*Και άλλες φορές έχουμε αναφερθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό των Δήμων της χώρας, αναφέροντας ότι, η περιβόητη ΄΄θεωρία Ραγκούση΄΄ αποδείχθηκε καταστροφική για τους νησιωτικούς Δήμους, μιας και η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε χάριν του ΄΄κλεινού άστεως΄΄, από πλευράς κεντρικής διοίκησης των Δήμων. Είδαμε ότι, το μοντέλο αυτό δεν λειτούργησε και οι τοπικές κοινωνίες, δια των συλλογικών τους οργάνων (Δήμοι, ΤΕΔΚ-ΠΕΔ, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Βουλευτές, κλπ) απαίτησαν τη διαίρεση των νησιών τους σε περισσότερους Δήμους. Έτσι, διαιρέθηκαν: 1) η γειτονική Λέσβος (με πληθυσμό 85.000 κατοίκους) σε δύο Δήμους, 2) η -επίσης γειτονική- Σάμος (με πληθυσμό 30.000 κατοίκους) σε δύο Δήμους, 3) η Κέρκυρα (με πληθυσμό 95.000 κατοίκους) σε τρείς Δήμους, 4) η Κεφαλλονιά (με πληθυσμό 38.000 κατοίκους) σε τρείς δήμους. Στη Χίο (με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων) εξακολουθούμε να έχουμε έναν Δήμο, ο οποίος επικεντρώνεται στο μέσο τμήμα του νησιού, βάζοντας σε ΄΄δεύτερη μοίρα΄΄ την Νότια και την Βόρεια Χίο. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διαιρεθεί το νησί σε 3 Δήμους (κεντρικό, βόρειο και νότιο) με αυτοτέλεια και ουσιαστική αυτοδιοίκηση, ώστε ένα ολόκληρο σύστημα διοίκησης να ασχολείται μόνο με τις επίμαχες περιοχές. Την άποψη αυτή υιοθέτησαν και εξέφρασαν και αρκετοί αυτοδιοικητικοί στο παρελθόν, όμως όταν βρέθηκαν σε θέση εξουσίας λησμόνησαν τις πρότερες πεποιθήσεις τους. Γι΄αυτό επαναφέρουμε κι εμείς σήμερα την άποψη αυτή (που αποτελεί και άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών μας), ευελπιστώντας να γίνει δεκτή και να ξεκινήσει -σήμερα κιόλας- η όλη διαδικασία, ώστε η επόμενη πενταετία να βρει το νησί μας με τρεις Δήμους. Για να δούμε, θα εισακουστούμε; Θα υλοποιηθούν όσα προειπώθηκαν; Ας αναμένουμε η πρόταση να έλθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας, αποδεικνύοντας ότι και ευαισθησία υπάρχει αλλά και πλήρης γνώση των πραγμάτων, δηλαδή ότι το μοντέλο Ραγκούση δεν ωφέλησε τις τοπικές κοινωνίες, απεναντίας διέλυσε τις τοπικές κοινότητες, τις κωμοπόλεις και την ύπαιθρο !
*Άλλη μια ΄΄καυτή πατάτα΄΄ -που τις ημέρες αυτές έρχεται για ΄΄σερβίρισμα΄΄- είναι η κατάργηση των νομικών προσώπων των Δήμων, που η ΄΄πονηρή΄΄ κεντρική διοίκηση έρχεται να ρίξει το ΄΄γάντι΄΄ στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφανθούν σχετικά. Δεν καταργεί οριζόντια, αλλά έρχεται (δίχως να προηγηθεί διάλογος μέσω ΚΕΔΕ, Δημοτικών Συμβουλίων, Επιτροπές Διαβουλεύσεων, κλπ) να μετακυλήσει την όποια ευθύνη στα Δημοτικά Συμβούλια, απαιτώντας απόφαση εντός σύντομου χρονικού περιορισμού. Σε τοπικό επίπεδο, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, ως δημιούργημα ευγενούς φιλοπάτριδος οικογενείας, που κάποτε είχε αυτοτέλεια (άλλα κάποια ΄΄μυαλά΄΄ κατόρθωσαν να απομακρύνουν τους ευεργέτες μας από εκεί…) θα μπορούσε να διατηρηθεί αυτοτελές, όμως με πλήρη υπαγωγή σ΄ αυτό όλου του πολιτιστικού τομέα του Δήμου, αυτοτελές Διοικητικό Συμβούλιο, αυτοτελή προϋπολογισμό, αυτοτελές ταμείο και υπό την εποπτεία Προέδρου- Αντιδημάρχου Πολιτισμού, που θα έχει την πλήρη ευθύνη όλων των πολιτιστικών δρώμενων και οργανώσεων του Δήμου (Φιλαρμονική Δήμου, θερινός κινηματογράφος, θέατρο Καστρομηνά, θέατρο Καρδαμύλων, πινακοθήκη-λουτρά, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εισήγηση για επιχορήγηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διοργάνωση δημοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνδιοργανώσεις με άλλους φορείς, κλπ).
Όσον αφορά την ΔΗΚΕΧ άποψή μου είναι οι μεν βρεφονηπιακοί σταθμοί να συγχωνευθούν με τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου και να υπάγονται στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου, που μπορεί να αναβαθμιστεί σε Δ/νση.
Τα ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ (που σήμερα ανήκουν είτε στο Νομικό Πρόσωπο, είτε στη ΔΗΚΕΧ, είτε στην Παιδεία) να περιέλθουν στη Δ/νση Πρόνοιας (υπαγόμενα όλα στον Αντιδήμαρχο Πρόνοιας).
Τα γήπεδα είτε να ανήκουν στο Δήμο (σε αυτοτελές Τμήμα Αθλητισμού), είτε να παραμείνουν σε αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο. Στην πρώτη περίπτωση προτείνω να ανήκουν σε Αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Τουρισμού. Είναι πολυτέλεια στις ημέρες μας να έχουμε άλλον Αντιδήμαρχο για τον Αθλητισμό και άλλον για τον Τουρισμό. Αυτά τα δύο πρέπει να είναι μαζί και να υπάγονται πολιτικά σε ένα πρόσωπο. Πρέπει δε να έχουν υπόψη τους όσοι ασχοληθούν την προσεχή θητεία με τα τοπικά κοινωνικοπολιτικά δρώμενα σε θέσεις ευθύνης ότι χρειάζεται να αφιερώσουν πολλές εργατοώρες και να έχουν μεράκι και αγάπη γι΄ αυτό που θα τους ανατεθεί, να μελετούν, να ακούν και -κυρίως- να συνεργάζονται, εάν θέλουν να έχουν απτά αποτελέσματα στο τέλος.
Όσον αφορά την ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ θεωρώ ότι και αυτή δεν στάθηκε ΄΄στο ύψος των περιστάσεων΄΄ από ιδρύσεως της μέχρι σήμερα (θεσμικά)και δεν προσέφερε τίποτε περισσότερο από όσα θα μπορούσε να προσφέρει ένα οργανωμένο τμήμα ακίνητης περιουσίας του Δήμου (υπό τη Δ/νση Οικονομικών), με πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και αξιοποίησή της. Οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να περάσουν στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών (στον οποίο πρέπει να περάσει και η Ακίνητη Περιουσία, μετονομαζόμενος Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ακίνητης Περιουσίας).
Στον Αντιδήμαρχο Παιδείας πρέπει να περάσουν οι Σχολικές Επιτροπές, τα διοικητικά, τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα των σχολείων (με αυτοτελές συνεργείο μόνο για τα σχολεία, δίχως να ασχολείται πλέον η Τεχνική Υπηρεσία με τις καθημερινές μικροπαρεμβάσεις) και οι υπό συγχώνευση Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί. Επίσης, το ίδιο άτομο πρέπει να προεδρεύει στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, αλλά και να συμμετέχει στην Εφορεία της Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗΣ (την οποία οφείλει ο Δήμος να επιχορηγεί εκ των εσόδων της πρώην σχολικής εφορείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, κάτι που τα τελευταία 15 χρόνια δεν τηρείται).
Μιας δε ο λόγος και περί Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗΣ θεωρούμε ότι -για λόγους ηθικής, Αρχής και αξιοπρέπειας- τα μέλη που ανήκαν στην προηγούμενη δημοτική Αρχή (τακτικά και αναπληρωματικά) θα πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από την Εφορεία και να αντικατασταθούν από άλλα, που εξέλεξε ο λαόςκαιανήκουν στη νέα δημοτική Αρχή. Αυτό επιβάλλει ο τρόπος καλής πολιτικής συμπεριφοράς και η ευπρέπεια κατά την άσκηση εξουσίας. Ουδείς αναντικατάστατος !
