Ανανεώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου έκλεισε προσωρινά τις πόρτες του για το κοινό, προετοιμάζοντας νέες εκπλήξεις και πάνω από όλα έναν ολοκαίνουριο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προσβάσιμο σε ΑμεΑ και ενεργειακά αναβαθμισμένο. Οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίζονται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας, ασφάλειας και προσβασιμότητας, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες αναβαθμίζονται και ακολουθούν διεθνή πρότυπα. Αυτά επί το πλείστον είναι τα προβλεπόμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είχε λάβει την παραχώρηση της έκτασης από την τότε Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη, και είχε προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου.

Όσον αφορά την προαναφερθείσα, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, αναλήφθηκε από την ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ, η οποία χαρακτηρίζεται ως αξιόπιστη, αφού στο όνομά της φέρει ιστορίες των μεγαλύτερων δημοσίων έργων στη χώρα μας.  Το κόστος του έργου, ανέρχεται στα  17.000.000 ευρώ από τις πιστώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η επέκταση του κτηρίου, εμβαδού 2.000 τ.μ., αναπτύσσεται σε έκταση 8.5 στρεμμάτων. Το υφιστάμενο κτήριο -εμβαδού 2.500 τ.μ.- σχεδόν διπλασιάζεται και αποκτά νέους χώρους, που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του και αναβαθμίζουν την παροχή των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Αυστηρά υπό την επίβλεψη της ΤΕΡΝΑ, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του έτους 2025.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η αναβάθμιση των μουσειακών υποδομών της χώρας αποτελεί τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Αναπτύσσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων και έργων, ώστε τα δημόσια μουσεία μας να εναρμονιστούν με τα σύγχρονα διεθνή μουσειακά πρότυπα. Μετά από σχεδόν εξήντα χρόνια λειτουργίας, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, και βραβευμένο με το πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού κτηριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου –έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη- αναβαθμίζεται δομικά, λειτουργικά και αισθητικά. Γίνεται προσβάσιμο σε ΑμεΑ και αναβαθμίζεται ενεργειακά. Με την προβλεπόμενη επέκταση, την οποία, επίσης, μελέτησε ο Δημήτρης Αντωνακάκης και η ομάδα του, το κτήριο διπλασιάζει τους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς του χώρους. Οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίζονται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας, ασφάλειας και προσβασιμότητας, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες αναβαθμίζονται και ακολουθούν διεθνή πρότυπα […]».

 

Το υπάρχον κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από επτά στατικώς ανεξάρτητα κτήρια που αναπτύσσονται σε τρεις στάθμες. Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου ακολουθεί τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του υπάρχοντος συγκροτήματος. Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα, ο χώρος της υποδοχής (εκδοτήρια εισιτηρίων, βεστιάριο, χώρος παράλληλων εκδηλώσεων, βοηθητικοί χώροι), οι αποθηκευτικοί χώροι, το πωλητήριο, οι χώροι των εκθέσεων και τα εργαστήρια συντήρησης, διπλασιάζονται. Προβλέπεται, επίσης, η προσθήκη νέων εκθεσιακών χώρων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ανεξάρτητης από τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, καθώς και χώρου μηχανολογικών εγκαταστάσεων απαραίτητου για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτηρίου και την κάλυψη των αναγκών των χώρων επέκτασής του. Ως προς την εξασφάλιση της προσβασιμότητας του Μουσείου σε ΑμεΑ, προβλέπεται η δημιουργία υπόγειας σήραγγας εξωτερικά, η οποία μέσω ανελκυστήρα θα οδηγεί στον χώρο του εκδοτηρίου εισιτηρίων. Η κίνηση μεταξύ των χώρων εσωτερικά εξασφαλίζεται είτε με κεκλιμένες διαδρομές είτε με ανελκυστήρες, ώστε όλοι οι χώροι του Μουσείου να είναι καθολικά προσβάσιμοι.

Το Μουσείο, όπου έχει ανεγερθεί στα Μεζάρια, χάρη στην τοποθεσία αλλά και στα ευρήματα/ εκθέματα όπου φιλοξενεί, αποτελεί στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κοσμεί και εξυψώνει το νησί της Χίου πολιτιστικά και ιστορικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις