Αγαπητές/οι συμπολίτισσες/τες, το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου συμπληρώνοντας ένα έτος θεσμικής λειτουργίας νιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει με όλους τους Βρονταδούσους όπου και αν βρίσκονται, όπου και αν κατοικούν, για να τους ενημερώσει για τα όντως «φτωχά» πεπραγμένα αυτού του χρόνου που πέρασε.
Παράγοντες ανεξάρτητοι από τη θέλησή μας επέδρασαν σε αυτό το αποτέλεσμα: η κρατική πρόθεση για την δημιουργία ενός ΠΡΟΚΕΚΑ μαμούθ στο Αίπος, στο οποίο ηθικά και πρακτικά ήμασταν αντίθετοι και παλέψαμε για την ακύρωση, του ως άνω σχεδιασμού. Η άστοχη και άδικη παρουσία των ΜΑΤ στο νησί μας, με την αναμενόμενη αντίδραση από μέρους του χιώτικου λαού και τέλος η έλευση της πανδημίας της covid-19 και η καραντίνα που ακολούθησε.
Σύμφωνα με προεκλογική μας δέσμευση θα έπρεπε την Άνοιξη του 2020 να οργανώσουμε την πρώτη Λαϊκή Συνέλευση κάτι που ήταν, και δυστυχώς λόγω της πανδημίας εξακολουθεί να είναι ανέφικτο. Εξακολουθούμε όμως να προσπαθούμε, ώστε να γίνουν μικρές ενοριακές συνελεύσεις καθήμενων και με τα μέτρα για την πανδημία. Θυμίζουμε ότι το Τοπικό Συμβούλιο οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και με πρωτοφανή συμμετοχή την Έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση στις 21-12-2019 στο Πνευματικό Κέντρο του ΦΟΒ. Η σθεναρή αντίσταση του Χιώτικου Λαού, της Χιακής Εκκλησίας, ιδιαίτερα του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, Φορέων και Σωματείων του νησιού μας και των Τοπικών Αρχών έφερε το δίκαιο και επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πολλές δράσεις και πολλοί σχεδιασμοί αναβλήθηκαν. Παρόλα αυτά το Τοπικό Συμβούλιο μέσω αγαστής συνεργασίας των παρατάξεων του, αλλά και σε διαβούλευση με τοπικούς Φορείς, νυν και πρώην αιρετούς και αφουγκραζόμενο την τοπική κοινωνία, έχει ήδη καταθέσει γραπτώς προς τον Κεντρικό Δήμο, αλλά και τα αρμόδια Περιφερειακά Όργανα, τις προτάσεις του όσον αφορά τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του Βροντάδου, για εκπόνηση Μελετών και εκτέλεση συγκεκριμένων έργων. Είναι αλήθεια ότι ο Βροντάδος δεν έχει την όψη που του αξίζει. Τα προβλήματα που έχουμε είναι πολλά και τα εντοπίσαμε από την πρώτη στιγμή βγάζοντας το συμπέρασμα ότι ο Βροντάδος, περισσότερο από όλες τις δημοτικές ενότητες, έζησε και εξακολουθεί να ζει μια εγκατάλειψη – συνέπεια του Καλλικράτη και Κλεισθένη, που είναι βέβαια πολιτικές των κατά καιρούς κεντρικών κυβερνήσεων και με επιλογές των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών.
Το Τοπικό Συμβούλιο το φετινό καλοκαίρι ήρθε αντιμέτωπο με το μέγα πρόβλημα της έλλειψης νερού, κυρίως στην Άνω Δυτική Ζώνη του Βροντάδου. Για το λόγο αυτό υπήρξε συνεχής αποστολή εγγράφων προς την ΔΕΥΑ Νήσου Χίου και εντέλει συνάντηση με την Διοίκηση της Εταιρείας, όπου τελικά δόθηκε μια έστω και προσωρινή λύση, προκειμένου να μην αναγκαστεί κάθε σπίτι να προμηθευτεί δεξαμενές και να μην παρουσιάζονται φαινόμενα λειψυδρίας στα νοικοκυριά. Θα πρέπει να δοθούν οριστικές λύσεις (συντήρηση αφαλατώσεων, ενεργοποίηση της λιμνοδεξαμενής του Αίπους, καλλιέργεια πηγών Κλειδούς και Ράχτη). Ωστόσο, έχουμε τη διαβεβαίωση της Εταιρείας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχεδιασμός και ενέργειες για την οριστική λύση του προβλήματος, καθώς οι αντλήσεις δεν αποφέρουν τις ποσότητες του παρελθόντος και οι καταναλώσεις έχουν αυξηθεί. Εδώ θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας με ορθή χρήση και εξοικονόμηση.
Τα πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Βροντάδου, καθώς και οι ελλείψεις και φθορές σε προστατευτικά κιγκλιδώματα, καθρέφτες και οδική σήμανση είναι ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι στην εικόνα του Βροντάδου. Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και μόνο όταν υπάρξει πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια ελάχιστα έργα έχουν υλοποιηθεί, σημειώνουμε ότι το έργο για βελτίωση του δρόμου του Αγ. Ισιδώρου, από τις πλέον προβληματικές οδούς, δεν έχει αρχίσει ακόμα. Η εσωτερική οδοποιία στον Βροντάδο βρίσκεται μόνο στα χαρτιά και στα Τεχνικά Προγράμματα, με πολύ μικρές επεμβάσεις, λόγω της ελάχιστης χρηματοδότησης.
Άλλο γνωστό πρόβλημα είναι η έλλειψη παρακαμπτήριας οδού τόσο προς Βολισσό, όσο και προς Καρδάμυλα, γεγονός που επιβαρύνει υπέρμετρα το κυκλοφοριακό και την καθημερινότητα του Βροντάδου. Οι προμελέτες που είχαν εκπονηθεί και αυτές που προβλέπονται να γίνουν, δίνουν λύσεις χρονοβόρες και δύσκολες τόσο από οικονομική, όσο και από περιβαλλοντική άποψη. Υπάρχει βέβαια πάντοτε το αίτημα για παράκαμψη από τα Κουκούρικα που είναι ένα αίτημα εφικτό, αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.
Εκτός από την ύδρευση, συνεχώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να μολύνεται η θάλασσα και να γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων. Με συνεχείς κρούσεις μας προς τη ΔΕΥΑΧ καταφέραμε το πρόβλημα να γίνει αντιληπτό και να λάβουμε διαβεβαιώσεις για τη λύση του.
Με συνεχή αιτήματά μας επίσης, τόσο προς την Περιφέρεια, όσο και προς τον Δήμο, φροντίζουμε για τη συνολική πυροπροστασία της περιοχής, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Το αποτέλεσμα απέχει από το να είναι ικανοποιητικό, παρόλες τις άοκνες προσπάθειες της ομάδας ΟΜΙΚΡΟΝ στην οποία εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε, όπως είναι γνωστό, σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Βροντάδου. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο και την Περιφέρεια για την επίλυσή του, έχοντας καταθέσει στις διαβουλεύσεις που γίνονται συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις. Το Τοπικό Συμβούλιο φροντίζει ακόμα με στοχευμένες ενέργειες, για την αναβάθμιση των περιοχών Κλειδού, Τρεις Μύλοι, Δασκαλόπετρα και Πετροκάραβο, για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης που να αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Δασκαλόπετρας και την ανάδειξη τόσο του ιστορικού, όσο και του φυσικού κάλλους του Βροντάδου. Επίσης, συνεχώς ενημερώνουμε τον Δήμο για τις ελλείψεις σε παιδικές χαρές – με χαρά μας είδαμε να υλοποιείται η παιδική χαρά της Ερειθιανής – τις επιδιορθώσεις των σχολικών κτιρίων και των χώρων άθλησης. Μέρος των παρεμβάσεών μας αφορά και την έλλειψη τεχνικού προσωπικού.
