Είναι προφανές και αναγκαίο πως σε μία σημαντική Επετειακή χρονιά όπως είναι ο Εορτασμός των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία είναι πρωτεύον να συμμετάσχουν και τα παιδιά μας της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων του Δήμου Χίου έχει εξ αρχής προγραμματίσει να πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις, όμως οι δυσκολίες της πανδημίας και τα κλειστά σχολεία απέτρεπαν την ενεργοποίηση αυτών των σχεδίων.
Τώρα που άνοιξαν τα σχολεία, έστω και μερικώς, ενεργοποιούμε τις αποφάσεις μας με τον Τομέα Καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αναμένουμε τα κείμενα και τα έργα των μαθητών να τα αναδείξουμε και να τα βραβεύσουμε!
Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και ιδιαιτέρως οι των Καλλιτεχνικών μαθημάτων θα αγκαλιάσουν και θα αναδείξουν αυτήν την Επετειακή πρωτοβουλία που γίνεται με την συνεργασία της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων του Δήμου Χίου και του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχουμε, ως Δήμος Χίου, το όραμα και την διάθεση να προβάλουμε αυτά τα έργα των μαθητών με κάθε πρόσφορο τρόπο και ιδίως με ένα αναμνηστικό επετειακό λεύκωμα. Είναι βέβαιο ότι και οι γονείς θα στηρίξουν αυτήν την επετειακή καλλιτεχνική δράση των παιδιών τους.
Παύλος Καλογεράκης
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ με ΘΕΜΑ: «Οι ήρωες και οι ηρωίδες της Επανάστασης του 1821 -γνωστοί και άγνωστοι- γιατί θα μάχονταν και τι, άραγε, θα προστάτευαν στην εποχή μας;»
Με «σπινθήρα» το θέμα αυτό, οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου μπορούν να ενεργοποιήσουν την έμπνευσή τους, ορμώμενοι, για παράδειγμα, από τη βιογραφία του αγαπημένου τους ήρωα-ηρωίδας της Επανάστασης ή αξιοποιώντας, σύμφωνα με την ευαισθησία τους, γνωστούς πίνακες ζωγραφικής που έχουν αποτυπώσει γεγονότα και μορφές του1821 ή ακόμα εμπνεόμενοι από φράσεις ή αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών, ποιητικών συνθέσεων, αλλά και μαρτυριών της εποχής εκείνης. Στη συνέχεια, τα ερεθίσματα που θα λάβουν, θα πρέπει να τα συνδυάσουν με επείγοντα προβλήματα, ανησυχίες ή προβληματισμούς της δικής μας εποχής και να εκφραστούν ως εξής: * με κείμενο -πεζό ή ποιητικό- το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300 λέξεις * με εικαστική σύνθεση -ζωγραφιά, φωτογραφικό κολλάζ ή άλλη μικτών τεχνικών σύνθεση *με ζωγραφιά ή αποτύπωση της έμπνευσής τους με μικτές τεχνικές, επίσης, επάνω σε υφασμάτινη τσάντα. Κάθε μαθήτρια ή μαθητής μπορεί, αν το θελήσει, να συμμετάσχει και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες και με 2 έργα – το μέγιστο – ανά κατηγορία, με τη δημιουργία των οποίων θα ασχοληθεί κατ’ οίκον. Τα πιο αξιόλογα έργα λόγου και εικόνων θα περιληφθούν σε καλαίσθητο επετειακό λεύκωμα το οποίο θα εκδοθεί με δαπάνη του Δήμου Χίου, ενώ οι υφασμάτινες τσάντες -εκτός της φωτογραφικής αποτύπωσής τους στο παραπάνω λεύκωμα- θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, αφού θα χρησιμοποιηθούν στο Φεστιβάλ Β. και Ν. Αιγαίου «CINEμάθεια», καθώς και στην πανελλαδικής εμβέλειας διοργάνωση «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ».
* ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) στον ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ: