Έως το 2029 σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Χίου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Το 2025 θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η διασύνδεση των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων, το 2028 των Δωδεκανήσων και το 2029 των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 

Έως το 2030 η πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου θα έχει διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Το 2018 και το 2019 ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες φάσεις της διασύνδεσης των Κυκλάδων, δηλαδή συνδέθηκαν τα ηλεκτρικά συστήματα της Πάρου (συμπεριλαμβάνει τη Νάξο, την Αντίπαρο, την Ίο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, κ.α.), της Σύρου και της Μυκόνου. Το 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (η ηλέκτριση του δεύτερου καλωδίου «Λαύριο – Σύρος») ενώ η τέταρτη φάση του έργου που αφορά τη διασύνδεση των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 ώστε να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2025.

Για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ο σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση το 2027 προκειμένου να έχει τεθεί σε πλήρη σύνδεση το 2028. Περιλαμβάνει τη διασύνδεση σε Υψηλή Τάση των νησιών Κω, Ρόδου και Καρπάθου και – μέσω αυτών – με διασυνδέσεις Μέσης Τάσης τα νησιά Κάσος, Χάλκη, Κάλυμνος, Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί, Πάτμος, Αρκιοί και Μαράθι.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2028 για να τεθεί η διασύνδεση σε πλήρη λειτουργία το 2029. Περιλαμβάνει τη διασύνδεση σε Υψηλή Τάση των νησιών Λήμνος, Λέσβος, Σκύρος, Χίος και Σάμος και μέσω αυτών με διασυνδέσεις Μέσης Τάσης τα νησιά Ικαρία και Αγαθονήσι.
Για τα μικρότερα νησιά, για τα οποία δεν προβλέπονται έργα ηλεκτρικής τους διασύνδεσης τα επόμενα χρόνια, θα προωθηθεί η υλοποίηση υβριδικών έργων που θα περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Ήδη στην Ικαρία λειτουργεί το υβριδικό έργο της ΔΕΗ (με αντλησιοταμίευση) και στην Τήλο πιλοτικό έργο (με μπαταρίες) ενώ προωθείται η μετατροπή του Άη Στράτη σε «Πράσινο Νησί» και από τον ΔΕΔΔΗΕ τα πρότζεκτ για τα «Έξυπνα Νησιά» (Καστελόριζο, Αστυπάλαια, Σύμη). Για να προωθηθούν τα υβριδικά έργα απαιτείται υιοθέτηση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε στο πλαίσιο υβριδικών σταθμών, είτε στο πλαίσιο μίας ανεξάρτητης κεντρικής αποθήκης που θα επιτρέψει την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, είτε στο πλαίσιο εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης μικρής χωρητικότητας σε συνδυασμό με κάθε νέο σταθμό ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ομιλία της στο 24ο συνέδριο ΙΕΝΕ, στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφαιρεί την υποχρέωση αναφοράς στις άδειες παραγωγής για υβριδικούς σταθμούς που εκδίδει η ΡΑΕ των τιμών αποζημίωσής τους. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση περί τις 180 με 190 επενδυτικές προτάσεις για ανάπτυξη υβριδικών σταθμών στα νησιά επιτέλους ξεκολλάνε. Όπως σημείωσε «αμέσως μετά θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το καθεστώς στήριξης των σταθμών αυτών, καθεστώς που στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί ώστε να πάρει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των υβριδικών σταθμών».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.