Ανοιχτή επιστολή από την Ανοιχτή επιστολή από την Παν-Λεσβιακή Ομοσπονδία της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδία σε όλους τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση με την Τουρκία φέρνει την ευκαιρία μιας «εύκολης πύλης» στην Ευρώπη μέσω της Λέσβου.
Στην κοινή επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος Δημήτρης Μπαρμακέλλης και ο Γραμματέας Ανδρέας Τσούνης, αναφέρουν ότι αναμένουν από τους πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν τον «επόμενο σκαλοπάτι» τους με σεβασμό.
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), είναι σε συχνή επαφή μαζί τους, όπως και με την Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά η οποία έχει και εκείνη στείλει αντίστοιχη επιστολή, που ήδη δημοσιεύθηκε και στα ΜΜΕ της Λέσβου.
Η Παν-Λεσβιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας έστειλε την επίσημη αυτή επιστολή εκφράζοντας τις ανησυχίες της και την απογοήτευση της για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος.
Ορισμένα από τα βασικά σημεία που αναφέρονται είναι τα 6000 m2 γης που πρόκειται να θυσιαστούν για την κατασκευή ενός καταυλισμού χωρίς να έχουν λόγο οι τοπικές αρχές ή οι άνθρωποι στο θέμα, η ανάγκη να επιταχύνουν την άσκηση διαδικασίας και να πάρουν τους πρόσφυγες μη δικαιούμενους άσυλο, έξω από το νησί με πολύ πιο γρήγορη διαδικασία, η συνεχιζόμενη επιβάρυνση των ντόπιων και ο φόβος να χάσουν τη γη, την ταυτότητα, την κουλτούρα και την κληρονομιά τους.
Αναφέρουν ότι η κατάσταση δεν τους αφήνει καμία επιθυμία επίσκεψης ή εμπιστοσύνης για επένδυση στη μητέρα πατρίδα.
Η επιστολή αυτή έχει σταλεί σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, γενικό πρόξενο και στην πρεσβεία και άλλες Αδελφότητες γύρω από την Αυστραλία, ενώ θα σταλεί και στους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και στην κυβέρνηση.
Το πλήρες γράμμα παρακάτω:
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ευκαιρία μιας εύκολης πύλης προς την Ευρώπη έχει κάνει τη Λέσβο ένα θεμέλιο λίθο για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις ζώνες πολέμου και τη φτώχεια στην Ανατολική Αφρική.
Η γειτνίαση της τουρκικής ακτογραμμής με τη Λέσβο έχει, μέσω ενός πλήθους κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, δελεάζει ένα σταθερό ρεύμα προσφύγων που εισέρχονται στην ενδοχώρα για αναζήτηση καταφυγίου. Οι τοπικές αρχές του νησιού είναι συγκλονισμένες.
Οι ντόπιοι κάτοικοι ήταν αρχικά θλιμμένοι υπό το φως των ανθρώπινων δεινών. Ωστόσο, αυτό έχει μετατραπεί σε λύπη και αηδία καθώς ο μεγάλος αριθμός προσφύγων εκμεταλλεύεται την καλή φύση των κατοίκων.
Περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από πολεμικές ζώνες έχουν περάσει στην Ελλάδα από το 2015. Η Λέσβος που βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκεται μόλις 12 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές στο πλησιέστερο σημείο και αυτό έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για πολλούς να επωφεληθούν. Η τουρκική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια ανοιχτή πολιτική για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ στις συναλλαγές της με αυτές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει πολλά μέτρα ως απάντηση στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, όπως η ανάπτυξη στρατιωτικών και ακτοφυλακών στα σύνορα, η αναστολή αιτήσεων ασύλου και ορκίζονται να απελάσουν όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Ωστόσο, είναι πολύ λίγο αργά, «το άλογο έχει βιδωθεί».
Ορισμένοι Έλληνες κάτοικοι, εν τω μεταξύ, πήραν τα πράγματα στα χέρια τους σχηματίζοντας πολιτικές περιπολίες με στόχο τη διακοπή της ροής μεταναστών. Στη Λέσβο, ένα προσωρινό προσωρινό στρατόπεδο που προορίζεται για 3000 άτομα έχει αναπτυχθεί γύρω από τη μικρή πόλη της Μόριας, η οποία πρόσφατα στέγασε έως και 15.000 αιτούντες άσυλο.
Είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν στην κοινότητα με λίγους περιορισμούς.
Η Λέσβος είναι ένας προορισμός διακοπών για πολλούς που ζουν στο εξωτερικό, όπως εμείς εδώ στην Αυστραλία και πολλοί έχουν οικογενειακά σπίτια στα οποία μένουμε κατά τη διάρκεια της εποχής μας στην Ελλάδα. Δυστυχώς, λόγω των παγκόσμιων περιορισμών Covid 19, ο τουρισμός έχει εξαφανιστεί από τη Λέσβο προς το παρόν.
Αυτοί οι πρόσφυγες, ωστόσο, οπορτουνιστές, έχουν αναλάβει αυτές τις περιουσίες και κάνουν τον εαυτό τους στο σπίτι. Η τοπική αστυνομία βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης.
Η τοπική πολιτική και οι διαιρέσεις μεταξύ των δύο τοπικών δήμων πρέπει να παραμεριστούν για το καλό του νησιού.
Οι απόγονοι της Λέσβου που ζουν τώρα στην Αυστραλία έχουν παρακολουθήσει με απόγνωση και απογοήτευση καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται στο νησί.
Εμείς ως Αυστραλοί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αναποτελεσματικότητα των τοπικών και εθνικών αρχών της Ελλάδας στην επεξεργασία των προσφύγων για να τους μετακινήσουν στον επόμενο προορισμό τους. Αλλά είμαστε επίσης έκπληκτοι και εξοργισμένοι με τις απερίσκεπτες συμπεριφορές που έχουν υιοθετήσει ορισμένοι από αυτούς τους πρόσφυγες, φέρνοντας σε σπίτια, βεβηλώνοντας εκκλησίες, ακόμη και κόβοντας πολλά ελαιόδεντρα, το σύμβολο της Λέσβου. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, ανακοινώθηκε κάποια ελπίδα, αποκαλύφθηκε μέσω τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της δημιουργίας και κατασκευής εγκαταστάσεων για τη στέγαση προσφύγων κατά την επεξεργασία των αιτήσεών τους.
Οι συνθήκες που διέπουν αυτήν τη χρηματοδότηση και ο προτεινόμενος τύπος κατασκευής εξακολουθούν να είναι ασαφείς για τις τοπικές κοινότητες που επηρεάζονται άμεσα από τη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων για την αποφυγή προσφύγων. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι 6000 τ.μ. κοντά στην πόλη της Μόριας προορίζονται για αυτήν την εγκατάσταση, και πάλι χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και τις δημοτικές αρχές.
Φαίνεται ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού και κατασκευής. Για τους ντόπιους και εκείνους εκτός Λέσβου που έχουν προσκόλληση στη Λέσβο, ελπίζουν ότι το προτεινόμενο κέντρο είναι μια παροδική εγκατάσταση, η επεξεργασία των αιτήσεων προσφύγων και η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στον επόμενο προορισμό τους.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μόνιμη ή ημι-μόνιμη συμφωνία. Η πρόταση για προσωρινή στέγαση προσφύγων σε προσωρινά προσωρινά καταλύματα είναι μια καλή κίνηση από την κυβέρνηση, ωστόσο, αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από την αποτελεσματική και έγκαιρη επεξεργασία των αιτήσεων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μεταβούν στον επόμενο προορισμό τους. Η Λέσβος δυσκολεύτηκε να φιλοξενήσει και δεν θα μπορέσει να φιλοξενήσει πλήρως την εισροή προσφύγων.
Αυτή η ανακοίνωση φέρνει κάποια ελπίδα για την ανακούφιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού, των κακόβουλων ζημιών, της κλοπής και του συνεχούς φόβου που οι ντόπιοι δεν γνωρίζουν ποιος ζει ανάμεσά τους. Εμείς, που κατοικούν μακριά από την πρώτη γραμμή της Λέσβου, παρακολουθούμε τις ειδήσεις καθώς ξεφεύγει από τη Λέσβο.
Αυτά τα γεγονότα καθώς ξεδιπλώνονται και η αβεβαιότητα των μελλοντικών αποτελεσμάτων, αποθάρρυνε σοβαρά τις επενδύσεις και την υποστήριξη στην οικονομία του νησιού από εκείνους τους Λέσβιους που ζουν στο εξωτερικό.
Ζώντας στην Αυστραλία, έχουμε προσδοκίες για το πώς αντιμετωπίζονται και αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ωστόσο περιμένουμε επίσης ότι οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν το επόμενο σκαλοπάτι τους με σεβασμό και θα εκτιμήσουν τη βοήθεια των ντόπιων και των κρατικών αρχών της Ελλάδας.
ΠΗΓΗ: Παν-Λεσβιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.2.2021.