Την θεματική συζήτηση για το μεταναστευτικό την είχε ζητήσει η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε ο κάθε φορέας και ο κάθε πολίτης να μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα. Χαιρόμαστε επίσης που είναι εδώ στην συζήτηση εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.
Ελπίζουμε να γίνει επιτέλους η αρχή ουσιαστικού διαλόγου με επιχειρήματα, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα και όχι με ατάκες, συνθήματα και αφορισμούς. Η ρητορική του άσπρου – μαύρου σίγουρα βολεύει πολιτικές μειοψηφίες αλλά ΟΧΙ το συντριπτικό ποσοστό της κοινωνίας της Χίου.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος ντόρος για το 1,6 δις Ευρώ , κεφάλαιο το οποίο δόθηκε για το μεταναστευτικό στη Χώρα μας. Η κυβέρνηση μέσω του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Κυρίτση κατηγορεί τώρα την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ ότι τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν προς αυτές και εκεί κατασπαταλήθηκαν και όχι από το επίσημο Ελληνικό κράτος. Ποιος όμως έκανε κράτος εν κράτει τις ΜΚΟ ακόμα και στα ευαίσθητα ακριτικά νησιά?
Φωνάζαμε μαζί με χιλιάδες Χιώτες, από την πρώτη συγκέντρωση στην πλατεία πριν από 2 χρόνια, ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να περάσει στο επίσημο ελληνικό κράτος. Πως μπορεί άλλωστε ένας νησιώτης να συναινέσει τόσο εύκολα στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας?
Ο κ. Μουζάλας, γέννημα θρέμμα των ΜΚΟ, τότε μας έλεγε ακραίους ,απειλούσε τους Χιώτες και αποκαλούσε το νησί φασιστονήσι. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και λέει αυτά που λέγαμε εμείς τότε. Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτός ο ποταμός χρημάτων ντύθηκε ιδεολογικά με τα αγνά αισθήματα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
Μόνο για το 2017 ο τζίρος της Ύπατης Αρμοστείας κυρίως από δωρεές κρατών ήταν περίπου 4δις με κύριο χορηγό τις ΗΠΑ με 1,5δις.
Θυμίζουμε ότι από το τέλος του 2018 η διαχείριση του μεταναστευτικού σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Βίτσα στην προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί , περνάει σε κρατικούς φορείς.
Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας
Mε στην συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016, υπήρχε πρόβλεψη για 20,000 θέσεις ”φιλοξενίας” στα νησιά για τους πρόσφυγες – μετανάστες. Το νούμερο αυτό τότε ήταν εξωπραγματικό για τα δεδομένα των νησιών. Σήμερα δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα και το χειρότερο είναι ότι για τον επόμενο χρόνο κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί ,ποιες απρόβλετες συνέπειες μπορεί να έχει για τα νησιά, ο εγκλωβισμός τόσων ανθρώπων διαφορετικής εθνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής προέλευσης.
Εφτασαν σήμερα τα ακριτικά νησιά να βρίσκονται σε απόλυτη ομηρία ανάλογα με τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία συν τοις άλλοις χρηματοδοτείται με τεράστια κονδύλια από την ΕΕ .Γιατί η Ελλάδα δεν απαιτεί να καθοριστεί χρηματική ποινή για κάθε βάρκα που ξεκινάει από την Τουρκία;
Οι ευθύνες σε Τοπικό-Περιφερειακό επίπεδο
Ο δήμος Χίου δεν αντιλήφτηκε έγκαιρα, ότι δεν μπορούν τρία -τέσσερα νησιά να διαχειριστούν όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Έπεσε στην παγίδα της προπαγάνδας : Έπρεπε το νησί να αποδεχθεί την μεταναστευτική κρίση ως γεγονός αναπόφευκτο και μοιρολατρικά να παραδώσει όσους χώρους του ζητηθούν για την δημιουργία νέων καταυλισμών.