Παρόλο που ο Βροντάδος είναι η μεγαλύτερη Κοινότητα στο νησί μας, μετά την Κοινότητα της Χίου, δεν υπάρχει τεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και στην επίλυση των πιο απλών προβλημάτων. Για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας έχουμε τακτική συνεργασία με τον Τοπικό Αντιδήμαρχο με υποβολή αιτημάτων, προτάσεων και λύσεων.
Πέραν αυτών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το Τοπικό Συμβούλιο συνέβαλε στην ίδρυση του νέου Φορέα με την επωνυμία «Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Γυμνασίου και Λυκείων Βροντάδου», επίσης συνεργάζεται στενά με τα Σχολεία, το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης, καθώς και τα Πολιτιστικά και Αθλητικά μας Σωματεία, όπως και με την εθελοντική ομάδα «ΟΜΙΚΡΟΝ» για ζητήματα που αφορούν το Περιβάλλον.
Μέρος των κοινωνικών δράσεων του Συμβουλίου υπήρξε η εν μέσω πανδημίας πρώτη εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, όπως και η αποστολή δεμάτων με τρόφιμα κατά την Πασχαλινή περίοδο που στάλθηκαν από ιδιώτες, εταιρείες και φορείς, που εδώ δημόσια επαινούμε και ευχαριστούμε για την συμβολή τους. Θερμές ευχαριστίες πρέπει επίσης να απευθύνουμε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου (Νησί) για την πολύτιμη δωρεά του προς την Κοινότητα ενός απινιδωτή, που σύντομα πρόκειται να τοποθετηθεί στην περιοχή της Δασκαλόπετρας σε συνεργασία με υγειονομικούς φορείς.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και αισθανόμενοι ηθική υποχρέωση διοργανώσαμε περιβαλλοντική δράση στην περιοχή της Κλειδούς, υπό την καθοδήγηση της εθελοντικής ομάδας «ΟΜΙΚΡΟΝ», με την βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χίου, των Αντιδημάρχων κ. Παναγιώτη Μανδάλα και Ισιδώρου Ντομάτα και σε συνεργασία με τα Σωματεία της ΕΒΑΤ και της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίων. Στην εν λόγω δράση συμμετείχαν επίσης το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης, ο ΦΟΒ, η ΠΕΚΕΒ, ο Ποσειδώνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Βροντάδου και η Ένωση Ομογενών Χίου.
Παραμονή της πρωτοχρονιάς διοργανώσαμε την εκδήλωση «Ευχές και κάλαντα στα πέλαγα» όπου μαθητές από τα σχολεία του Βροντάδου έψαλαν τα κάλαντα σε ναυτικούς σε on line σύνδεση με τα πλοία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Φέτος, καθώς συμπληρώθηκαν 20 έτη από την εκδημία του συμπατριώτη μας ποιητή Μ. Μουντέ το Τοπικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την ΕΒΑΤ διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης, επιφυλασσόμενο να στοιχειοθετήσει και να καταθέσει στον Δήμο Χίου στο αμέσως προσεχές διάστημα, πρόταση για την τοποθέτηση της προτομής του Βρονταδούση Ποιητή στο λογοτεχνικό πάνθεων του Δημοτικού Κήπου και επίσης να διοργανώσει, μετά την πανδημία, ένα συνέδριο προς τιμή ενός από τους σπουδαιότερους ποιητές της γενιάς του ‘70.
Κλείνοντας τον όντως φτωχό μας απολογισμό ευχόμαστε σε όλους ένα ήρεμο και ειρηνικό Χειμώνα, με υγεία, πρόοδο για τα παιδιά μας και καλή επάνοδο στους ναυτικούς μας, που έχουν ταλαιπωρηθεί στις παρούσες συνθήκες. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ο λαός του Βροντάδου ενωμένος να συνεχίσει να υψώνει το ανάστημά του, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε, παρά τις δυσκολίες πιο δυνατοί και να παλέψουμε για να πετύχουμε καλύτερες μέρες για τον τόπο μας. Δίνουμε την υπόσχεση ότι με τις ισχνές αρμοδιότητες που έχουμε θα προσπαθούμε πάντοτε για το καλύτερο».