Ποια είναι η διαφορά;
Θέλετε να δοκιμάσετε μια διατροφή χωρίς κρέας, αλλά δεν γνωρίζετε πραγματικά τη διαφορά μεταξύ ενός vegan και ενός vegetarian. Παρόμοιοι σε κάποια, αλλά και διαφορετικοί σε κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Επομένως, εάν σχεδιάζετε να προσπαθήσετε, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο. Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ των vegans και των vegetarians;
Πρώτον, μερικές διευκρινίσεις:
1) Οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι) vegetarians τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πράγμα που δεν κάνουν οι vegans.
2) Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές υποκατηγορίες κάτω από την χορτοφαγική ομπρέλα, όπως οι χορτοφάγοι που επιλέγουν να τρώνε κρέας και να χρησιμοποιούν ζωικά υποπροϊόντα όπως λίπος ή λάδι από ζωικό λίπος.
Vegans
Η Vegan Society ορίζει τον veganism ή το να είσαι vegan, ως «τρόπος ζωής που αποσκοπεί να αποκλείσει, στο μέτρο του δυνατού και πρακτικά, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα για φαγητό, ρουχισμό ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό».
Αυτό περιλαμβάνει τη μη χρήση προϊόντων που παράγονται από ζώα, όπως το μέλι από μέλισσες και ακόμη και τα είδη ένδυσης που προέρχονται από ζώα, όπως το δέρμα.
Τύποι Veganism
Απλοί Vegans (περιβαλλοντική/ηθική): Είναι εκείνοι που ως επί το πλείστον γίνονται vegans λόγω της ανησυχίας τους για την καλή διαβίωση των ζώων ή/και για το περιβάλλον.
Raw-veganism: Είναι κάποιος που τρώει μόνο ωμά φυτικά τρόφιμα. Οι Raw Vegans αποφεύγουν να ζεσταίνουν το φαγητό τους πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου και συχνά μουλιάζουν ορισμένα τρόφιμα, όπως καρύδια και σπόρους, για να είναι πιο εύκολα στην κατάποση.
Whole foods Vegans: Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής προσπαθούν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα «ολόκληρα» προϊόντα. Εν τω μεταξύ, αποφεύγουν τα τρόφιμα που προέρχονται από κονσέρβες και χημικώς επεξεργασμένες συσκευασίες.
Fruitarian: Αυτή η διατροφή αποτελείται κυρίως από φρούτα και άλλα τρόφιμα που πέφτουν από δέντρα, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Ενώ αυτές σίγουρα δεν είναι όλες οι υποκατηγορίες των vegans έξω εκεί, είναι σίγουρα μερικές από τις πιο συνηθισμένες.
Vegetarians
Η Vegetarian Society ορίζει έναν χορτοφάγο ως «κάποιον που ζει με μια διατροφή που αποτελείται από δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά, φρούτα, μύκητες, φύκια, ζύμη ή/και κάποια άλλα τρόφιμα που δεν βασίζονται σε ζώα, με ή χωρίς, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι ή/και αυγά.»
Οι χορτοφάγοι τείνουν να είναι λίγο πιο επιεικείς όταν χρησιμοποιούν προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως το γάλα ή τα αυγά. Με άλλα λόγια, οι χορτοφάγοι μπορεί να μην τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά, αλλά θα τρώνε αυγά, μπορεί να μην επιλέξουν να τρώνε κρέας, αλλά ίσως να φορούν δερμάτινα.
Όπως και με τον veganism, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χορτοφαγίας.
Τύποι vegetarian
Lacto-ovo-vegetarian: Εάν προσδιορίζεστε ως αυτό το είδος χορτοφάγου, τρώτε συνήθως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά μαζί με πολλά λαχανικά και καρύδια. Είναι συνήθως ο πιο γνωστός τύπος χορτοφαγικής διατροφής και αυτός που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι.
Lacto-vegetarian: Είναι συνήθως ένα άτομο που είναι χορτοφάγος και δεν τρώει αυγά, αλλά θα φάει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί.
Ovo-vegetarian: Είναι ένα άτομο δεν τρώει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά τρώει αυγά. Αυτός τείνει να είναι ο λιγότερο συνηθισμένος μεταξύ των τριών.
Semi-vegetarian: Είναι επίσης γνωστός ως ευέλικτος, αυτός είναι ένα άτομο που τρώει κυρίως φυτική διατροφή, αλλά περιλαμβάνει ακόμα και το περιστασιακό κρέας ή θαλασσινά όταν το θέλει.
Demi-vegetarian: Ένα άτομο σε αυτή τη διατροφή τρώει κυρίως λαχανικά και περιστασιακά και ψάρια. Τρώει επίσης αυγά και τυρί.
Γιατί να επιλέξετε οποιονδήποτε από τους δύο;
Τώρα, μάλλον σκέφτεστε: «Εντάξει, τώρα που ξέρω λίγο περισσότερο για τη διαφορά μεταξύ των vegans και των vegetarians, γιατί να επιλέξω ένα από τα δύο;»
Λοιπόν, ορισμένοι κάνουν την επιλογή για θρησκευτικούς λόγους, λόγους υγείας ή ακόμα και για να βοηθήσουν το περιβάλλον. Είτε πρόκειται για αυτούς τους λόγους που σας παρακινούν είτε για μια σειρά από τελείως διαφορετικά ιδανικά, στο τέλος, εξαρτάται από εσάς!
Παναγιώτης Παπαδάκης.
Executive chef Italy Kitchen and American international.