Αναβιώνουν τα παλιά επαγγέλματα στην Καλλιμασιά

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική διοργανώνει το Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Ιουλίου 2024 από τις 7:30 μ.μ.

Παλιά επαγγέλματα αναβιώνουν, χάρη στα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς ταξιδεύοντας τους επισκέπτες στο χθες. Η πλατεία, τα σοκάκια και οι γειτονιές, ο αυλόγυρο της εκκλησίας θα γεμίσουν παλιούς μαστόρους και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Το Καλλιτεχνικό Πάρκο αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να τιμήσουμε τον ιδρυτή και στυλοβάτη του μεγαλύτερου Λαογραφικού Μουσείου της χώρας, τον Γιάννη Κολλιάρο αλλά και ανθρώπους που στάθηκαν στον πλευρό του ως αφανείς ήρωες, όπως ο Αργύρης Κουμελάς και τόσοι άλλοι και να αναλογιστούμε ότι για πάνω από 2 δεκαετίες περιμένουμε να υλοποιηθεί η δέσμευση των τοπικών αρχών για κατασκευή μουσείου

Τα επαγγέλματα που θα αναβιώσουν είναι:

Λούστρος, Κανταδόρος, Λατερνατζής, Τενεκετζής, Τσαγκάρης, Ξεματιάστρα- Προξενήτρα, Κουρέας, Ψαράς, Πλύστρα, Κουλουράς, Παστελάς, Καπελού, Φωτογράφος, Ντελάλης, Χασάπης,, Καφετζής, Γραφιάς, Σαπουνάς, Μελισσοκόμος, Μαστιχοπαραγωγός, Κυνηγός και Ξοβεργάρης,

Βεγγέρα, κ.λ.π.

 

  • Πολλαπλά και παράλληλα χορευτικά, μουσικά, θεατρικά, εικαστικά, ιστορικά και φιλολογικά δρώμενα ξεκινούν στις 7:30 μ.μ. και καταλήγουν σε μία κεντρική εκδήλωση.
  •  Θεατρικό δρώμενο με παιδιά από το καλοκαιρινό camp του Φ.Ο.Β. με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή.
  • Προβολή ταινιών Βωβού Κινηματογράφου του «Σαρλώ», με ζωντανή μουσική στο πιάνο.
  • Χορωδία ΚΑΠΗ.
  • Μουσική τζαζ με το Frall Trio.
  • Εικαστική έκθεση Χίων καλλιτεχνών με θέμα τον Έρωτα.
  • Θεατρικό δρώμενο με νέα κείμενα πάνω στο θέμα του πολυδιάστατου «Έρωτα».
  • Φωτογραφική έκθεση με φωτογραφίες του Κώστα Σταμούλη και της Φιλομήλας Μπόλια με θέμα τα επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο.
  • Έκθεση ζωγραφικής με τα έργα των μαθητών των εργαστηρίων ζωγραφικής της «Προόδου».
  • «Ομιλείτε Χιώτικα;» Εσείς πόσες χιώτικες λέξεις γνωρίζετε. Παίξτε και διασκεδάστε με το παιχνίδι που θα σας μυήσει στη χιώτικη διάλεκτο.
  • Ραγκτάιμ με τους μουσικούς του Φεστιβάλ.
  • «Παραδοσιακά παιχνίδια» Γνωρίστε μερικά από τα παραδοσιακά παιχνίδια κι αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν και να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα, όπως έπαιζαν παλιά στις γειτονιές των χωριών.
  • Κεράσματα από την ποτοποιία «Ψυχή» και «Τέττερη», λουκούμια και άλλα κεράσματα από το mastihashop θα γίνουν παραδοσιακές συνταγές, η σχολή μαγειρικής της ΔΥΠΕ θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα με υπεύθυνο τον διατροφολόγο – σεφ Στέλιο Κάρλο, με υλικά προσφορά του ΑΘΗΝΑΔΗΣ foodservice. Οι νοικοκυρές του χωριού θα τρατάρουν παραδοσιακά γλυκά, φοινίκια, κουρκουμπίνια και άλλα πολλά,  τους επισκέπτες δροσίζοντας τους με ΧΥΜΟΥΣ Χίου, ενώ διάφορα κεράσματα θα προσφέρουν και τα καταστήματα εστίασης του χωριού. Τα είδη συσκευασίας – σερβιρίσματος προσφορά του «ΧΑΡΤΟΠΟΛΙΣ».
  • Χορεύουν παραδοσιακούς χορούς με τα χορευτικά τους οι σύλλογοι: Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ», Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος», Μ.Ε.Α.Σ Νενήτων «Η Βοκαριά», Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς».
  • Κατά τις ημέρες του φεστιβάλ θα είναι επισκέψιμα και ανοικτά στο κοινό το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς και το Τεχνολογικό Μουσείο του Γιάννη Μπόλιας

 

Κεντρικές εκδηλώσεις

 

