Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου:
*Ομολογουμένως, η πρωθυπουργική επίσκεψη σηματοδότησε την προηγούμενη εβδομάδα, μιας και -θεωρητικά τουλάχιστον- περιποιεί τιμή έναν τέτοιο γεγονός, ιδιαίτερα σε μια ακριτική και παραμεθόριο περιοχή. Όσα εδώ αναφέρουμε δεν έχουν να κάνουν με πρόσωπα, αλλά με τακτικές, τις οποίες (δυστυχώς) διακρίνουμε να πράττουν όλοι οι πολιτικοί ανεξαρτήτως αποχρώσεων και ιδεών.
*Πρώτος ήλθε πέρυσι ο τότε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νικ. Ανδρουλάκης, μετά ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ κ. Δημ. Νατσιός, ενώ τελευταία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης. Έ…, είπαν και στον Μητσοτάκη ΄΄πήγαινε γιατί όλοι πήγαν εκτός από εσένα΄΄… !
*Το γεγονός, βέβαια, ότι είναι Πρωθυπουργός ήδη εδώ και πέντε χρόνια και δεν ήλθε στη Χίο ούτε σε επέτειο απελευθέρωσης του νησιού (11η Νοεμβρίου), ούτε σε επέτειο σφαγής, κλπ, ενώ σε Λέσβο και Σάμο έχει πάει 3-4 φορές, ας αναρωτηθούν το γιατί οι συμπολίτες μας. Βέβαια, όταν πρόκειται να στηριχτούν συγκεκριμένοι -αμιγώς κομματικοί- υποψήφιοι (π.χ. Περιφέρεια) είδαμε μεγάλη σπουδή και επισκεψιμότητα σε γειτονικό νησί, που όμως δεν τελεσφόρησε !
*Έτσι, δέχθηκε η μυροβόλος και τον σημερινό Πρωθυπουργό. Έλα, όμως, που δεν είχε κάτι ΄΄χειροπιαστό΄΄ να πει… αφού τα όποια έργα ξεκίνησαν δεν λένε ούτε να προχωρήσουν ούτε να παραδοθούν !
*΄΄Γκάφα ολκής΄΄ (που δεν φρόντισε να προλάβει κάποιος επικοινωνιολόγος, τοπικός ή εξ Αθηνών) ήταν η δέσμευση του Πρωθυπουργού στο χιώτικο λαό ότι, ΄΄τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας΄΄. Εδώ μπορεί να συμβαίνουν τέσσερα τινά: 1) Ο Πρωθυπουργός δεν είχε πλήρη εικόνα-ενημέρωση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων, με τις δεσμευτικές παρατάσεις τους. 2) Ο Πρωθυπουργός ήλθε να ΄΄καλύψει΄΄ τους εργολάβους που καθυστερούν στην υλοποίηση των έργων, κλπ. 3) Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν θα γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά νωρίτερα από το β΄ εξάμηνο του 2027 που θεωρητικά λήγει η τρέχουσα θητεία του. 4) Ο Πρωθυπουργός είναι ρεαλιστής και δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος ότι ισχύει καμία χρονική δέσμευση περί παρατάσεων και παραδόσεων των έργων, που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί από Υπουργούς, τον τοπικό βουλευτή, εργολάβους, κλπ. και δεσμεύτηκε για μέχρι τέλους της θητείας του. Μόνο εάν ισχύουν οι δύο τελευταίες περιπτώσεις δεν υπάρχει ΄΄γκάφα΄΄ και ο Πρωθυπουργός μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας. Κάτι, που εάν ισχύει, συνιστά κόλαφο για τα εδώ ΄΄πρωτοπαλίκαρα΄΄, που εξαγγέλλουν δεσμεύσεις όπως σκορπίζει η σερπαντίνα και ο χαρτοπόλεμος στις αποκριές ! Ας τα βλέπουν και αυτά οι (εισέτι σκεπτόμενοι και ουχί αγόμενοι) συμπολίτες μας.
*Ωστόσο, αυτό που έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα δημόσια, από επίσημα χείλη στη Χίο, είναι ότι, δικαστικό μέγαρο και κτίριο αεροδρομίου τελειώνουν και παραδίδονται μέσα στο 2025, φράγμα μέσα στο 2024 και επέκταση αεροδρομίου μέσα στο 2026. Νέο τελωνείο ΄΄Κύριος οίδεν΄΄ ! Γιά να δούμε, θα επαληθευτεί ο Πρωθυπουργός ή οι …΄΄αντ΄ αυτού΄΄ του, που διαρκώς μας δίδουν νέες παρατάσεις… (δίχως κυρώσεις…).
*Μόνο γέλιο προκάλεσε, σε αρκετό κόσμο που το διάβασε, το σχόλιο (που, προφανώς, τεχνηέντως δόθηκε στον Τύπο), ότι ο Πρωθυπουργός εκθείασε τον ΄΄εκλεκτό΄΄ της Χίου… Εάν σε μια εικοσάλεπτη ομιλία, η αναφορά μόλις τριών δευτερολέπτων στη συμβολή κάποιου, μάλιστα για ζήτημα που δεν αφορά αμιγώς στα έργα του τόπου (αλλά και σε αλλότρια καθήκοντα) θεωρείται ΄΄εκθειασμός΄΄, το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών… Πάντως και μόνο το γεγονός ότι, έσπευσαν να το δώσουν ως αυτοτελές δημοσίευμα με επιλεγμένο τίτλο, αποδεικνύει ότι έχουν πέσει σε ΄΄δυσμένεια΄΄ οι πρώην εκλεκτοί… Ειδικά, μετά την απώλεια των θώκων και την αποτυχία επικράτησης των αυτοδιοικητικών τους φίλων !
*Εύγε στον Δήμαρχο Γιάννη Μαλαφή, γιατί μόνο αυτός είχε το σθένος να μιλήσει στον Πρωθυπουργό για την ανάγκη δημιουργίας στη Χίο τριών Δήμων. Κι άλλοι το έλεγαν παλαιότερα, αλλά την ώρα που έπρεπε να ΄΄βάλουν τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων΄΄ δεν προχωρούσαν. Βέβαια, καλό είναι, για να υπάρχει και σχετική θεσμική υπόσταση του αιτήματος, να ληφθεί και σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο παρελθόν ήμουν από εκείνους που στο Δημοτικό Συμβούλιο ήμουν θετικός και ανέπτυξα το σκεπτικό μου εκεί, αλλά όσοι ανέλθουν το ύπατο αξίωμα της Χίου ζαλίζονται από την δόξα και λησμονούν τις πρότερες δημόσιες δεσμεύσεις τους. Η Χίος, με έναν Δήμο, αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει. Απέβη εις βάρος των χωριών και της υπαίθρου. Αυτά δεν μπορεί να τα κατανοήσει καθένας, παρά μόνο εάν ένιωσε την πίεση του κόσμου ως Χωρικός Αντιδήμαρχος ή Πρόεδρος Κοινότητας ή υπάλληλος σε πρώην Δήμους. Αυτούς ρωτήστε να σας πουν γιατί δεν λειτουργεί ένας Δήμος σε μεγάλη, νησιωτική, ακριτική περιοχή και γιατί πρέπει να γίνουν τρεις. Ρωτήστε και τους Σαμιώτες και τους Κεφαλλονίτες πώς στα νησιά τους έγιναν δύο και τρεις Δήμοι αντίστοιχα, ενώ πληθυσμιακά και γεωγραφικά είναι πολύ μικρότερα από τη Χίο. Δυστυχώς, στη Χίο, διαχρονικά ΄΄λαλούν πολλοί κοκόροι και πάντα αργεί να ξημερώσει΄΄…! Ο εγωισμός κάποιων πολιτικών ΄΄τρώει΄΄ την ανέλιξη μιας τοπικής κοινωνίας.
*Δίκαιο, πραγματικά, το αίτημα των Δημάρχων Ψαρών και Οινουσσών, για την μείωση του ΦΠΑ στα μικρά νησιά, αλλά εκτός από τον Πρωθυπουργικό χαρακτηρισμό του ΄΄δίκαιου αιτήματος΄΄ ουδεμία άλλη δέσμευση υπήρξε για την μείωσή του. Αναμένομεν (και ημείς και οι κάτοικοι των μικρών νησιών).
