Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το Δασαρχείο θα είναι τα αρμόδια όργανα για να πραγματοποιούν ελέγχους στις περιοχές που σύμφωνα με ανακοινώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χίου Ψαρών και Οινουσσών η κυκλοφορία με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, ή η παραμονή σε περιοχές NATURA, αισθητικά δάση, δάση και άλση που βρίσκονται μέσα στους οικιστικούς ιστούς της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου και την περιοχή γύρω από το φράγμα του Ζυφιά, απαγορεύεται μεταξύ των ωρών 23:00 έως 05:00 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου.
Διευκρινίζεται ότι το μέτρο αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών παρουσιάζει για τις συγκεκριμένες περιοχές κατάσταση κινδύνου 3, 4 , 5, υψηλή πολύ υψηλή, κατάσταση συναγερμού, αντίστοιχα.
Ο χάρτης αυτός δημοσιεύεται στη σελίδα Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη.
Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλεται πρόστιμο στους παραβάτες σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 332/2022/ΦΕΚ 3235 β’/23-06-2022
Για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας που κρίνονται αναγκαία.
Μάλιστα, όπως ορίζεται από τα Άρθρα 129 – 130:
Μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση
- Για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν. 998/1979 (Α΄ 289).
- Η απόφαση της παρ. 1 εκδίδεται από τον οικείο Περιφερειάρχη, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα στον οικείο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Ο οικείος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης συγκαλεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), το οποίο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κατά τόπον αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) και του Προϊσταμένου της κατά τόπο αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, εισηγείται περί της αναγκαιότητας επιβολής του μέτρου, είτε για το σύνολο των περιοχών της παρ. 1 είτε για ορισμένες εξ αυτών, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας.
- Στην ανωτέρω απόφαση ορίζεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα επιβολής του μέτρου και προσδιορίζονται μέσω επισυναπτόμενης, ως Παράρτημα, ορθοφωτογραφίας τα όρια της περιοχής στην οποία επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης.
- Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης της παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου του πρώτου εδαφίου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Άρθρο 130
Έκταση εφαρμογής
Η απαγόρευση του άρθρου 129 δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Παρατίθεται η ανακοίνωση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελή Βρουλή: