Έφτασε η ώρα η Ευρώπη να βρει οριστικές λύσεις στο Μεταναστευτικό

Ομιλία στο συνέδριο του Economist, πραγματοποίησε την Πέμπτη (01/12) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο θέμα του Μεταναστευτικού, καλώντας για την εύρεση οριστικών λύσεων από όλους τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μηταράκης, πραγματοποίησε έναν απολογισμό των γεγονότων της τελευταίας τριετίας, από την πανδημία του κορωνοϊού έως τον πόλεμο της Ουκρανίας, γεγονότα τα οποία συνέβαλαν δραστικά στην επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος αλλά αύξησαν και τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα ανακτώντας τον έλεγχο του μεταναστευτικού και παράλληλα να επανασχεδιάσει αποτελεσματικά τις δομές φιλοξενίας στο εσωτερικό της χώρας.

«Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε το έργο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε δύο στόχους,  θα σας έλεγα πως τους πετύχαμε: Μειώσαμε δραστικά τις ροές, προστατεύοντας τα σύνορα αλλά και σώζοντας ανθρώπινες ζωές και ελαχιστοποιήσαμε τις επιπτώσεις του Μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οφείλουμε να πούμε πως η μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει, όπως και δεν πρόκειται να τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Μηταράκης.

Μάλιστα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κάλεσε για μια ακόμη φορά τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως έπραξε άλλωστε και στο προ ημερών Έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες: «Η πίεση στα σύνορά μας είναι αυξανόμενη και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα. Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου δέχεται πίεση σηκώνοντας ένα πολύ μεγάλο βάρος, ως κράτη πρώτης υποδοχής.  Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα μέσω του μηχανισμού MED5, ζητάμε ξεκάθαρη βοήθεια από τους εταίρους μας. Θεσμοθετημένη και υποχρεωτική αλληλεγγύη, καθώς δεν είναι εφικτό πλέον να σηκώνουμε βάρη δυσανάλογα των δυνατοτήτων μας».

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.