Έρχονται πρόστιμα στους ασυνεπείς που δεν σέβονται το περιβάλλον

Έπειτα από πιέσεις που έχουν ασκηθεί εμμέσως στο Δήμο Χίου από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και οδηγίες περί κανονισμών καθαριότητας και προστασίας δημοσίων αγαθών και ειδών προβολής της πόλης, προκύπτουν τροποποιήσεις που υφίστανται από το 2011.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος οργανισμός θέτει πιο αυστηρούς όρους και υποχρεώσεις τόσο στους πολίτες, όσο και στον Δήμο, αναφέρει η μηχανικός περιβάλλοντος κ. Καλλίκη. Έτσι φαίνεται πως τα πρόστιμα λαμβάνουν μια προσαύξηση με το εγχείρημα της συνέτισης όσων δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η παράνομη εναπόθεση αποβλήτων σε κοινόχρηστους χώρους ή εκτός κάδων απορριμμάτων ανέρχεται στο κόστος των 300 ευρώ έναντι των 30, ενώ η αμέλεια και εγκατάλειψη ακαθαρσιών κατοικίδιων αγγίζει τα 50 ευρώ.

Για τη φύλαξη της καθαριότητας και τον έλεγχο τήρησης των αυστηρών κανονισμών, θα οριστεί μια αρμόδια επιτροπή ελέγχου και επιβολής προστίμων, και λήψης καταγγελιών. Κύριες υποχρεώσεις του Δήμου είναι η τοποθέτηση πράσινων σημείων προσφέροντας πρόσβαση σε όλα τα είδη ρεύματος και ανακύκλωσης, καθώς και η διευθέτηση αποκομιδής βιολογικών αποβλήτων.

Αναφορικά με ορισμένα από τα πρόστιμα που θα επέρχονται από τη μη τήρηση των κανόνων, αυτά είναι η μερική ή ολική καταστροφή/ βανδαλισμός (αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» άνευ αδείας) μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων, δημοσίων κτιρίων, ιερών ναών και λοιπών δημοσίων και δημοτικών χώρων (πλατειών, αλσών, πάρκων, χώρων άθλησης, διαχωριστικών νησίδων δρόμων, πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, παιδικών χαρών κ.α.), όπου το πρόστιμο δύναται να φθάσει μέχρι του ποσού της δαπάνης αποκατάστασης, εάν έχει συντελεστεί η καταστροφή των χώρων αυτών, και μπορεί να ανέρχεται από 4.000 ευρώ έως και 8.000 ευρώ. Για τη ρύπανση με μικροαπορρίμματα μνημείων, αγαλμάτων αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημοσίων κτιρίων και ιερών ναών, το κόστος αγγίζει το ύψος των 500 ευρώ, ενώ για την μερική ή ολική ρύπανση/καταστροφή/ βανδαλισμός (αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» άνευ αδείας) των στοιχείων «αστικού εξοπλισμού» της πόλεως όπως παγκάκια, σιντριβάνια και παρτέρια, το ύψος του κόστους ανέρχεται της τάξης των 250 ευρώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.