Απογειώνονται οι τιμές ρεύματος τον Αύγουστο

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο Πανελλήνιο με τις επικείμενες επιβαρύνσεις ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ιδίως για τον μήνα Αύγουστο εξαιτίας της ανόδου της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ «βραχνάς» αποτελεί το μόνιμο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ το οποίο ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Όλο αυτό εξελίσσεται σε βάσανο για το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς αναζητεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεθόδους επίλυσης του.
Όσον αφορά το ΕΤΜΕΑΡ το οποίο κωλύεται στην αναπροσαρμογή, αυτό εισπράττεται από τους λογαριασμούς ρεύματος ως ρυθμιζόμενη χρέωση και αποτελεί βασική εισροή του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ο οποίος καλύπτει τις εγγυημένες τιμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνεται στα 17 ευρώ/μεγαβατώρα. Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στοχεύει στην αύξηση της τιμής στην χονδρεμπορική αγορά, αγγίζοντας τα 20 ευρώ/μεγαβατώρα, η οποία το πιθανότερο είναι να επιβληθεί μετά το πέρας του θέρους, για να μην αυξηθούν κατακόρυφα τα τιμολόγια ρεύματος.
Οι αυξήσεις ωστόσο για τους καταναλωτές τον Αύγουστο, θα είναι αναπόφευκτες. Με τις υψηλές θερμοκρασίες, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκε κατά 19%, και η μέση χονδρεμπορική τιμή εκτινάχθηκε στα 101,5 ευρώ/μεγαβατώρα.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα είναι η πέμπτη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, και για το λόγο αυτό αναμένονται να αυξηθούν τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια σε συνέχεια των αυξήσεων στα τρέχοντα τιμολόγια που κυμάνθηκαν από 11% έως και 70% σε κάποιους παρόχους.
Ωστόσο, επιθυμώντας η Κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τους καταναλωτές, εξέδωσε τρία νέα μέτρα, τα οποία και ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης:
1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά, για τουλάχιστον δύο μήνες.
2. Επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο που θα αφορά τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.
3. Ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας σε έκτακτο μηχανισμό παρέμβασης για στρεβλώσεις που που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας σε δηλώσεις, η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσε ότι για τους οικιακούς καταναλωτές, το όριο κατανάλωσης αναμένεται να είναι στις 500 κιλοβατώρες. Το ποσό επιδότησης στο κοινωνικό τιμολόγιο θα είναι μεγαλύτερο.
Κλείνοντας, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι στόχος, είναι να μπορεί η Κυβέρνηση να στηρίζει οικονομικά τους καταναλωτές, παρεμβαίνοντας και κατόπιν διαβούλευσης με την Κομισιόν, εφόσον προκύπτουν έκτατα κέρδη.

Σχετικές δημοσιεύσεις