Εμπιστεύτηκε τυφλά τους Ευρωπαίους και την Κυβέρνηση. Πως αλλιώς να εξηγήσεις δηλώσεις του στυλ : δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει το πόσοι έρχονται καθημερινά αλλά να επικεντρωθούμε στο να υπάρχει ένας ανεξάρτητος μηχανισμός , μια υπηρεσία που θα λειτουργεί ως διαχειριστής-χωροθέτης ;
Λες και οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα που μπορούν να αποθηκευτούν.
Όλοι οι Χιώτες αναγνωρίζουν τώρα, που θα είχε οδηγηθεί το νησί ,αν είχε φτιαχτεί το νέο κέντρο στο ΧΑΔΑ, το ΠΡΟΚΕΚΑ στους Ολύμπους ή γινόταν η μεγέθυνση της ΒΙΑΛ.
Η αρχική επιλογή της ΒΙΑΛ ήταν εξ αρχής λανθασμένη αφού βρίσκεται ανάμεσα σε 4 οικισμούς και ενεργά στρατόπεδα .Η ΒΙΑΛ πρέπει άμεσα να κλείσει.
Όσον αφορά την Περιφέρεια περιμέναμε περισσότερες ενέργειες. Η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος με συνολικό πληθυσμό περίπου 170. 000 κατοίκων είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Επιπλέον έπρεπε να σηκώσουν και το μεταναστευτικό βάρος αλλά με όρους ταπεινωτικούς για τους κατοίκους της : αποκλεισμένοι, στιγματισμένοι λες και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι μολυσμένη.
Η Ελλάδα δέχεται μεταναστευτικά ρεύματα εδώ και δεκαετίες όμως ποτέ άλλοτε αντίστοιχες περιοχές της Ελλάδας δεν είχαν αποκλεισθεί και τεθεί σε καθεστώς καραντίνας. Ο γεωγραφικός περιορισμός – εγκλωβισμός είναι ο μοναδικός σε όλη την Ευρωπαϊκή επικράτεια και επιβλήθηκε από την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Πρέπει λοιπόν να υψώσει φωνή και να δείξει ότι την πολιτεία δεν την ενδιαφέρει καθόλου το τί πραγματικά συμβαίνει στα ακριτικά νησιά.
Άραγε το να διεκδικώ για τον τόπο μου ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση αντίστοιχη με άλλες Ευρωπαϊκές περιοχές σημαίνει ότι είμαι ακραίος?
Η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ από την αρχή μέχρι σήμερα, με αγώνες και ΟΧΙ με ευχολόγια, ατάκες και δημόσιες σχέσεις εναντιώθηκε πραγματικά στον αποκλεισμό των ακριτικών νησιών.
Μήπως το όλο σκηνικό είναι στημένο ;
Από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ ,προκύπτει ότι το 2014 και το2017 έχει εισέλθει περίπου ο ίδιος αριθμός παράνομων μεταναστών δηλαδή κάπου 6.500χιλ ,ενώ το 2018 έχουμε μείωση για την Χίο. Τότε το 2014 ,δεν είχαμε ούτε ΒΙ.ΑΛ ,ούτε FRONTEX, ούτε MKO, ούτε ΜΑΤ, ούτε Ύπατη Αρμοστεία, ούτε τόσο τραγικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων στη Χίο. Και ας υπήρχε ο πόλεμος στην Συρία!
Υπήρχε όμως συγκεκριμένη ΠΟΛΙΤΙΚΗ εντολή προστασίας των ακριτικών νησιών έναντι του κινδύνου της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.Τι γινόταν; ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ όπως εμείς λέμε τόσα χρόνια.
Η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ θέλει να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης πάντα βασισμένης στο διάλογο, με προϋποθέσεις όπως:
Καμία μόνιμη παραμονή στα ακριτικά νησιά, όπως είχε δεσμευτεί ο κ.Βίτσας.
Να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα τους ,όπως έπραξαν αντίστοιχα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Έβρο .
Να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός όπως αποφάσισε το ΣΤΕ.
Κλείνοντας την ομιλία επισημαίνουμε το εξής παράδοξο:
Η κυβέρνηση που έλεγε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη τελικά το πέτυχε. Με την πολιτική των ανοικτών συνόρων κατάφερε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να στραφεί η Ευρώπη σε ”συντηρητικές” επιλογές με δυσάρεστες ίσως συνέπειες για την Χώρα μας.
ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