Η ΔΕΥΑΧ παρακαλεί τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί με τη διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων

 

Προς “ξεκαθάρισμα” του τοπίου και αποφυγής παρεξηγήσεων προέβη σε ανακοίνωση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου κ. Πρόδρομος Μανωλάκης επεξηγώντας το τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ΑΤΕΝΑ στη Χίο:

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για τις αιτίες συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας ομβρίων υδάτων στις οδούς της πόλης και ότι αυτό οφείλεται στον πλημμελή καθαρισμό των φρεατίων αποχέτευσης ομβρίων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα εξής: Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΥΑΧ ενδελεχής έλεγχος όλων των φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων και είχε διαπιστωθεί ότι ήταν λειτουργικά. Η βροχόπτωση των πρώτων πρωινών ωρών της 11ης Σεπτεμβρίου, ειδικά για ένα διάστημα περί τις δύο ώρες, ήταν εξαιρετικά έντονη, με ρυθμούς βροχόπτωσης που έφτασαν τα 338 mm/hr χιλιοστά την ώρα και συνολικό ύψος βροχής περί τα 10 εκατοστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ροές που μετέφεραν προς τα φρεάτια υδροσυλλογής φύλλα και κλαδιά, αδρανή υλικά, απορρίμματα και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία αποτέθηκαν επί των σχαρών και μείωσαν δραματικά την αποχετευτική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ομβρίων επί των οδών.

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν οφείλεται σε μειωμένη ικανότητα των δικτύων αποχέτευσης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην έναρξη του φαινομένου όλα λειτουργούσαν όπως προβλέπεται, αλλά και μετά τη λήξη της έντονης βροχόπτωσης, παρά το γεγονός ότι οι σχάρες είχαν πάνω τους συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες φερτών, τα όμβρια απομακρύνθηκαν από τις οδούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες, τόσο από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΧ και συνεργαζόμενους εργολάβους όσο και από τα συνεργεία των υπόλοιπων υπηρεσιών του Δήμου, έχουν αφαιρεθεί από τους δρόμους, τα ρείθρα και τις σχάρες υδροσυλλογής πολλοί τόνοι φερτών και απορριμμάτων και οι εργασίες ακόμα συνεχίζονται. Το επόμενο διάστημα θα καθαριστούν πλήρως και όλα τα φρεάτια των σχαρών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη και μακροβιότερη λειτουργία τους. Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους δημότες, τους επαγγελματίες και τους εργολάβους ιδιωτικών και δημόσιων έργων να είναι περισσότερο προσεκτικοί με τους χώρους απόθεσης κλαδεμάτων, απορριμμάτων, αδρανών και άλλων υλικών, ειδικά σε περιπτώσεις που αναμένονται έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων, καθώς αποδείχθηκε περίτρανα ότι η πλημμελής απόθεση των παραπάνω υλικών σε συνδυασμό με τα έντονα φαινόμενα προκαλούν επιδείνωση των αποτελεσμάτων των μεγάλων ροών ομβρίων και εν τέλει βλάβες σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία.

Σχετικές δημοσιεύσεις