ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Άγιος Στυλιανός. 26 Νοεμβρίου.

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Άγιος Στυλιανός, ένας από τους δημοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, Ποντιακής καταγωγής από την αρχαία Παφλαγονία του Πόντου, Άγιος των πρώτων  Χριστιανικών αιώνων, ο Άγιος-προστάτης παιδιών και νηπίων.

Ο Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγών – σύμφωνα με μερίδα των συναξαριστών-γεννήθηκε το 301 μ.Χ και εκοιμήθη το 400 μ. Χ σε ηλικία των 99 ετών κάτι που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερης ηλικίας Αγίους της Χριστιανικής θρησκείας.

Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στο χωριό Στέφι της Παφλαγονίας και έμεινε πολύ γρήγορα ορφανός. Ο μικρός Στυλιανός  βρέφος ενός έτους έχασε την μητέρα του και στα έξι του χρόνια τον ευσεβή Χριστιανό πατέρα του. Μεγάλωσε στην Σινώπη του Πόντου με την οικογένεια του θείου του που φρόντισε να μάθει γράμματα ο μικρός Στυλιανός. Στα 16 του χρόνια ο νεαρός έφηβος εγκατέλειψε την θαλπωρή του σπιτιού του θείου του κι επέστρεψε στην Παφλαγονία και το πατρικό του σπίτι.

Εδώ ο Στυλιανός που τον διακατείχε βαθύ πνευματικό συναίσθημα και είχε επιλέξει τον ερημικό βίο, αφού κατέγραψε την περιουσία που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του την μοίρασε όλη στους φτωχούς κι έφυγε για την έρημο… να μονάσει…

Επέλεξε το όρος  Όλγασσος  και μία κορυφή του όπου κι έχτισε μια καλύβα από σιδερόπετρες δίπλα σε μια πηγή κι άρχισε τον ασκητικό βίο του. Ο νεαρός Στυλιανός ζούσε προσευχόμενος, τρώγοντας καρπούς από τα δέντρα μία φορά την εβδομάδα και πίνοντας νερό από την πηγή τρείς μόνο φορές την εβδομάδα για να μην ξεραθεί το σώμα του.

Μετά από χρόνια  λόγω φοβερού παγετώνα , από τα χιόνια έκλεισε η είσοδος της καλύβας του και δεν μπορούσε να βγει για τροφή και νερό. Κουλουριάστηκε ο Άγιος εξαντλημένος από το κρύο και την πείνα σε μια γωνιά της καλύβας του και παρακαλούσε τον Κύριο να τον ζεστάνει με τη Χάρη Του και να του δώσει την δύναμη να μην πεινά.

Ξαφνικά και τριάντα μέρες μετά τον εγκλεισμό του στην καλύβα από το χιόνι βλέπει μπροστά του έναν Μοναχό που κρατούσε στα χέρια του ένα αχνιστό ψωμί και του είπε: < Στυλιανέ, λάβε τον άρτο όπου σου στέλνει η αγαθότης του Θεού. Αρκετά δοκιμάστηκες επί τριάντα ημέρες. Απ’ τη στιγμή αυτή,δεν θα αισθάνεσαι ούτε κρύο ούτε πείνα>.Αυτά είπε ο Μοναχός, έδωσε στον Άγιο τον άρτο και χάθηκε από τα μάτια του.

Η χαρά του Αγίου μεγάλη…

Το πρώτο θαύμα του Αγίου Στυλιανού.

Μια μέρα την ώρα που ο Άγιος ήταν στην πηγή για να πάρει νερό ένας περαστικός κυνηγός τον πέρασε για θήραμα και του έριξε το βέλος της σαΐτας του τραυματίζοντας τον σοβαρά. Μόλις ο άτυχος κυνηγός κατάλαβε ότι κτύπησε άνθρωπο κι όχι ζώο έτρεξε κοντά του και με λυγμούς ζητούσε συγχώρεση και προσπαθούσε να βοηθήσει τον τραυματισμένο  Άγιο.

Ο κυνηγός αφού συνήλθε από το σοκ κι είδε ότι έχει να κάνει με έναν Άγιο ερημίτη του ζήτησε μια χάρη:

-Άγιε μου έχω ένα άρρωστο κοριτσάκι τεσσάρων χρόνων που δεν μιλάει. Θεράπευσε το με την προσευχή σου.

Ο Όσιος συγκινείται και δακρύζει γιατί αγαπούσε πολύ τα παιδιά και θυμόταν τον λόγο του ΚυρίουQ

«Εάν μη στραφήτε και γέννησθε ως τα παιδία ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών».

Σηκώνεται, λοιπόν, πηγαίνει στο καλύβι του παίρνει ένα ψίχουλο από τον ουράνιο άρτο που του είχε φέρει ο Άγγελος το δίνει στον κηνυγό λέγοντας του να το πάρει και να το δώσει στο κοριτσάκι του να το φάει συμπληρώνοντας: «Ελπίζω στην δύναμη της Κυρίας ημών Θεοτόκου να κάνει το θαύμα Της».

Έπειτα από οκτώ μέρες ο κυνηγός επέστρεψε στο καλύβι του Οσίου Στυλιανού έχοντας μαζί του το θεραπευμένο κοριτσάκι του. Το πήγε στον Όσιο να το ευλογήσει που το παιδί αφού έφαγε το ψίχουλο βρήκε και την ομιλία του και την χαμένη ακοή του.

Από τότε κι αφού μαθεύτηκε στον Πόντο η παρουσία του Άγιου ερημίτη στο βουνό  καθώς κι η θαυματουργή δύναμη του δεκάδες γονείς με τα άρρωστα παιδιά τους  έρχονταν στην καλύβα του Αγίου  για να τα ευλογήσει και  να τα  θεραπεύσει. Η φήμη του Αγίου εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον Πόντο.

Η υπόλοιπη ζωή του υπέργηρου πλέον ασκητή πέρασε με την θεραπεία κι ευλογία ασθενών μικρών παιδιών έως την κοίμηση του σε βαθιά γεράματα.

Την Ευχή Του. Άγιος Στυλιανός, προστάτης των παιδιών, γεννημένα κι αγέννητα καθώς και των εγκύων αλλά και άκληρων γυναικών.

Η μνήμη του Αγίου Στυλιανού τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 26 Νοεμβρίου. Εορτή σταθερή.

Πηγή:  1)Ορθόδοξος Συναξαριστής. 2) Μαγδαληνής Μοναχής: Οι Άγιοι του Πόντου/τ.11.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.