Γρήγορες και μεγαλύτερες αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές για την Ελλάδα πέτυχε ο Γιώργος Αυτιάς

Γρήγορες και μεγαλύτερες αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές για την Ελλάδα  πέτυχε ο Γιώργος Αυτιάς. Μια πρώτη μεγάλη νίκη  πέτυχε η Ελλάδα στον τομέα των αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών.

Η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου  υπερψήφισε τις προτάσεις του Έλληνα Ευρωβουλευτή Γ. Αυτιά, που πρότεινε γρηγορότερες και μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε πληγέντες λόγω φυσικών καταστροφών.

Η πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή  που ήταν Γενικός Εισηγητής σε σύνολο 33 Ευρωβουλευτών από όλες τις  χώρες, υπερψηφίσθηκε από 30 βουλευτές.  Δύο  (2) καταψήφισαν και ένας  1 απείχε.

Οι προτάσεις του Έλληνα Ευρωβουλευτή είναι:

  1. Η επέκταση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε να καλύπτει  τις ανάγκες των χωρών που πλήττονται.
  2. Η αύξηση  του αποθεματικού Αλληλεγγύης και Βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
  3. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο να μην είναι σε βάρος της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο άλλων πολιτικών της ΕΕ
  4. Η Οικονομική ενίσχυση του ταμείου να μην συμψηφίζεται με άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις.
  5. Οι αποζημιώσεις να είναι άμεσες και να μειωθεί ο χρόνος αποδέσμευσης των προκαταβολών.
  6. Οι χρηματοδοτήσεις να φτάνουν άμεσα και έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ευχαρίστησε για τη συνεργασία  τους σκιώδεις εισηγητές των  υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, τονίζοντας ότι «Η κλιματική αλλαγή δε γνωρίζει σύνορα και επομένως πρέπει  όλοι μαζί, πέρα από τις πολιτικές και κομματικές διαφορές να εργαστούμε σκληρά και να βρούμε  τρόπους για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο φάκελος του κ. Αυτιά  θα ψηφιστεί  στην ολομέλεια  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Οκτώβριο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις