Σε αντικατάσταση των παλαιών μονάδων αφαλάτωσης και μια σειρά άλλων συνοδών έργων , οι Οινούσσες θα αντιμετωπίσουν το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης και θα βελτιώσουν τις συνθήκες καθημερινότητας των πολιτών. Σήμερα ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ υπέγραψε δανειακη σύμβαση για την τηλεμετρία και την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων αφαλάτωσης ύψους 1.565.705.22€. Πρόκειται για δύο μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από τι πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και με την ολοκλήρωση τους θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των Αιγνουσιωτών.
Ο κ Δανιήλ σημειώνει σχετικά :
“Με ιδιαίτερη χαρά συνυπέγραψα στη Χίο σήμερα με την αξιότιμη Διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. κα Μαρία Μουτάφη πληρεξούσια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και ενώπιον του Συμβολαιογράφου Χίου κ. Παύλου Γανιάρη τη δανειακή σύμβαση για την τηλεμετρία και την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων αφαλάτωσης ύψους 1.565.705,22 ευρώ. Αφορά δύο εξαιρετικά σημαντικά έργα, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ασφαλή κι αποτελεσματική διαχείριση των δικτύων ύδρευσης, αλλά και στην πιο παραγωγική και οικονομική λειτουργία των αφαλατώσεων.
Το Α’ Υποέργο της Τηλεμετρίας, το οποίο θα δημοπρατηθεί κι εκτελεστεί με προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) αφορά την προμήθεια κι εγκατάσταση ψηφιακών υδρομετρητών για τις παροχές του δικτύου ύδρευσης και την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεμετρίας μέσω ενσωμάτωσης στο δίκτυο 770 διατάξεων καταγραφής κατανάλωσης. Επίσης περιλαμβάνει την ενσωμάτωση και τον ψηφιακό έλεγχο των τριών (3) υφιστάμενων δεξαμενών στον Προφ. Ηλία, στον Στένακα και την Παλαμίδα και των τεσσάρων (4) αντλιοστασίων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.237.148,00 ευρώ.
Το Β’ Υποέργο θα δημοπρατηθεί και εκτελεστεί με προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Τρικκαίων και αφορά την αντικατάσταση των 48 μεμβρανών αντίστροφης ώσμωσης, των δύο αντλιών τροφοδοσίας, προσθήκη συστήματος αύξησης σκληρότητας και εξουδετέρωσης Ph κι άλλα συνοδά έργα και προμήθειες συνολικού κόστους 310.000,00 ευρώ. Αντικαθιστώντας τις παλαιές μονάδες (δωρεά της οικογ. Λαιμού) θα επιτύχουμε αύξηση της συνολικής δυναμικότητας σε 700 κ.μ. ημερησίως και του ποσοστού εξοικονόμησης ενέργειας σε 49% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.
Με την ολοκλήρωσή τους επιλύεται οριστικά το χρόνιο υδρευτικό πρόβλημα και διανοίγονται οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου. Η Αιγνούσα αλλάζει καθημερινά και είμαστε εδώ για να αγωνιζόμαστε και να συμβάλλουμε στην βελτίωση των υποδομών και του επιπέδου ζωής των κατοίκων.”