Ξεκίνησε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα στην Αττική, καθώς για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 1.000.
Αυτός ο ανεβασμένος δείκτης όμως δεν είναι ο μόνος που αποδεικνύει πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι δύσκολη.
Η αύξηση των νοσηλευομένων και του ιικού φορτίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αν δεν μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα, τότε δύσκολα θα σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει με κάθε τρόπο πως ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμός που να μας οδηγεί σε ολικό lockdown, ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο για σκληρά μέτρα.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 το οποίο αν και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα αποδώσει σε μία περιφέρεια εκατομμυρίων ανθρώπων, ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή επιδημιολόγων, ώστε να αναλύσει και να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φυσικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αττική, όπου χθες εντοπίστηκαν 652 κρούσματα από τα 1.261 συνολικά στη χώρα.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατεγράφησαν 5 νέα κρούσματα στην Λέσβο, 1 στην Σάμο και κανένα στην Χίο. Τέλος, στην περιφερειακή Ενότητα Χίου και συγκεκριμένα στην Πλατεία Βουνακίου πραγματοποιήθηκαν 82 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.
Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων στη χώρα έχει οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, η οποία -σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι πιο μεταδοτική κατά 70%. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 204 κρούσματα, καθώς άλλα 31 δείγματα βρέθηκαν θετικά στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε ένα κρούσμα της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής.