Απογοητευμένος ο ΣΕΣΝΟΧ με τις παροχές δημόσιας Υγείας

Απογοητευμένος φαίνεται ο Σύλλογος Εργαζομένων Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου με τις παροχές του τομέα δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, εξαιτίας των λανθασμένων λήψεων αποφάσεων και την ολική αμέλεια που παρουσιάζει  το αρμόδιο Υπουργείο. Η αμέλεια αυτή έχει ως αντίκτυπο την συνολική εικόνα των νοσοκομείων, με ένα από αυτά το Σκυλίτσειο, να αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα:

“O Σύλλογος εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια διαμαρτύρεται, παλεύει και αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα αλλά και τους υπεύθυνους που δεν είναι άλλοι από τη σημερινή αλλά και τις  προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις πολιτικές που εφαρμόζουν στο τομέα της Δημόσιας Υγείας.  Συνεχώς νομοθετούν εις βάρος της υγείας του λαού οδηγώντας τον σε απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία επί πληρωμή και στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί τη συνεχή αναβάθμιση σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης συνεχώς υποβαθμίζουν, υποστελεχώνουν, υποχρηματοδοτούν και διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η εντατικοποίηση της εργασίας όλων των υγειονομικών είναι στο κόκκινο με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους αλλά και όλων όσων αναζητούν υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας. Μόνο τις εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών να εξετάσει κανείς διαπιστώνει με ευκολία τις  μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία στα νησιά, όπως για παράδειγμα δείχνει και το τραγικό περιστατικό στη Σάμο με την γιατρό που υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από εξαντλητικά ωράρια, ενώ γνώριζαν όλοι το πρόβλημα.

Η σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο της Χίου:

Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς, οι χαμηλοί μισθοί, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας,  οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που σταδιακά λήγουν, δημιουργούν μια δύσκολη πραγματικότητα για όλους μας.

Για άλλη μια χρονιά αποδείχτηκε, ότι το κτήριο της νέας παθολογικής κλινικής είναι εξαιρετικά μικρό για τις ανάγκες του Νησιού μας, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο αριθμός των κατοίκων υπερδιπλασιάζεται.  Έτσι, για άλλη μια φορά, σε συνθήκες καύσωνα , οι ασθενείς  φιλοξενούνται στα κοντέινερ, με το λιγοστό προσωπικό της παθολογικής κλινικής  να πραγματοποιεί στην κυριολεξία ένα αγώνα δρόμου από όροφο σε όροφο για να μπορέσει να ανταποκριθεί  στις ανάγκες των  ασθενών με ασφάλεια.  Παράλληλα η παθολογική κλινική έχει επιβαρυνθεί και με τη φιλοξενία των ψυχιατρικών περιστατικών εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης ψυχιάτρων.  Οι  μετακινήσεις ψυχιάτρων από νησί σε νησί και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο που εφαρμόζει η διοίκηση, αποτελούν μπάλωμα και δεν λύνουν το πρόβλημα  των ελλείψεων, το οποίο θα μπορέσει να λυθεί μόνο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δεν θα εργάζεται σε συνθήκες εξουθένωσης .

Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλες  τις υπόλοιπες  υπηρεσίες και τα τμήματα του Νοσοκομείου μας, όπως  για παράδειγμα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ)και την Μονάδα Τεχνικού Νεφρού όπου το προσωπικό έχει «γονατίσει» κυριολεκτικά από τις αλλεπάλληλες βάρδιες εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών λόγω καλοκαιριού, αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη  για ενίσχυση του προσωπικού με νέες επικουρικές προσλήψεις για το σκοπό αυτό. Ενώ και στις υπόλοιπες κλινικές οι συνθήκες είναι εξίσου τραγικές όπου οι αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και η πληθώρα των περιστατικών έχουν εξαντλήσει το προσωπικό.  Ενώ χαρακτηριστική εικόνα εγκατάλειψης  έχει η  μαιευτική κλινική. Εξαιτίας της εργασιακής εξουθένωσης  μετά τις παραιτήσεις γιατρών, σειρά τώρα παίρνουν και οι νοσηλευτές, αφού τους τελευταίους μήνες υπέβαλαν την παραίτηση τους άλλες δύο νοσηλεύτριες.

Τραγική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τα οποία έχουν μεταφερθεί στο κτήριο του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) όπου η πλειοψηφία των περιστατικών που τα επισκέπτονται είναι ορθοπεδικοί ασθενείς οι οποίοι  μεταφέρονται όπως όπως από τους συγγενείς-συνοδούς τους, καθώς δεν υπάρχουν στο χώρο τραυματιοφορείς για να τους εξυπηρετήσουν.  Ο δε αριθμός των συναδέλφων στη συγκεκριμένη ειδικότητα δεν επαρκεί  ούτε για την κάλυψη των βαρδιών του Νοσοκομείου.

Δεν καλύπτονται ούτε κατά το ελάχιστο τα κενά των συνταξιοδοτήσεων και των αποχωρήσεων . Οι δε νέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού  που ευαγγελίζονται δεν αυξάνουν το προσωπικό, αφού επί τις ουσίας,  μονιμοποιούν ίσο αριθμό υπηρετούντων συμβασιούχων συναδέλφων.

Το εργαστήριο Απεικονιστικής Ιατρικής συνεχίζει να υπολειτουργεί, με το μαστογράφο εκτός λειτουργίας, με μία γιατρό και με σοβαρές ελλείψεις σε ακτινοχειριστές το τμήμα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις βάρδιες. Οι λίστες αναμονής μακραίνουν, όπως και η ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ απειλείται άμεσα η ασφαλής διενέργεια των εξετάσεων, αφού η ανάθεση της ακτινοδιαγνωστικής επιμελητείας του τμήματος στις ώρες των εφημεριών σε ιδιωτική ιατρική εταιρεία δεν μπορεί να αντικαταστήσει φυσική παρουσία γιατρού.

Από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι τόσο το υπουργείο υγείας, όσο και οι διορισμένες διοικήσεις του νοσοκομείου να μας παρουσιάζουν μια «μαγική εικόνα» για την κατάσταση που βιώνουμε αναποδογυρίζοντας την αλήθεια.  Με τις νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων(έως 357% σε τουλάχιστον 400 συνταγογραφούμενα φάρμακα) με «δικαιολογία» ότι οι φαρμακοβιομήχανοι δεν «βγαίνουν»,   το υπουργείο Υγείας μας λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο  ενώ η γελοιότητα του αρμόδιου υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο, όταν χρησιμοποιεί επιχειρήματα ότι δήθεν οι αυξήσεις έγιναν για να μην υπάρξει έλλειψη σε φάρμακα και πως προστατεύουν από μεγαλύτερες.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η «μαγική» εικόνα που επιχειρούν να μας παρουσιάσουν δίνει το μήνυμα ότι δεν θέλουν να το πάνε «αλλιώς», άρα ο μόνος τρόπος είναι να παλέψει ο λαός με τους υγειονομικούς για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.”

 

Σχετικές δημοσιεύσεις