Αποδεκτές οι προτάσεις της ΛΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Ευήκοα ώτα» βρήκαν οι επισημάνσεις και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, με τις θέσεις της για τρία σημαντικά θέματα να εισακούγονται από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τα θέματα αφορούσαν στο μεταναστευτικό, στη συμμετοχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ως μετόχου-μέλους στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΔΑΦΝΗ» Α.Ε. και στη δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Λέσβο.

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, μετά την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ψήφισμα, επικαιροποιήθηκε η ομόφωνη απόφαση του Π.Σ. να μην δημιουργηθεί καμμιά νέα δομή ή υπερδομή προσφύγων-μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Η επικαιροποίηση της απόφασης είναι η αναγκαία απάντηση στις πρόσφατες ανακοινώσεις του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ότι από τον Σεπτέμβρη ξεκινά με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση της υπερδομής-φυλακής στην περιοχή Θόλος της Χίου.

Για την δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Λέσβο, το Π.Σ ομόφωνα απέρριψε, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, την υλοποίηση του έργου. Όπως τονίστηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση, το έργο θα ήταν για τους κατοίκους, τους αγρότες και το νησί γενικότερα, ο προθάλαμος για την εγκατάσταση φαραωνικών υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ) στη Λέσβο, ενώ το έργο αυτό καθ’ αυτό θα ήταν «εγκληματικό» ως προς την «εκμετάλλευση» του συνόλου των υδάτων (πηγών, ποταμών και χειμάρρων). Η πρόταση αφορούσε ένα έργο του οποίου η δημιουργία θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην άρδευση, την ύδρευση και την προστασία του περιβάλλοντος και θα υλοποιούνταν με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας εκτός νησιού σε συνδυασμό με τη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τέλος, για την συμμετοχή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ως μετόχου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΔΑΦΝΗ ΑΕ η απόφαση ήταν, κατά πλειοψηφία, απορριπτική.

Καθοριστική σε αυτή την απόφαση του Π.Σ., ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΛΑΣ, Αγλαΐας Κυρίτση η οποία αφού τόνισε ότι οι πολίτες μας ψήφισαν για να χαράζουμε και να εφαρμόσουμε πολιτική και όχι για να αναθέτουμε αυτό το σοβαρό καθήκον σε ανώνυμες εταιρείες, επεσήμανε ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή θα μετατρέψει την περιφέρεια σε… υποκατάστημα μια ανώνυμης εταιρείας, αφού θα λειτουργεί ως εταίρος, κάτω από την ομπρέλα της, στο όνομα τάχα της αειφόρου ανάπτυξης ενέργειας, λιμανιών και προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Τόνισε ότι όλες αυτές οι «τάχα αναπτυξιακές εταιρείες είναι ο πλέον εύσχημος και ταυτόχρονα άκρως προκλητικός τρόπος, αφενός για να αφήνονται χωρίς εργαζόμενους και πόρους οι περιφέρειες και οι δήμοι και αφετέρου οι αρμοδιότητές τους να περνούν, χωρίς κανέναν έλεγχο και καμιά λογοδοσία σε εταιρείες τάχα ειδικών, που θα κερδοσκοπούν και θα παράγουν πολιτική υπό… τεχνοκρατικά πάντα κριτήρια.

«Καταλαβαίνετε», είπε χαρακτηριστικά, «τι κερκόπορτα ανοίγουν αυτές οι πρακτικές; Η ανάθεση αρμοδιοτήτων, προγραμμάτων, έργων και πόρων της τοπικής διοίκησης όλο και περισσότερο σε εταιρείες τάχα ειδικών, σε λίγο θα οδηγήσει και στην κατάργηση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Για πιο λόγο να εκλέγονται δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια; Θα υπάρχουν οι ανώνυμες εταιρείες που θα διαχειρίζονται και θα διεκπεραιώνουν κάθε φορά τη δουλειά και αν δεν τα πηγαίνουν καλά ή δεν πιάνουν τους στόχους, απλά, με άκρως… δημοκρατικές διαδικασίες, θα αλλάζουμε το ΔΣ ή και το καταστατικό αν χρειαστεί…

Και αν νομίζετε ότι αυτό είναι μια ακόμα εκτίμηση, να σας σας θυμίσουμε πως όπως διαβάζουμε και ρητά αναφέρεται στο καταστατικό λειτουργίας, οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι στην πραγματικότητα επιχειρήσεις, με διευρυμένες αρμοδιότητες, άλλα και χώρο δράσης, καθώς θα συνενώνουν μία σειρά από περιφέρειες και δήμους και η λειτουργία τους, θα πατάει στη βάση υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων περιφερειών και δήμων, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.

Αποτελούν αυτόνομες, Ανώνυμες Εταιρείες της Τοπικής Διοίκησης, έξω και μακριά από τον έλεγχο των αιρετών οργάνων. Πρόκειται δηλαδή για μια “σκιώδη περιφέρεια ή δήμο”, που λειτουργεί δίπλα στις αιρετές περιφέρειες ή αιρετούς δήμους, ως μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών.

Χρειαζόμαστε», κατέληξε, «έναν ή ακόμη έναν Αναπτυξιακό Οργανισμό στο πλαίσιο λειτουργίας μας, που θα επιφέρει αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και θα παγιώνει την αποψίλωση δήμων και περιφερειών, αναλαμβάνοντας χωρίς κανέναν έλεγχο το έργο τους;».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.