Την ώρα που όλοι μιλάνε για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον φυσικό και ανθρωπογενές, την ώρα που υπάρχουν πληθώρα στοιχείων για τις εγκληματικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής διαχείρισης στο περιβάλλον, που και οι όποιες παρεμβάσεις για τη στοιχειώδη προστασία του, ανάγονται σε «πράσινες» μπίζνες, παρακολουθούμε μια πλήρη ενσυνείδητη απραξία σε ό,τι έχει απομείνει ως φυσική κληρονομιά.
Ο Μαλαγγιώτης, ένας θησαυρός εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και άρα της ζωής , στον κάμπο της Βολισσού, καταλήγει στις εκβολές του σε έναν υδροβιότοπο, που χειμώνα καλοκαίρι συντηρεί ένα μέρος της αγριοπανίδας του νησιού μας ενδημικής και αποδημητικής.
Ταυτόχρονα ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος έχει αποτελέσει και αποτελεί στόχο νεόπλουτων αναπτυξιολάγνων, που τη μια επιθυμούν να τον κάνουν δρόμο , την άλλη να τον οικοπεδοποιήσουν, την άλλη πεδίο δοκιμών των αποκτημάτων τους 4χ4!
Πρόσφατα σπάνιο είδος γλάρου έπεσε θύμα σε ένα τέτοιο πέρασμα ενός αχαρακτήριστο οδηγού, που διέσχιζε τον υδροβιότοπο.
Το θέμα δεν είναι μόνο ο ένας σπάνιος γλάρος σήμερα ή το άλλο σπάνιο ή όχι είδος αύριο.
Το θέμα είναι η νοοτροπία που διέπει ορισμένους και που ξεκινά από την αδιαφορία των κρατικών, των δημοτικών και των περιφερειακών αρχών, που δεν προστατεύουν στην πράξη αυτές τις πηγές ζωής και τις αφήνουν βορά στην κάθε αρπακτική αντίληψη που δολοφονεί τη φύση και τη λογική!
Ο Μαλαγγιώτης και η εκβολή του δεν αποτελεί εμπόδιο προσβασιμότητας για κανέναν, πλην της βάρβαρης κοινωνικής συνείδησης, που επιζητεί την υπεροχή της ανθρώπινης φύσης, πάνω στην ίδια τη Φύση που τη γέννησε! Ως Λαϊκή Συσπείρωση αντιπαλεύουμε ακριβώς αυτή την βαρβαρότητα.
Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του υδροβιότοπου του Μαλαγγιωτη:
- Η περιφερειακή και δημοτική αρχή να συνεργαστούν για την εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης σε όλο το ρου του ποταμού, που τους έχει διαθέσει το τοπικό συμβούλιο της Βολισσού.
- Η δημοτική αρχή να αξιοποιήσει το ακίνητο που διαθέτει στην εκβολή ως παρατηρητήριο άγριας φύσης και κέντρο περιβάλλοντος σε διασύνδεση με τα εκπαιδευτήρια της Βολισσού τους πολιτιστικους συλλογους, και το ΚΠΕ στην Ομηρούπολη.
Σήμανση για την προστασία του υδροβιότοπου και την απαγόρευση διέλευσης με την αντίστοιχη αστυνόμευση.
Τέλος ζητάμε η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων προστασίας του υδροβιότοπου να αποτελέσει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και στα αντίστοιχα όργανα της περιφέρειας.