Αντέχει ή δεν αντέχει η οικονομία νέο lockdown; Οι φόβοι και οι προσδοκίες

Σκληρά καψόνια εξακολουθεί να κάνει η υγειονομική κρίση στους επαγγελματικούς και πλέον η ελληνική οικονομία “παίζει” ντέρμπι με τα σενάρια ενός νέου lockdown. Με την Αττική να βρίσκεται στο “κόκκινο” των κρουσμάτων,  η επέλαση του νέου κύματος επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις συζητήσεις για επανάληψη των μέτρων τύπου “Μαρτίου”, κατά τον οποίο μήνα η οικονομική δραστηριότητα μπήκε εντελώς στο πάγο.

Προς το παρόν κρίνεται πιθανότερη η επιλογή της λήψης τοπικών lockdown, όμως το ερώτημα αν η οικονομία θα αντέξει νέο “σοκ” προβληματίζει την αγορά και επιδεινώνει το κλίμα.

Το ζήτημα στάθηκε δε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά σε δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποιεί το θέμα και η Κουμουνδούρου βγάζει ανακοίνωση   τονίζοντας πως “ο κ. Γεωργιάδης χθες είπε ότι δεν αντέχουμε νέο lockdown. Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα είπε ότι το αντέχουμε. Κανείς βέβαια στην κυβέρνηση δεν απαντάει στο τι έκανε λάθος και φτάσαμε εδώ” και προσθέτουν “ας συντονιστούν έστω και τώρα στην κυβέρνηση για να στηρίξουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Από το οικονομικό επιτελείο εξηγούν πως το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα (37,7 δισ. ευρώ) για να στηρίξει την οικονομία σε ένα ενδεχόμενο lockdown. Οι πληροφορίες δείχνουν πως η στρατηγική κινείται πάνω σε ένα σχέδιο παροχής πρόσθετων οικονομικών μέτρων σε περιοχές που θα επιβληθούν τοπικά lockdown, καθώς η κυβέρνηση “κρατά” ταμειακά πυρομαχικά για όσο διαρκέσει η πανδημία. Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι η λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για την αποφυγή “ασφυξίας” στις τοπικές αγορές.

Ως εκ τούτου, η νέα αυξητική τάση των κρουσμάτων μειώνει τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη και οι εκτιμήσεις πλέον δείχνουν πως το 2020 θα κλείσει με ύφεση κοντά στο δυσμενές σενάριο του 8% με ανοδικές τάσεις, αναλόγως των εξελίξεων στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία υπολογίζονται στα 8-10 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα της Ελλάδος να αναθεωρεί προς τα πάνω το μέγεθος της ύφεσης για το 2020 στο 7,5%, “χτυπώντας “ καμπανάκι για τις επιπτώσεις της επιδημικής κρίσης σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.