Άνοιξε, σήμερα, Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, το Τριώδιο και επομένως στις 28 Φεβρουαρίου έχουμε Τσικνοπέμπτη. Σε ρυθμούς καρναβαλιού μπήκαν ήδη αρκετές πόλεις της Ελλάδας, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της αποκριάς.
Σε καρναβαλικούς ρυθμούς μπαίνει από σήμερα η Πάτρα και οι χιλιάδες καρναβαλιστές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις σκοπεύουν να στείλουν για μία ακόμη φορά μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας.
Η συμμετοχή είναι τεράστια σε πολλούς νομούς της Ελλάδας και το κλίμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό γιατί λαμβάνουν μέρος όσοι θέλουν, νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, πλούσιοι και φτωχοί, μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, εργάτες κλπ.
Στο νησί μας πρωταρχικό ρόλο έχει η Μόστρα στα Θυμιανά και ακολουθούν οι παραδοσιακοί γάμοι στο Νεοχώρι, ενώ την τιμητική τους έχουν την Καθαρή Δευτέρα οι Αγάδες στα Μεστά αλλά και πολλά έθιμα ξεδιπλώνονται και στο Βόριο τμήμα του νησιού μας, όπως τους παραδοσιακούς γάμους στα Καρδάμυλα και όχι μόνο.
Στην Βολισσό κάθε χρόνο την τελευταία αποκριά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του διπλού. Το απόγευμα, νέοι και ηλικιωμένοι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Νέες προσφέρουν σούμα και ξηρούς καρπούς στους παρευρισκόμενους. Ακολουθεί χοροεσπερίδα με μασκαράδες, γλέντι χορό με παραδοσιακή ορχήστρα και εκλεκτούς μεζέδες.
Τι είναι το Τριώδιο
Το Τριώδιο είναι ένα από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Στο βιβλίο αυτό περιέχονται σχεδόν κάθε μέρα ύμνοι, που λέγονται Τριώδια, ύμνοι δηλαδή με τρεις ωδές. Τι είναι οι ωδές; Είναι ομάδες από τέσσερα ως πέντε ή και περισσότερα τροπάρια, που ψάλλονται όλα με τον ίδιο τρόπο.
Για το λαό επικρατεί η αντίληψη ότι αρχή του Τριωδίου είναι το ξεκίνημα για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και τις Απόκριες.
Η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί το κινητό εκείνο τμήμα του εκκλησιαστικού έτους που ετοιμάζει τον πιστό για τον άξιο εορτασμό των Παθών και της Αναστάσεως. Ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα.
Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης.
Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.
Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας.
Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο.
Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.
Πότε πέφτει το τριήμερο της Αποκριάς 2019 και το Καρναβάλι 2019
Το παραδοσιακό τριήμερο, αυτό της Καθαράς Δευτέρας 2019 πέφτει στις 9 με 11 Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι το η τελευταία Κυριακή με το καρναβάλι 2019 που γίνονται οι μεγάλες παρελάσεις καρναβαλιστών σε πολλές πόλεις πέφτει στις 10 Μαρτίου 2019.
Η Καθαρά Δευτέρα 2019 είναι στις 11 Μαρτίου 2019.
Οι επίσημες αργίες για το 2019 είναι:
– Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου, Δευτέρα
– 25η Μαρτίου, Δευτέρα
– Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου, Παρασκευή
– Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου, Σάββατο
– Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου, Κυριακή
– Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου, Δευτέρα
– Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου, Τετάρτη
– Αγίου Πνεύματος 17 Ιουνίου, Δευτέρα
– Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου, Πέμπτη
– 28η Οκτωβρίου, Δευτέρα
– Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου, Τετάρτη
– Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου, Πέμπτη.