*Μας λύπησε -και συνάμα ξένισε- το γεγονός ότι, στο πλαίσιο διεξαγωγής αθλητικών αγώνων στο Κλειστό Στάδιο της Χίου, μεταξύ ομάδων εξ Ελλάδος και Τουρκίας, κάποιοι από τη γείτονα χώρα ανάρτησαν (προφανώς δίχως άδεια και σχετική ενημέρωση) μια Τουρκική σημαία επί της οποίας εικονιζόταν επάνω ο Κεμάλ Ατατούρκ. Νομίζω ότι, δεν χρειάζεται να επεκταθώ, για όσους γνωρίζουν σύγχρονη Ελληνική ιστορία και δη περί Μικρασιατικής καταστροφής. Είμαι σίγουρος ότι τούτο έγινε δίχως καμία σχετική άδεια από την αρμόδια Αρχή φιλοξενίας των αγώνων και σίγουρα από κάποιο θερμόαιμο άτομο, προερχόμενο εκ της γείτονος (σπασμωδικά κινούμενο), που όμως προσβάλλει τον τόπο που το φιλοξένησε για τον αγώνα. Τούτο και τέλος επί του θέματος. Θεωρώ ότι, το μεμονωμένο αυτό περιστατικό δεν μπορεί να στιγματίσει την όλη λαμπρή αθλητική εορτή. Ωστόσο, τη λύπη αυτή άμβλυνε η εξαιρετική διοργάνωση των αγώνων βόλεϊ γυναικών μεταξύ των 4 ομάδων (2 Ελληνικών και 2 Τούρκικων), το πολιτισμένο κλίμα διεξαγωγής και η φιλική προσέγγιση αθλητών και παραγόντων των ομάδων. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τις αθλήτριες, τους προπονητές και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση τους. Μακάρι να βρουν μιμητές στην κοινή προσπάθεια του ειλικρινούς ΄΄εύ αγωνίζεσθαι΄΄ μεταξύ των λαών.
*Πολύ με συγκίνησε -και για τούτο τον ευχαριστώ θερμότατα- η ευγενική χειρονομία του δραστήριου μέλους του ΔΣ του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου και υπευθύνου της Βιβλιοθήκης του, κ. Κώστα Αμπανούδη, να με καταστήσει κοινωνό πονημάτων συμπατριωτών μας, που μελετώνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο φίλτατος κ. Κώστας έχει αναλώσει τα μισή του βιοτή (κυριολεκτικά) στην ακάματη προσπάθειά του για την προβολή και ανάδειξη του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου, μέσα από πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ενώ τελευταία πασχίζει μαζί με τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη του ΔΣ του, για την ηλεκτρονική ψηφιοποίηση του πολύτιμου υλικού που διαθέτει στο αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης του. Προς τούτο, ως έχουμε ξαναγράψει, ζητά ο Φιλοτεχνικός την οικονομική στήριξη και των τοπικών φορέων (Δήμου και Περιφέρειας) οι οποίοι οφείλουν να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στις προσπάθειές του, για τη διάσωση και διατήρησή του (υλικού). Επίσης, οφείλω να πω και δημόσια ότι, πολύ ενδιαφέρουσα και γλαφυρή ήταν η διάλεξη της Δρος Αρχιτέκτονος κας Μαρίας Ξύδα, με θέμα <<Ο Χιώτης και το επίθετό του>>, που πρόσφατα εξέδωσε σε αυτοτελές τεύχος ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου. Τέλος, συλλεκτικό είναι και το ημερολόγιο γραφείου του Φιλοτεχνικού (έτους 2024, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 105 χρόνων από την ίδρυσή του), που περιλαμβάνει έργα ποιητών και ζωγράφων της Χίου. Εύγε σε όλους για τη συμβολή τους !
*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Άχρι καιρού επικοινωνίας μας, υγιαίνετε κατ΄ άμφω!-