*Τα δημοτικά ουρητήρια της οδού Πολυχρονοπούλου γιατί φτιάχτηκαν και παραμένουν επί έτη κλειστά; Έχουν κάποιο άλλο σκοπό δημιουργίας, που δεν γνωρίζουμε; Μετά την πρόσφατη κατεδάφιση εκείνων νότια του δημοτικού κήπου, ο χώρος πλησίον του νοτιοδυτικού (έναντι του κτιρίου της Περιφέρειας, επί της πλατείας) κτιστού περιπτέρου έχει μετατραπεί σε χώρο ΄΄μυστικής ούρησης΄΄ περαστικών. Ας γίνεται συχνά πλύση με πλυστικό του Δήμου διότι το σημείο (πλησίον του οποίου υπάρχει μεταλλικό παγκάκι) … όζει έντονα !
*Ξεκίνησαν (επιτέλους) οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου <<Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου>>, αρχής γενομένης από την οδό Κωνσταντίνου Αμάντου. Άλλο ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και μελέτησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή (Βουρνού) και έστω και πολύ καθυστερημένα πήρε εμπρός. Από το 2005, η δημοτική Αρχή Μεννή είχε προβλέψει οι οδοί Κων/νου Αμάντου, Δωροθέου Πρωίου, Μητροπολίτου Πλάτωνος και Ζολώτα να γίνουν πεζόδρομοι.
*Ακούσαμε και είδαμε την αποξήλωση της νεοπαγούς ασφάλτου στον Εμπορείο, συνεπεία των ισχυρών νότιων ανέμων που εκβράσουν τη θάλασσα δεκάδες μέτρα στη στεριά, με τα γνωστά αποτελέσματα. Προφανώς λησμόνησαν κάτι σημαντικό οι ιθύνοντες. Ο χώρος που ασφαλτοστρώθηκε αποτελεί την εκβολή της κοίτης χειμάρρου, ο οποίος είναι ενεργός και κατεβαίνει κάθε χειμώνα. Στα σημεία απορροής χειμάρρων είτε τοποθετείται τσιμέντο (όχι άσφαλτος) είτε τοποθετείται επάνω από το τσιμέντο μικρή ποσότητα ασφάλτου ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στην επιφάνεια του τσιμέντου και να μην υπάρχει κίνδυνος απομάκρυνσής της. Το αυτό έχει γίνει σε πολλούς χειμάρρους της περιοχής του Κάμπου, όπου το οδικό δίκτυο διέρχεται -κατά σημεία- εντός του χειμάρρου και ακολούθως ενώνεται με άλλο -παράλληλο ή και κάθετο- οδικό δίκτυο. Το αυτό, επίσης, γίνεται και σε σημεία του (άθλιου σήμερα επι το πλείστον) αγροτικού οδικού δικτύου, όταν αυτό διέρχεται από μικρούς χειμάρρους και κατά τόπους τσιμεντοστρώνεται. Βέβαια, ο Δήμος συνήθως ΄΄αγρόν ηγόρασε΄΄ και ευτυχώς που υπάρχει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και οι τοπικοί συνεταιρισμοί, συνδράμοντας ανάλογα, τουλάχιστον στα χωριά της νότιας Χίου. Έβλεπα τις τελευταίες ημέρες (λόγω συλλογής ελαιοκάρπου) το αγροτικό δίκτυο στην τοπική Κοινότητα Βουνού (και ιδιαίτερα στις περιοχές Αγ. Ισίδωρος, Γιαλινάς, Λούκουμος, Βαρκάρης, κ.α.) ότι η διέλευση είναι κυριολεκτικά αδύνατη, ακόμη και με αυτοκίνητο 4 Χ 4 σε πολλά σημεία. Για να δούμε, θα γίνει κάτι την προσεχή άνοιξη με τη νέα διοίκηση;
*Η πλούσια επικαιρότητα μας υποχρέωσε να επικοινωνήσουμε νωρίτερα από το συνηθισμένο μας ραντεβού. Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγιαίνετε κατ΄ άμφω!-
παπαδο