Ο νεοσύστατος “Σύλλογος αποφοίτων και φίλων Ανδρεαδείου Γυμνασίου και Λυκείων Βροντάδου”, έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή 29 Ιουλίου τρ. έτους, το πρώτο “ΑΝΤΑΜΩΜΑ” των, κατά καιρούς, φοιτησάντων στα Σχολεία αυτά.
Με “κράχτες” έναν πλούσιο μπουφέ και την ορχήστρα “Πούπαλου”, το Συμβούλιο του Συλλόγου, μας καλεί-εκτός απροόπτου- σε ένα καλοκαιρινό γλέντι στον πίσω (δυτικό) αύλειο χώρο του εν λόγω Σχολικού συγκροτήματος.
Προφανώς, το γλέντι δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Είναι το μέσον και η ευκαιρία αναθέρμανσης παλαιών δεσμών τόσο μεταξύ μας όσο και με τα Σχολεία που μας πρόσφεραν πολύτιμα εφόδια για τον δύσκολο αγώνα της ζωής. Τα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης Βροντάδου, έχουν ήδη συμπληρώσει ογδόντα (80) και πλέον χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς.
Ως γνωστόν, το Γυμνάσιο Βροντάδου, πρωτολειτούργησε στα τέλη του 1941, δηλαδή εν μέσω της Γερμανικής Κατοχής, ως τετρατάξιο Παράρτημα του Γυμνασίου Αρρένων Χίου. Έως το 1956, οπότε μετατράπηκε σε αυτοτελές εξατάξιο, (Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου), είχαν αποφοιτήσει 375 παιδιά, ήτοι 298 αγόρια και 77 κορίτσια, η πλειοψηφία των οποίων, κατά τα “ήθη” της εποχής, άσκησε ως επάγγελμα τα “οικιακά”! (έτσι έγραφαν οι τότε αστυνομικές ταυτότητες.). Αντίστοιχα, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοριών, ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα ή, (κάποια λίγα), στεριανά επαγγέλματα.
Είναι χαρακτηριστικό της εποχής ότι, εκ των 375 αποφοίτων εκείνης της πρώτης περιόδου, (1941-1956), μόλις 14 φοίτησαν σε ανώτερες και ανώτατες Σχολές. Για λόγους ιστορικούς τους αναφέρω αλφαβητικά:
Βολίκας Μάρκος (καθηγητής Αγγλικών), Γεωργούλας Νικόλαος (καθηγητής φιλολογίας), Εξαδάκτυλος Στέφανος (μεταλλειολόγος), Καλλίτσης Γεώργιος (δάσκαλος), Καλλίτσης Κων/νος (οικονομολόγος) Καρακωνσταντή Αγγελική (δασκάλα), Κουφοπαντελής Γεώργιος (δάσκαλος και ακολούθως καθηγητής), Κριμιζής Σταμάτιος (αστροφυσικός νυν Ακαδημαϊκός), Κωστάλας Απόστολος (ιατρός), Μουντές Ματθαίος (καθηγητής θεολογίας-λογοτέχνης-ποιητής), Μπουλάς Μιχαήλ (καθηγητής φυσικών), Σαραντή-Ψώρα Μαρίκα (δασκάλα), Σκανδάλης Σταύρος (δάσκαλος) και Χαροκόπος Αντώνιος (καθηγητής φιλολογίας).
Κατά γενική παραδοχή, από το 1941 έως και σήμερα, στα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης Βροντάδου δίδαξαν (και διδάσκουν) άξιοι και φωτισμένοι εκπαιδευτικοί, Βρονταδούσοι και μη.
Σ’ αυτούς, καθηγητές και καθηγήτριες, οφείλουμε πολλά, όχι μόνο τα “Βρονταδουσάκια” (όπως μας αποκαλούσαν), αλλά και τα παιδιά των γειτονικών προς τον Βροντάδο περιοχών, (Λειβάδια, Αγ. Λουκάς, Αγ. Παρασκευή,Χώρα) αλλά και πολλών άλλων οικισμών καθώς και τροφίμων του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αμέσως μόλις ιδρύθηκε στον Βροντάδο Γυμνασιακό Τμήμα Ναυτικής κατεύθυνσης (σχολ. Έτος 1963-1964), ήταν εκατοντάδες τα παιδιά που φοίτησαν στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο, (μετέπειτα Ναυτικό Λύκειο Βροντάδου με παράλληλη λειτουργία Τμ. Κλασσικής κατεύθυνσης).
΄Ηλθαν τότε παιδιά από Αμάδες και Βίκι, Διευχά και Θολοποτάμι, Καρυές, Καταρράκτη, Κέραμο και Κουρούνια, Λαγκάδα, Μελανιός και Μεστά, Μέσα Διδύμα και Νένητα, Νεοχώριο, Ολύμπους, Συκούση, Συκιάδα και Χάλανδρα.
Εκπαιδευτικοί, γονείς, Πολιτεία, Δήμος αλλά και ευεργέτες και δωρητές, στήριξαν (και στηρίζουν) τόσο το συντελούμενο σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο όσο και τις Σωματιακές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, πέρα του πλήθους των άξιων πλοιάρχων και μηχανικών Ε.Ν., πέρα των καταξιωμένων στελεχών πολλών Εφοπλιστικών Οίκων, αμέτρητοι είναι οι απόφοιτοι των Σχολείων Μ.Ε. Βροντάδου που διέπρεψαν και διαπρέπουν ως επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, ηλεκτρονικοί κ.λ.π.), ως εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ως αξιωματικοί όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ως Κρατικοί λειτουργοί, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, εντός και εκτός Χίου αλλά και εκτός Ελλάδος. Πλέον διακεκριμένοι, ο ερευνητής του Διαστήματος ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος.
Οι εκατοντάδες των διακριθέντων αποφοίτων των Σχολείων Μ.Ε. Βροντάδου, είναι φυσικό να μας κάνουν περήφανους. Όπως περήφανους μας κάνουν οι, κατά καιρούς, ευεργεσίες και δωρεές προς τον Βροντάδο των εφοπλιστικών Οίκων Ανδρεάδη, Λω, Φαφαλιού, Μαργαρώνη, Χανδρή, Ευσταθίου, Παληού, Βενιάμη και Προκοπίου στις οποίες, τα τελευταία χρόνια, προστίθενται χορηγίες και δωρεές δύο άξιων τέκνων του Βροντάδου.
Των αποφοίτων του Λυκείου μας, κ. Αντώνη Δημ. Φαράκλα, διευθυντικού στελέχους της ναυτιλιακής Εταιρείας “Κολάκη” και του, διεθνώς καταξιωμάνου, νομικού κ. Γιάννη Πέτρου Κελεμένη. Το συνεχές έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τα τοπικά μας πράγματα, προφανώς αποτελεί απόδειξη αγάπης προς τη γενέθλιο γη και παράδειγμα μίμησης από άλλους, γι’ αυτό και άξιο δημοσίου επαίνου.
Θεού θέλοντος λοιπόν, αλλά και καιρού και….Ερντογάν επιτρεπόντων, ραντεβού στο Σχολείο μας στις 29 προσεχούς Ιουλίου.
Βροντάδος 9 Ιουνίου 2022