Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Συνεδρίαση των εκπροσώπων που έχουν οριστεί ως Εθνικά Σημεία Επαφής για το Δίκτυο των Αρχών Υποδοχής του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο

 

Με την παρουσία 64 συμμετεχόντων από 24 χώρες της Ε.Ε+  πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση των εκπροσώπων που έχουν οριστεί ως Εθνικά Σημεία Επαφής για το Δίκτυο των Αρχών Υποδοχής του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (National Contact Point Meeting  (NCP Meeting) – EUAA Network of Reception Authorities) στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Αθήνα.

Οι συνεδριάσεις του NCP Meeting αποτελούν ευκαιρία για συζήτηση των προκλήσεων στο τομέα της Υποδοχής και στοχεύουν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων από τις Αρχές Υποδοχής.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα, το National Contact Point Meeting περιλάμβανε θεματικές συνεδρίες σε πάνελ, παρουσιάσεις καθώς και επίσκεψη πεδίου και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην ικανότητα υποδοχής καθώς και την αντιμετώπιση τυχόν αιφνίδιας αύξησης στις αφίξεις των μεταναστών.

Στην έναρξη των εργασιών στις 22 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα σημαντικά επιτεύγματα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και του Υπουργείου, τα τρία τελευταία χρόνια. Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης από τον Οργανισμό της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο σε ότι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής.

Εκ μέρους του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για το Άσυλο τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Geert Knockaert (Head of Asylum and Reception Cooperation and Guidance Unit) παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη, του Διοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Τάσου Μαντάγαρη και του Υποδιοικητή της ΥΠΥΤ κ. Σπύρου Richard Hagabimana, καθώς και της επικεφαλής του Γραφείου του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) στην Ελλάδα κυρίας Jette Christiansen, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της DG Migration and Home Affairs και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Κατά τη δεύτερη ημέρα, σε συζήτηση σε πάνελ με θέμα τη διασφάλιση κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Υποδοχή, εκ μέρους της Ελλάδας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Eυαγγελία Κτιστάκη παρουσίασε τις προκλήσεις και τις καλές πρακτικές στην Ελλάδα σχετικά με τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού στην Υποδοχή.

Περαιτέρω, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Σύστημα Υποδοχής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα,  ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης παρουσίασε το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής και ο Διοικητής της Δομής Σχιστού κ. Θωμάς Παπακωνσταντίνου παρουσίασε συνοπτικά τη Δομή Φιλοξενίας Σχιστού.

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τη Δομή Φιλοξενίας στο Σχιστό, όπου ξεναγήθηκαν από το προσωπικό της Δομής και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της Δομής από τη Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δομών Νοτίου Ελλάδας κ. Φιλιώ Ιψαραλέξη και τον Διοικητή της Δομής κ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά την τρίτη ημέρα της συνεδρίασης του NCP Μeeting, μεταξύ άλλων θεματικών συνεδριών, έγινε συζήτηση και παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την επίσκεψη πεδίου στη Δομή Φιλοξενίας στο Σχιστό.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οι διοργανωτές ευχαρίστησαν όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που εργάστηκαν ώστε η φιλοξενία του ΝCP Μeeting στην Αθήνα να είναι επιτυχής.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η επιλογή, από πλευράς του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του NCP Meeting στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική τιμή και αναγνώριση για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και ευκαιρία να προβληθεί το έργο των στελεχών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.