Αποζημίωση 100% των ζημιών ζητά το ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά

To νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα με χιλιάδες καμένα στρέμματα στη Χίο, αποκαλύπτει και πάλι με τραγικό τρόπο τις τεράστιες κρατικές ευθύνες στην πρόληψη των πυρκαγιών. Οι ευθύνες αυτές, είναι πολύ πιο βαριές όταν μάλιστα πρόκειται για περιοχές γνωστές για τη φυσική τους αξία, χαρακτηρισμένες «Natura», που όμως αφήνουν διαχρονικά απροστάτευτες.

Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τη λήψη μέτρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου μαζί με τα σωματεία των πυροσβεστών και στη Χίο ενώ από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε με κλιμάκιο στο χώρο των πυρκαγιών, προσπαθώντας με τους πυροσβέστες να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στον περιορισμό και την κατάσβεση.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν τα δάση και να μην έχουμε άλλες καμένες περιουσίες και απώλειες ζωών, όπως είναι η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό για την αποτελεσματική παρέμβασή τους μέσα στα δάση, η εξασφάλιση των αναγκαίων δικτύων υδατοδεξαμενών και πυροσβεστικών κρουνών και η ένταση των έργων καθαρισμών στο πλαίσιο διαχείρισης των δασών.

Να πάψουν η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές να κρύβονται πίσω από διαπιστώσεις και ευχολόγια, πίσω από την αυτοθυσία των πυροσβεστών που έφτασε και πάλι στα όρια της εξουθένωσης, ακόμα και τραυματισμών. Να πάψουν να κρύβονται πίσω από τις προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους. Η κατάσταση δεν μπορεί να εξωραϊστεί, παρόλη την όποια απαράδεκτη ατομική αμέλεια.

Τελικά, αυτό που βλέπουν όλοι είναι η συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής, που στο όνομα του κέρδους και του κόστους-οφέλους ουσιαστικά μεταθέτει τα πάντα στην “ατομική ευθύνη”, στις μελέτες πυροπροστασίας των κατοικιών που επωμίζονται οι ιδιοκτήτες με το ανάλογο “χαράτσι”, την ώρα που βρισκόμαστε στον Ιούλιο και το κράτος δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν την αποκομιδή των όγκων των κλαδιών που βρίσκονται στους δρόμους.

Απαιτούμε:

– Άμεση εκτίμηση και αποζημίωση στο 100% των ζημιών, καθώς και όσων άλλων εκκρεμούν, με ευθύνη του κράτους.

– Άμεσα να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές αναδασωτέες, χωρίς μελλοντικούς «αποχαρακτηρισμούς».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.