Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα για τα Α.μεΑ., στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη, με όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και τα Επαρχεία του Βόρειου Αιγαίου, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν φορείς από την Ειδική Αγωγή, Φορείς ΑμεΑ, Υπηρεσίες της Πρόνοιας, Δήμαρχοι, αιρετοί της Περιφέρειας κ.ά.
Έγινε εισήγηση από τον Γραμματέα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Νέστορα Ξυλά (επισυνάπτεται) και ακολούθησε συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των ΑμεΑ σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Από τη συζήτηση αποκαλύφθηκε η παντελής έλλειψη κρατικών υποδομών και Πρόνοιας, η υποβάθμιση των υπαρχόντων για τα ΑμεΑ στα νησιά λόγω της χρόνιας πολιτικής που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και υπηρετείται απαρέγκλιτα από τις Τοπικές Διοικήσεις στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Ως κύρια αιτία αναδείχθηκε ότι τα Άτομα με αναπηρία αποτελούν κόστος για το κράτος. Η έλλειψη κρατικών δομών και υπηρεσιών, «βολεύει» αφού ενισχύει τα ιδιωτικά κέντρα μέσω νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην υγεία τα πάντα μετρώνται με όρους οικονομίας, «κόστους-οφέλους», με όρους επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.
Απαιτούμε από τα όσα προέκυψαν με βάση τις σημερινές μας ανάγκες και αποκλειστικά κρατική ευθύνη:
- Να προχωρήσει άμεσα η απογραφή σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, χωρίς να γίνει το άλλοθι ώστε να μην προχωρήσουν ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.
- Ταυτόχρονα με την απογραφή, να καταρτιστεί αναλυτικός σχεδιασμός και μελέτη για την πρόσβαση σε κάθε νησί.
- Σχεδιασμός για την πλήρη κάλυψη όλων των παιδιών που βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής. Άμεση φροντίδα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τα ΕΕΕΕΚ για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Άμεση αντιμετώπιση του κτιριακού με νέα κτίρια, και αναβάθμιση των παλαιών χωρίς συστεγάσεις, με προσλήψεις μόνιμου Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού και ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ), ανάλογα με τις ανάγκες. Στον σχεδιασμό, να περιληφθεί και η άμεση λύση του κτιριακού των Νοσοκομείων, καθώς και η πλήρης κάλυψη σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με βάση τις ανάγκες του κάθε νησιού.
- Διεύρυνση της έκπτωσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑμεΑ και των συνοδών τους και στα αεροπορικά εισιτήρια και με ΠΑ 50% και όχι 80% που είναι σήμερα.
- Άμεσα οι Δήμοι της Περιφέρειας, ως ελάχιστο, να απαλλάξουν τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% από τα ανταποδοτικά τέλη.
- Να μην καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, όπου ισχύει ακόμα και να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκε.
- Συγκρότηση μόνιμης και στελεχωμένης επιτροπής ΚΕΠΑ σε κάθε νησί.
- Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας στα Α.μεΑ., που ξεπερνάει το 90%. Εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών εργασίας, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας.
- Να μην υπολογίζεται το επίδομα πρόνοιας ως φορολογητέο εισόδημα, αφού αφορά στην εξυπηρέτηση αναγκών, που η αναπηρία επιφέρει.
Κατά την ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η Περιφερειάρχης πρότεινε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο ρόλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας σ’ αυτήν την ομάδα θα διευκρινιστεί κατόπιν συζήτησης στο ΔΣ και θα υπάρξει νέα ενημέρωση. Δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει, ακόμα πιο δυνατά ακόμα πιο αποφασιστικά με όλο το λαό.