Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στο CNN International
Τη φύλαξη των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων με σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καθώς και την ανάγκη η γείτονα χώρα να τηρήσει την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο “CNN International” και την δημοσιογράφο, Becky Anderson.
“Είναι ευθύνη της τουρκικής ακτοφυλακής, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016 να προλαμβάνουν τις βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά εδάφη, είναι ευθύνη της Τουρκικής ακτοφυλακής να αποτρέπουν τις βάρκες να περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτή είναι μία συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να τηρηθεί” ανέφερε ο Υπουργός, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Τουρκία.
“Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Έχει 95.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην ελληνική επικράτεια. Στη Λέσβο ζουν 12.000 μετανάστες οι οποίοι είναι άστεγοι επειδή η δομή κάηκε από 6 Αφγανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν. Η Ελλάδα προστατεύει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το Λιμενικό σώμα έχει σώσει δεκάδες εκατοντάδες ζωές στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια, σέβεται την ανθρώπινη ζωή και φέτος καταγράφηκε ρεκόρ μείωσης θανατηφόρων περιστατικών, χάρις την άμεση επέμβαση σε ναυάγια όπως αυτό στην Κρήτη, την Χάλκη και σε άλλα σημεία, τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές παρεμπόδιζαν το έργο έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό σώμα, το οποίο έσωζε ανθρώπινες ζωές” ανέφερε.
Και πρόσθεσε ότι “οι δουλέμποροι χάνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επειδή η χώρα μας προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση να το κάνουμε, και το πράττουμε μέσα στα επιτρεπτά και νόμιμα όρια. Επίσης απ’ ότι φαίνεται οι άνθρωποι αυτοί στην Τουρκία δεν βρίσκονται σε κίνδυνο. Υποστηρίζονται από τις τουρκικές αρχές, συνεργάζονται με τις τουρκικές αρχές και σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης και με όσα είπε πρόσφατα η Επίτροπος για την μετανάστευση, Ylva Johansson, η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Διότι για να αιτηθεί κάποιος διεθνή προστασία, θα πρέπει να μετακινείται από μία μη ασφαλή χώρα σε μία ασφαλή και απ’ ότι φαίνεται βρίσκονται ήδη σε μια ασφαλή χώρα”.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, υπενθύμισε ότι “ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ήταν εδώ στη Λέσβο χθες. Υπάρχει ένας μεγάλος διάλογος για την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, για τον κοινό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, για τις ανάγκες που υπάρχουν στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες ώστε να μπορούν να μετακινούνται στις ευρωπαϊκές χώρες ως ένδειξη αλληλεγγύης. Ωστόσο, υπήρξαν και στιγμές κρίσης όπως η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση ως πολιτικό εργαλείο. Για την Ελλάδα, η μετανάστευση έχει μία ανθρώπινη διάσταση, είχαμε άμεση απόκριση στην Μόρια, η οποία κάηκε και 12.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι”.
“Σε λίγες μόλις μέρες υπάρχει μία νέα δομή με καλύτερες συνθήκες από την προηγούμενη ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό, ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη, ειδικά τώρα κατά την διάρκεια της πανδημίας. Για μας λοιπόν η ανθρωπιστική αυτή πτυχή είναι σημαντική” κατέληξε χαρακτηριστικά.