτικών δανείων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 6 μηνών!
Το δεύτερο στοιχείο, που θα έπρεπε να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, είναι ο αυξανόμενος όγκος οφειλών προς το Δημόσιο, παρά το μπαμπούλα των κατασχέσεων, που έχουν πέσει πάνω σε περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους κι έχουν φέρει στα κρατικά ταμεία (μαζί με τις ρυθμίσεις) περί τα 2,4 δις ως τώρα, δηλαδή 270 εκατ. Ευρώ πάνω απ’ όσα υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι χρεωμένος αυτήν τη στιγμή με 182 δις ευρώ (!) κι αν ανατρέξει κανείς στα επιμέρους στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι οι οφειλές από φόρο εισοδήματος μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνουν στα 32,523 δις ευρώ, ενώ άλλα 3,380 δις είναι τα χρέη από το φόρο περιουσίας, δηλαδή συνολικά σχεδόν 36 δις ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να εκπληρώσουν σήμερα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα έχουν μηνιαία προσαύξηση 0,73% ή 8,76% το χρόνο.