Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ότι, «σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της “συνήθους” νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες.
Για ποια επάρκεια σε προσωπικό και υλικά των κέντρων αναφοράς κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας;
Όταν προβλέπονται μόλις 200 έκτακτες προσλήψεις με 3μηνη σύμβαση γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων και πληρωμάτων ΕΚΑΒ σε 20 νοσοκομεία, τη στιγμή που μόνο σε ένα νοσοκομείο από τα 20 νοσοκομεία αναφοράς, στο ΠΑΓΝΗ, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών είναι διπλάσιες από τον αριθμό προσλήψεων που προβλέπονται για το σύνολο των κέντρων αναφοράς.
Όταν είναι γνωστό ότι το 20% όσων νοσήσουν από κορονοϊο θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή/και σε ΜΕΘ και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να ανοίξουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ που για να λειτουργήσουν απαιτούνται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί».
Κανείς σήμερα δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Το ένα και μοναδικό νοσοκομείο της Χίου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και σε 7 χιλιάδες περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, που η Κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει στο νησί κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία μέριμνα σε ότι έχει σχέση με την υγειονομική τους περίθαλψη. Την περίοδο που διανύουμε, με έξαρση της εποχικής γρίπης, και βέβαια ενόψει κρουσμάτων κορονοϊούτο λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού.
Το Νοσοκομείο μας, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και χειρουργικής κλινικής έχουν σταματήσει, με άγνωστη προς το παρόν την ημερομηνία επανέναρξης και αποπεράτωσης του έργου και ορατό τον κίνδυνο της απένταξης του έργου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, εξαιτίας της χαμηλής απορροφητικότητας. Δυόμιση χρόνια τώρα, παθολογική κλινικήκαι ασθενείς έχουν εγκλωβιστεί, σε μικρούς χώρους, όπου πάσχοντες αδιακρίτως φύλου και παθήσεων, νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, με τις διασπορές ασθενών από κλινική σε κλινική να έχουν παγιωθεί και τους εργαζόμενους να παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση,δύο νοσηλευτές, ανα βάρδια, έχουν την ευθύνη το λιγότερο για τριανταπέντε ασθενείς. Σε πολλά νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, κατάσταση που δυστυχώς θα γενικευθεί σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα κορονοϊού.
Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή πρόταση, καθώς δεν επιλύει το πρόβλημα των ελλείψεων όπως δεν το επέλυσε τόσα χρόνια που εφαρμόζεται!
Εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης γιατρών και Νοσηλευτώνσήμερα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας ενώ υπάρχει δυνατότητα να νοσηλευτούν εφτά ασθενείς νοσηλεύονται μόνο τρείς…
Αντίστοιχα, στοακτινολογικό τμήμα, οι 10 ακτινοχειριστές του αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του Νησιού (που έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό) του Νοσοκομείου και των εξωτερικών ιατρείων, αφού καλούνται να καλύψουν πέρα από την 24ωρη λειτουργία του εργαστηρίου 6 διαφορετικά πόστα (ακτινολογικό, μαγνητικό, αξονικό, μαστογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας και χειρουργείο).
Είναι φανερό ότι με αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες, τόσο των ντόπιων κατοίκων, όσο και των προσφύγων- μεταναστών πολύ περισσότερο δε, να εφαρμοστεί ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης για τον κορονοϊό.
Τι θα γίνει αν, πράγμα πολύ πιθανό, νοσήσουν γιατροί ή νοσηλευτές όταν η σύνθεση του προσωπικού είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Έχουν παρθεί μέτρα πρόληψης για αυτούς;
Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλούν οι κυβερνητικές δηλώσεις περί «θωράκισης της χώρας» και «επάρκειας σε προσωπικό και υλικά» των νοσοκομείων .
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο πολύ περισσότερο, σε περιόδους πιθανής έξαρσης επιδημιών.
Ζητάμε από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του Γ.Νοσοκομείου Χίου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες αποκαταστάσεις της παλαιάς πτέρυγας (παθολογική – χειρουργική) του Νοσοκομείου.
Δεν μπορούμε να σιωπούμε στη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου από το κράτος, όταν την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος διαθέτει 300.000 ευρώ στον κατασταλτικό μηχανισμό που έστειλε στα νησιά μας για να επιβάλει τα σχέδιά του δια της βίας, θέλοντας να μετατρέψει τα νησιά μας σε κολαστήρια φυλακές ανθρώπινων ψυχών!!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Να ολοκληρωθεί άμεσα η αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού του νοσοκομείου.
- Να ενισχυθεί άμεσα η Παθολογική κλινική και συνολικά το νοσοκομείο της Χίου με προσωπικό.
- Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (ΟΑΕΔ, Επικουρικοί, ατομικές συμβάσεις κτλ).
- Να γίνει άμεση προμήθεια όλων των αναγκαίων υλικών και εξοπλισμού, με προτεραιότητα στα μέσα προστασίας. Να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου.
- Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων.
- Να ενισχυθούν με μόνιμους γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό το Νοσοκομείο της Χίου, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά περιφερειακά πολυδύναμα ιατρεία Καρδαμύλων και Βολισσού.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, το Εργατικό Κέντρο Χίου, την ΟΕΒΕ Χίου, τον Εμπορικό σύλλογο, το Επιμελητήριο Χίου, την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ, τα Τοπικά συμβούλια τουΝησιού, το σύλλογο γυναικών Χίου να πρωτοστατήσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες ενημέρωσης και διεκδίκησης, δημοσιοποιώντας τις αποφάσεις τους και να απαιτήσουν τις παραπάνω διεκδικήσεις.
Το μήνυμα από τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις ήταν σαφές: «Η θέληση, η μαζικότητα και η διεκδίκηση του Λαού φέρνουν αποτελέσματα».
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Λαμπαδοχυτός Γιάννης Κουβαρά Ολυμπία