Δεν περνά ούτε μέρα χωρίς να γίνει από την Τουρκία κάποιου είδους πρόκληση. Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κράτησε το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ζυγίζοντας σε πρώτη φάση τις αντιδράσεις, εκτός ελέγχου είναι ωστόσο οι προκλητικές δηλώσεις από τους υπουργούς του, είτε επαναφέροντας ξανά θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο, είτε κατηγορώντας την Αθήνα ότι υποθάλπει τρομοκράτες, είτε ξαναγυρνώντας στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ελληνική διπλωματία, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε μια αέναη διαδικασία δηλώσεων και ανακοινώσεων.
Στο δρόμο των προκλήσεων και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση επανέρχεται η Άγκυρα, με προμετωπίδα την ανυπόστατη αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης, προειδοποιώντας για νέα διεθνοποίηση του ζητήματος.
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει αυτές τις περιοχές, ειδικά τα νησιά που βρίσκονται κοντά μας παρά τον όρο της συνθήκης της Λωζάννης και τα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Παρισιού το 1947. Το φέραμε στην ατζέντα του ΟΗΕ. Το φέραμε στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας με τον ίδιο τρόπο όπως και σε άλλες χώρες. Θα το παρακολουθήσουμε» σημείωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει στο «παιχνίδι» προκλήσεων και πως μόνο αν υπάρξουν νέα ανυπόστατα επιχειρήματα θα απαντήσει στους αρμόδιους οργανισμούς.
«Οι ίδιοι έχουν θεσπίσει με απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από το 1995 το περίφημο casus belli δεν είναι αυτό επιθετική κίνηση; Δεν είναι αυτοί που έχουν εισβάλλει στην Κύπρο και κατέχουν το περίπου 40% του νησιού;» είπε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Εκτός από το casus belli και την εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα προτάσσει τα επιχειρήματα ότι διαθέτει νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ, καθώς η Τουρκία διαθέτει αποβατικές δυνάμεις στη Μικρά Ασία.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υπέδειξε την Ελλάδα ως επεκτατική χώρα, παρουσιάζοντας μάλιστα και χάρτες, προχωρώντας μάλιστα και σε αναφορές για τα συμβάντα της Μικρασιατικής Καταστροφής, υπονοώντας ότι αν χρειαστεί η Αθήνα θα πληρώσει νέο, βαρύ τίμημα.
«Γιορτάζουμε την 100η επέτειο της μεγάλης μας νίκης στον τερματισμό των θηριωδιών και της απόπειρας εισβολής της Ελλάδας, που έγιναν πριν από έναν αιώνα. (…) Δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθεί πόσο βαρύ ήταν το τίμημα της περιπέτειας» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.
Προκλήσεις και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επανέφερε τη γνωστή προπαγάνδα περί υπόθαλψης τρομοκρατών στην Ελλάδα.
«Η Αθήνα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών. Υπάρχουν υποστηρικτές του PKK και του FETO. Νομίζουν οι Έλληνες ότι αν τους προστατεύσουν θα μπορέσουν να τους χρησιμοποιήσουν για να βλάψουν την Τουρκία» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Την πρώτη θέση, μεταξύ 36 ομάδων, έλαβαν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου σε διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.
Πηγή: ertnews.gr