Η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ δύο χρόνια τώρα έχει κάνει έναν έντιμο αγώνα για το νησί. Από τις 20/9/2016 και βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε τότε, αναγκαστήκαμε να βγούμε μπροστά, χωρίς να είμαστε «επαγγελματίες του είδους» και να εκφράσουμε τις αγωνίες της Χίου, γιατί δεν θέλαμε το συντριπτικό ποσοστό της κοινωνίας να παρακολουθεί αντιμαχόμενες μειοψηφίες .
Το σύνθημα ξεκάθαρο : ”Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές και όχι στους ανθρώπους” (http://www.politischios.gr/…/enantionomaste-stis-politikes-…) .
Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε σ’ αυτά που πιστεύουμε. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και εκφράζονται μόνο μέσα από τα δελτία τύπου που εκδίδουμε.
Δύο χρόνια τώρα δίνουμε έναν αγώνα ο οποίος είναι βασισμένος πάνω στους Νόμους και το Σύνταγμα της Πολιτείας. Το ” είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος” προφανώς θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τον κάθε πολίτη αυτής της Χώρας .
Στις μικρές συγκοινωνούντες κοινωνικές, μειοψηφίες, θυμίζουμε ότι πανομοιότυπες ,υστερικές ,συκοφαντικές και ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ πρακτικές του παρελθόντος , αποτέλεσαν το βαρίδι που τελμάτωσε την απήχηση τους στην ελληνική κοινωνία .
Είναι καιρός να αλλάξουν πρακτική , αν πραγματικά τους ενδιαφέρει η κοινωνία και όχι το κομματικό συμφέρον.
Στις Δημοκρατικές κοινωνίες “Κανένας δεν Φοβάται κανέναν” .
Από την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση (28-9-2016) με χιλιάδες πολίτες της Χίου που εκφράστηκαν απολύτως ειρηνικά, στοχοποιήθηκε ο αγώνας όλου του νησιού από ΜΜΕ, ξένα, Αθηναϊκά και τοπικά .
Το τελευταίο τετραήμερο με διπλοβάρδιες, το ένα παπαγαλάκι κάνει κόντρες ανηθικότητας, χυδαιότητας και ασύστολου ψεύδους με το άλλο παπαγαλάκι (το απατημένο) .
Δύο χρόνια τώρα λυσσαλέα ”κτυπούν” και σπιλώνουν απλούς πολίτες, χωρίς κανένα στοιχείο, μόνο και μόνο επειδή ΝΟΜΙΜΑ, δίνουν έναν τίμιο αγώνα για τον τόπο τους .
Την παρούσα χρονική στιγμή προτείνουμε σε όλους ΗΡΕΜΙΑ .
Θα αναφερθούμε σε πράγματα που ΕΝΩΝΟΥΝ και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του από όποιο πόστο και αν βρίσκεται .
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ :
Μετά από προσφυγή στο ΣτΕ των Δικηγορικών Συλλόγων των 5 νησιών και κατόπιν του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες βγήκε η εξής απόφαση :
”Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες που είναι στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ αντιθέτως όσοι πρόσφυγες-μετανάστες εισέλθουν στα νησιά από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα στην επικράτεια”.
Ο παράνομος εγκλωβισμός στα νησιά ακυρώθηκε μόλις για τρεις μέρες, αφού με νέα απόφαση η Υπηρεσία Ασύλου αναίρεσε ουσιαστικά την απόφαση του ΣτΕ!
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ :
Στις 15-5-2018 το Κοινοβούλιο νομοθέτησε ότι μέσα σε 90 ημέρες θα πρέπει να έχει γίνει η οριστική εξέταση του ασύλου με κύριο σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών .
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ :
Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ (1-3-2018) όριζε ως μέγιστο αριθμό ”φιλοξενούμενων” – εγκλωβισμένων στην ΒΙ.ΑΛ. τα 1274 άτομα .
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ :
Κάθε παιδί ανεξαρτήτως εθνικότητας έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η πολιτεία οφείλει και είναι υπεύθυνη να το παράσχει αυτό. Το λογικό είναι να το πράξει με την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση ενημερώνοντας και καθησυχάζοντας τις όποιες ανησυχίες ακόμα και αν αυτές είναι υπερβολικές εφόσον διεκδικούνται με νόμιμο τρόπο.
Προσπάθεια λύσεων εντυπωσιασμού και επικοινωνίας δεν συνεισφέρουν καθόλου στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι το κοινό όφελος .
Όταν υπάρχουν προβλήματα στις κοινωνίες η πολιτεία πρέπει να εφαρμόζει κατά γράμμα τους νόμους, που ίδια ψηφίζει . Όχι να αρκείται σε ενέργειες εντυπωσιασμού και κυνικής υποκρισίας, που σε κανέναν δεν προσφέρουν. Γιατί τα παιδιά, που ζουν στη ΒΙΑΛ χρειάζονται όχι μόνο μόρφωση, αλλά μια καλύτερη ζωή, στις 90 ημέρες, που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να παραμείνουν εκεί. Χρειάζονται ένα χώρο ζεστό , που θα τους προσφέρει εκτός από μόρφωση, εκπαίδευση, σωστό φαγητό και περίθαλψη και θα τα βοηθήσει, όταν πλέον θα είναι έτοιμα να ενταχθούν ως ισότιμα μέλη στις σχολικές κοινότητες, σε όποιο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου γίνει αυτό. Χωρίς αμφιβολίες και ενστάσεις που δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται αυτό σήμερα. Χωρίς δηλαδή να γίνεται «στα κλεφτά».
Αυτή είναι η θέση της Παγχιακής Επιτροπής ΑΓΩΝΑ και την καταθέτουμε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσουμε τις κραυγές εκφοβισμού απ’ όπου και για οποιοδήποτε λόγο προέρχονται , που δεν έχει στην πραγματικότητα σχέση με τα παιδιά.
Και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να χαρακτηρίσουμε ανθρώπους που ανησυχούν για τα παιδιά τους φασίστες και ρατσιστές, μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν νόμιμα να εκφράσουν τον προβληματισμό τους.
Κατόπιν όλων αυτών νομίζουμε ότι η κοινωνία της Χίου θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις.
Θα ισχύσουν και πότε επιτέλους, οι νόμοι αυτής της Χώρας ή μονίμως θα γίνεται επιλεκτική εφαρμογή αυτών ;
Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