Παρασκευή 5 Ιουλίου – 20:00  Πλατεία Καλλιμασιάς – Είσοδος ελεύθερη

ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΤΟΙΚΕΙ… «Αγγίζω τη θάλασσα και αγγίζω τον τόπο μου» 102 χρόνια πριν η θάλασσα του απέραντου γαλάζιου, του ήλιου, των ταξιδιών και της χαράς μετατράπηκε σε θάλασσα απόγνωσης, ξεριζωμού, προσφυγιάς. Έγινε το πέρασμα για χιλιάδες κυνηγημένες ψυχές και θύμησες που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και αποτέλεσαν την έμπνευση για ένα ταξίδι στη Σμύρνη του 1922 μέσα από το θέατρο. Το θεατρικό δρώμενο μέσα από τον λόγο, την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό και την αναπαράσταση παρουσιάζει μαρτυρίες και λογοτεχνικά κείμενα με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και με ανάγλυφο τρόπο αποδίδει τον αγώνα των ανθρώπων για μια ζωή με ειρήνη. Σύνθεση κειμένου – Σκηνοθεσία: Όμηρος Γιαννάς. Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Νίκος Σιδεράκης. Συμμετέχουν παιδιά από το καλοκαιρινό camp του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου.

Παρασκευή 5 Ιουλίου – 21:00 Θέατρο Καλλιμασιάς – Είσοδος Ελεύθερη

ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ Θεατρικό, Εικαστικό και Μουσικό δρώμενο με νέα κείμενα και εικαστικά πάνω στο θέμα του πολυδιάστατου «Έρωτα».

Συμμετέχουν: Μέλη της εθελοντικής ομάδας της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ για την Τρίτη Ηλικία, που ακούει στο όνομα ΘΑΛίΑ – Κάτοικοι της Καλλιμασιάς – Μαθητές του Γυμνασίου Καλλιμασιάς – Η Χορωδία και Ορχήστρα του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «Ο Γεώργιος Βούρος» – Μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου – Μέλη του Ψυχιατρικού Ξενώνα «Οίκος Αγάπης» Γενικού Νοσοκομείου Χίου – Ομάδα Εικαστικών και Μουσικών του Φεστιβάλ και της Χίου.

Επιμέλεια: Έλλη Παπαδοπούλου.

Σκηνοθεσία: Νίτσα Κλούβα.

Κείμενα: Ελευθερία Λυκοπάντη, Σοφία Καρασούλη-Milobar, Κωνσταντίνος Βολάκης, Άννα Τσακάλη, Ειρήνη Καζάνα, Μαρία Μπριλή- Καλουτά, Ειρήνη Ψαρέα, Αγγελική Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Στρογγυλός, Σταύρος Κουμπιάς, Δημήτρης Μελαχροινούδης, Αγγελική Μυλωνά Βρουλή, Βίκτωρ Γαρρής, Πλουμή Κ. Ευαγγελινού, Βιργινία Ευαγγελινού, Κυριάκος Μπαλής. Μουσικοί: Αναστασία Φύσσα τραγούδι, Γιάννης Φιλιππουπολίτης πιάνο, Xορωδία ενηλίκων «Ο Γεώργιος Βούρος», Διεύθυνση Βίνα Αμπανούδη.

Εικαστικοί: Ελένη Σικαλά- Ντουρλουντάδου, Μαρία Νεράκη, Βιργινία Σίμου, Στέλλα Φόρου.

 

Σάββατο 6 Ιουλίου Πλατεία Καλλιμασιάς – Είσοδος Ελεύθερη

ΤΟ ΡΑΓΚΤΑΪΜ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ – 20:30  Αν και η Μουσική Ράγκτάιμ ήταν από τις πρώτες μορφές της Τζαζ που εμφανίστηκαν, σήμερα ακούγεται το ίδιο φρέσκια, ζωηρή, ζωντανή και δυναμική. Η βραδιά παρουσιάζει έργα των Scott Joplin και άλλων. Aija Rēķe βιολί (ALEA III), Γεωργία Ντινοπούλου βιολί (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Forum), Kαθλήν Καλογερά βιόλα (ALEA III), Κωστής Θέος βιολοντσέλο (Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων), Αυγουστίνος Μιχαλόπουλος- Σταθόπουλος κοντραμπάσο (Frall Trio – Forum), Steven Jackson κλαρινέτο (ΑLΕΑ ΙΙΙ), Αλέξανδρος Γαγλίας πιάνο (Boston University).

ΣΥΓΧΡΟΝΗ JAZZ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΤΕΣ – 21:00. Αυτοσχεδιασμοί προχωρημένης Jazz με τους μουσικούς του Frall Trio. Χρήστος Γιώνας- Κοντός πιάνο, Αυγουστίνος Μιχαλόπουλος- Σταθόπουλος κοντραμπάσο, Σωκράτης Γανιάρης ντραμς.

ΒΩΒΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ – 22:00 Και βέβαια! Οι θρυλικές και πολυαγαπημένες ταινίες του Charlie Chaplin (Σαρλώ), Buster Keaton και George Méliès με σημερινή, ζωντανή μουσική στο πιάνο. Γιάννης Φιλιππουπολίτης πιάνο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.