Κεντρικά ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης όπου συμμετείχε ο Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, τα οποία αποτέλεσαν η τελευταία έρευνα της MRB, η ακρίβεια, οι διεργασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και οι πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση για την καθημερινότητα των πολιτών.
Για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB που δείχνει ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μηταράκης σχολίασε πως «η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση έχει τρία χρόνια μπροστά της και θα κριθεί στις εκλογές του 2027. Θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της, πώς θα αντιμετωπίσουμε ακόμα καλύτερα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν. Το ζήτημα της ακρίβειας, παραδείγματος χάρη που απασχολεί την κοινή γνώμη, το θέμα των βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως το θέμα της υγείας. Και αυτά τα θέματα εμφανώς φαίνονται στις δημοσκοπήσεις ότι είναι βασικά ζητούμενα. Την προηγούμενη τετραετία είχαμε άλλα ζητούμενα, τα οποία τα αντιμετωπίσαμε και για αυτό φτάσαμε στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα του καλοκαιριού του 2023».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της τρέχουσας τετραετίας, ο βουλευτής Χίου επεσήμανε πως «η δεύτερη τετραετία που είναι πολύ πιο δύσκολη – και αυτή ήταν και η τοποθέτησή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας – απαιτεί πιο βαθειά δουλειά, πολύ πιο ουσιαστικές αλλαγές, και είναι πιο δύσκολο να φέρεις αποτέλεσμα. Αλλά, είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι μέχρι το 2027, η σκληρή δουλειά που όλοι οι συνάδελφοί μας που είναι στην Κυβέρνηση κάνουν στα υπουργεία τους θα φανεί προς την κοινή γνώμη. Και τελικά θα κριθούμε στην κοινωνία. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Θα κριθούμε τελικά από τους πολίτες».
Συγκεκριμένα, για το θέμα της ακρίβειας τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει δώσει μεγάλη έμφαση στους ελέγχους στην αγορά και στην ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βεβαίως, η ακρίβεια δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων είναι και θέμα διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία για να ρίξουμε το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη, του Έλληνα παραγωγού, του Έλληνα φορτηγατζή. Ώστε, να μπορεί να είναι πιο ουσιαστικός, πιο ανταγωνιστικός στην παροχή υπηρεσιών».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην Υγεία, επεσήμανε ότι «ήδη στους γιατρούς δίνουμε πολύ περισσότερα κίνητρα, ειδικά σε απομακρυσμένα Νοσοκομεία. Υπάρχει μία έλλειψη γιατρών στην Ελλάδα. Ένας μεγάλος αριθμός νέων παιδιών έφυγαν στο εξωτερικό γιατί εκεί οι αμοιβές είναι πολλαπλάσιες. Υπάρχει ένα θέμα στο Δημόσιο. Ένα μεγάλο θέμα για τα επόμενα χρόνια, είναι ότι θα δυσκολευτεί να κρατήσει ταλέντα. Βλέπω ήδη σε υπουργεία αξιόλογο κόσμο να παραιτείται, κάτι που ήταν πάρα πολύ ασυνήθιστο, για να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Και για αυτό στον τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών μιλήσαμε για κίνητρα και επιδόματα παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους.»
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το οικιστικό ζήτημα και τη δυσκολία εξεύρεσης διαμονής για τους γιατρούς και τους δασκάλους, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως αυτό συμβαίνει γιατί «η τουριστική ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών έχει δώσει αντικίνητρο στους ιδιοκτήτες μικρών ιδιοκτησιών να νοικιάσουν σε δωδεκάμηνη βάση. Το θέμα του περιορισμού του airbnb είναι ένα θέμα, που με το Νεό Χωροταξικό που καταθέτουν τα Υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος έρχεται να αντιμετωπίσει».
«Βέβαια, υπάρχουν πολύ καλές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Δήμου Ψαρών. Ο Δήμος Ψαρών, που είναι ένα πολύ απομακρυσμένο νησί, κατασκευάζει ένα νέο κέντρο υγείας, το οποίο περιλαμβάνει στην κατασκευή διαμερίσματα για τους γιατρούς. Άρα, οι γιατροί που θα διοριστούν εκεί θα έχουν ένα πολύ ωραίο σπίτι. Και εκεί χρειάζεται η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και παράλληλα χρειάζεται η νομοθεσία να επιτρέπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παράσχει τα κίνητρα. Και νομίζω ότι όλα αυτά έχουν γίνει. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τις ακριτικές περιοχές ιατρικά. Προφανώς είναι μεγάλο ζήτημα. Τα Νοσοκομεία δυσκολεύονται. Ωστόσο, το Υπουργείο κάνει προκηρύξεις», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης