Ένα βιβλίο…ζητάει χορηγό. Δημητρίου Γ. Ανδριάνα: Προτομές & Ανδριάντες Ψαριανών Αγωνιστών. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ερευνητής της ιστορίας και της λαογραφίας της ιδιαίτερης πατρίδας του των Ψαρών ο Δημήτρης Ανδριάνας διέθεσε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην έρευνα για τα Ψαρά το μεγάλο του πάθος!

Αρθρογραφεί χρόνια σε ποικίλα έντυπα και με θέμα πάντα τα Ψαρά. Βραβευμένος για το έργο του και γνωστός σε όλους δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις άλλωστε ο ίδιος είναι άτομο χαμηλών τόνων κι αποφεύγει την προβολή.

Όμως σήμερα θα γίνει –με την άδεια του-, μία εξαίρεση στον κανόνα μη προβολής του έργου του και θα σας παρουσιάσω και πάντα με την άδεια του ένα έργο του, μία έρευνα του που διήρκησε πολλά χρόνια, κόστισε ακριβά σε χρόνο και χρήμα και…

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός βιβλίου σε 5μόλις αντίτυπα. 5 λοιπόν, αντίτυπα σε τυπογραφείο έφτιαξε ο Δημήτρης Ανδριάνας την έρευνα του. Από αυτά τα 4 κατέχει η οικογένεια του και 1 το έστειλε στον Δήμο Ψαρών, κι αυτό το 1 με την σειρά του ο κ.δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος μου το απέστειλε σε ψηφιακή μορφή για περαιτέρω επεξεργασία.

Βρισκόμαστε λοιπόν, ενώπιον μιας …περίεργης κατάστασης όπου ένας συγγραφέας να διαθέτει μόνο 5 αντίγραφα ενός βιβλίου του και να μην είναι σε θέση λόγω του υψηλού κόστους να το κυκλοφορήσει σε ικανό αριθμό αντιτύπων.

Όλα τα βιβλία της εργογραφίας του εκλεκτού ερευνητή μας Δ.Α., είναι καρπός μακροχρόνιων ερευνών του , κληρονομιά πολύτιμη της νήσου των Ψαρών , των Ψαριανών, των μελλοντικών ερευνητών ιστορίας και λαογραφίας κι όλων των Ελλήνων.

<Προτομές & Ανδριάντες Ψαριανών Αγωνιστών>: Ογκώδης τόμος , πολυτελής, αποτέλεσμα περίπου 20ετούς έρευνας που περιλαμβάνει τις προτομές, ανδριάντες, πίνακες ζωγραφικής κλπ των Ψαριανών ηρώων και βρίσκονται σχεδόν σε όλη τη γη. Από τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τις προτομές και τους ανδριάντες του σε Ελλάδα κι εξωτερικό , στον Κωνσταντίνο Νικόδημο, τον Ιωάννη Βαρβάκη κλπ… κλπ…

Για όλες τις Ψαριανές προσωπικότητες υπάρχει εκτενές βιογραφικό και για κάθε έργο τέχνης αναλυτικά ενημερωτικά σημειώματα για την πόλη εγκατάστασης τους, περιγραφή έργου, καλλιτέχνης δημιουργός του και ιστορικό για τον λόγο δημιουργίας και τοποθέτησης του στον συγκεκριμένο τόπο.

Έμπειρος συγγραφέας ο Δ.Α., καταφέρνει όχι μόνο να μην γίνει κουραστικός αλλά να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη που είναι σαν να διαβάζει ένα ιστορικό- εικαστικό βιβλίο υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

Το φωτογραφικό υλικό αξιοπρόσεκτο και πλούσιο. Αυτό όμως συμβάλει και στο υψηλό κόστος έκδοσης του βιβλίου.

Σοφή η κίνηση του δημάρχου Ψαρών κ. Βρατσάνου να το ψηφοποιήσει το πολύτιμο αυτό βιβλίο και με αυτόν τον τρόπο ενδιαφερόμενοι ερευνητές να έχουν πρόσβαση στην  ηλεκτρονική του έκδοση για τις μελέτες τους. (Βιβλιοθήκη Ψαρών).

Όμως δεν θα έπρεπε να κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή;

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο κάποιος χορηγός να το πράξει και το βιβλίο του Δημήτρη Ανδριάνα να το αποκτήσουν πολλοί αναγνώστες όπως όλα τα πολύτιμα βιβλία του.

Ζητείται χορηγός.

Ευχαριστώ θερμά τον κύριο δήμαρχο Ψαρών για την βοήθεια του και τον κορυφαίο Ψαριανό ερευνητή Δημήτρη Ανδριάνα για την εμπιστοσύνη και την φιλία του. Εύχομαι με την άδεια του και σύντομα να ασκήσω κριτική στην έντυπη μορφή του βιβλίου του.

-Έδωσα την ζωή μου για τα Ψαρά, μου είχε εξομολογηθεί σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μας. Εμείς νομίζω εμείς δείχνοντας όχι υποχρέωση αλλά χρέος τιμής …κάτι πρέπει να πράξουμε. Το οφείλουμε.

Όχι γιατί είναι το τελευταίο βιβλίο του αειθαλή μας συγγραφέα, γράφει κι άλλα 1-2 τώρα και να είναι πάντα καλά να μας προσφέρει πολύτιμη πνευματική τροφή, αλλά …

Ιδιόμορφη περίπτωση βιβλίου με πολύ  μεν υψηλό κόστος αλλά πολύτιμο, πολύπλευρο, ενδιαφέρον ,ιστορικό δοκίμιο.

Κάποτε ας αρχίσουμε να τιμούμε τους μεγάλους μας δασκάλους εν ζωή.

Ευχαριστώ κύριε δήμαρχε. Ευχαριστώ Δημήτρη Ανδριάνα, ο σεβασμός κι εκτίμηση μου στο πρόσωπο σας απεριόριστη.

Είναι η πρώτη φορά στην μακρόχρονη πορεία μου στον τύπο που αναπτύσσω ένα τόσο ιδιόρρυθμο -θα το χαρακτήριζα-, θέμα κι εύχομαι να υπάρξει αίσιο τέλος.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.