Οι παλιότεροι ότι έλεγαν είχε μέσα του ζυμωμένο την λαϊκή σοφία. Έτσι, είναι γνωστή η ρήση: «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Επίσης, έλεγαν «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» (κατά παράφραση του αρχαίου «κάλιον προλαμβάνειν ή θεραπεύειν».
Στις ημέρες μας “άστραψε και βρόντηξε” ο κορονοιός! Μας πήρε και μας σήκωσε! Και στάθηκε τούτο αφορμή να δούμε πόσο καλοί ήταν οι καπετάνιοι που μανουβράρουν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την μεγαλύτερη οικογένειά μας, το κράτος μας.
Από τον προηγούμενο Φεβρουάριο (δηλαδή πριν 9 μήνες) εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοιού στην Ελλάδα. Μετά από λίγες εβδομάδες τα κρούσματα κυμαίνονταν σε διψήφιο αριθμό και η κυβέρνηση (εισακούοντας τις εισηγήσεις των ειδικών) επέβαλε γενική καραντίνα στον πληθυσμό, προλαβαίνοντας τα χειρότερα. Τότε, έσπευσαν όλοι να επαινέσουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Όμως, τότε ήταν που φάνηκαν και οι αδυναμίες του συστήματος, να εφαρμόσει την διαβίωση ενός πληθυσμού μακράν της καθημερινότητας. Τότε, φάνηκαν πιο έντονα τα κενά στα νοσοκομεία μας (όπου ιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό που υπηρετεί στις υγειονομικές δομές της χώρας μας είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την αυταπάρνηση και το ζήλο, για τον αγώνα και τον μόχθο που καταβάλλουν να περισώσουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, εργαζόμενοι σε αντίξοες συνθήκες διαρκώς). Τότε φάνηκε η αδυναμία της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία, η αδυναμία εξασφάλισης του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε κάθε Ελληνική οικογένεια, η αδυναμία λειτουργίας από απόσταση πολλών δημοσίων Υπηρεσιών (για τις ιδιωτικές δεν το συζητάμε, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους και η κυβέρνηση “καθάρισε” με ένα 800άρι Ευρώ…!!!).
Και οι κυβερνητικοί γνώριζαν. Γνώριζαν γιατί έζησαν την περίοδο Μαρτίου- Μαΐου τις συνέπειες της καραντίνας και την ανικανότητα του συστήματος που έπρεπε να λύσουν μέσα στο τρίμηνο του θέρους. Γνώριζαν ότι, σε λίγους μήνες, το δεύτερο κύμα του ιού θα επιστρέψει και μάλιστα δριμύτερο του πρώτου. Τι έκαναν; Τίποτε απολύτως. Η ανικανότητα της Μητσοτακικής κυβέρνησης φάνηκε στο τρίμηνο του θέρους. Άνοιξαν τα σύνορα, δεν άσκησαν κανέναν έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που είχαν εξαγγείλει και διέλυσαν τη χώρα κυριολεκτικά. Μας έκλεισαν όταν είχαμε 40-50 κρούσματα την ημέρα και φθάσαμε τα 2-2.500 ημερησίως δίχως να ληφθεί καμία μέριμνα. Όταν ξεπέρασαν τις 3.000 αποφάσισαν την δεύτερη καραντίνα. Σήμερα, αίφνης, διαπιστώθηκαν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν και στην πρώτη καραντίνα: Δεν υπάρχει πληθώρα κλινών στις Εντατικές των νοσοκομείων, υπάρχει έλλειψη ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Στα σχολεία η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφενός διότι δεν έχει εξασφαλιστεί δωρεάν διαδικτυακή σύνδεση για όλους τους μαθητές και αφετέρου διότι υπάρχουν οικογένειες (ναι, υπάρχουν και το ξέρουμε πολύ καλά, ακόμη και στη Χίο, πολλές) που αδυνατούν να εξασφαλίσουν την προμήθεια ενός ή δυο ή τριών τάμπλετ για το μάθημα. Κανένας δεν ρώτησε εάν μια οικογένεια ανέργων, με δύο ή τρία ή τέσσερα ανήλικα παιδιά, πώς θα μπορέσει να τα εξασφαλίσει όλα τούτα. Η Υπουργός Παιδείας Κεραμέως, με μεγάλο στόμφο και ύφος “δέκα καρδιναλίων” εξαγγέλει κάθε λίγο και λιγάκι δέσμες μέτρων που είναι “έπεα πτερόεντα” (λόγια του αέρα), μόνο και μόνο για να εμφανίζεται ως ενεργούσα, πλην άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος. Τα ίδια και ο Υπουργός Υγείας. Καλό παιδί, καλός αθλητής, καλός ιατρός, αλλά το διοικείν νομίζω ότι δεν το έχει το παιδί. Τίποτε το ουσιαστικό δεν είδαμε να γίνει επί των ημερών του στην υγεία. Όχι, ότι είδαμε από τους προηγούμενους. Τρισχειρότεροι αυτοί ! Και για να ξεκαθαρίσω: ούτε οι προηγούμενοι μου άρεσαν, ούτε οι σημερινοί. Ξέρετε γιατί; Διότι όλοι τους είναι μόνο για το φαίνεσθαι, διότι είναι σύγχρονοι, φτηνοί, ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΣΙΤΕΣ !
Ερχόμαστε, τώρα, σε τοπικό (χιακό) επίπεδο. Τι έκανε η δημοτική Αρχή για την προμήθεια τάμπλετ στους μαθητές; Θα μου πείτε, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου να αγοράσει τάμπλετ και ίσως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Θα σας απαντήσω ότι, υποχρεωμένος δεν είναι, αλλά αρμοδιότητα έχει, διότι ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι κινητή περιουσία των σχολείων και η κινητή και ακίνητη περιουσία των σχολείων ανήκει στους οικείους Δήμους. Τώρα, όσον αφορά την οικονομική ή όχι δυνατότητα είναι θέμα ιεράρχησης και εάν και κατά πόσο βάζει ψηλά τον πήχη σε συγκεκριμένα αντικείμενα κάθε δημοτική Αρχή. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να βλέπω να δίνει 70.000 ευρώ για λαμπάκια η δημοτική Αρχή και να μην έχει ισόποση πίστωση για τάμπλετ όπου θα λυνόταν το πρόβλημα των μαθητών της Χίου ! Δεν μπορώ να βλέπω να διαθέτει 90.000 ευρώ (!!!) για το συντριβάνι της δημοτικής Πλατείας και να έχει διαθέσει το 1/3 του ποσού αυτού για την τηλεκπαίδευση των χιωτόπουλων! Δεν μπορώ να βλέπω και ακούω διαρκώς ότι, ο κ. Μηταράκης χρηματοδότησε τον -πληττόμενο εκ του μεταναστευτικού- Δήμο Χίου με εκατοντάδες Χιλιάδων Ευρώ και να μην υπάρχει μια εκατοντάδα ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό των μαθητών, που –Κύριος οίδεν – εάν ξαναεμφανιστεί πανδημία και ξαναπροκύψει με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες απαιτήσεις.
Ντρέπομαι όταν διαβάζω σε δημοσιογραφική ιστοσελίδα της Χίου ότι, ο κ. Μηταράκης διέθεσε 25.000 Ευρώ για την προμήθεια κάδρων-πινάκων για το υπουργείο μετανάστευσης και να είναι άφωνος (ως βουλευτής Χίου) για το ζήτημα της αδυναμίας τηλεκπαίδευσης όλων των μαθητών της Χίου! (δεκτή κάθε αντίθετη άποψη κι εάν έχει κάνει λάθος η συγκεκριμένη ιστοσελίδα γιατί το Υπουργείο δεν έχει διαψεύσει τα γραφόμενά της, όπως έπραξε άλλες φορές;).
Ξυπνήστε και κάντε κάτι τώρα! Καθίστε σε ένα τραπέζι Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος και λύστε το πρόβλημα. Οι Δήμοι Οινουσσών και Ψαρών είναι πρότυπα και “έβαλαν τα γυαλιά” στους μεγαλύτερους Δήμους. Εάν ο Δήμος Χίου δεν έχει τη δυνατότητα (που την έχει και την παραέχει και ας μην αναζητούν κάποιοι δικαιολογίες), ας αναζητήσει χορηγούς. Χθες, όχι αύριο ! Η προηγούμενη δημοτική Αρχή, μόλις μέσα στην πρώτη διετία της θητείας της (2015-2016), κατόρθωσε να επιτύχει για τον τομέα της παιδείας γενναίες δωρεές και επιχορηγήσεις που ξεπέρασαν τις 300.000 Ευρώ. Από το ίδρυμα Κων/νου Τσαπάλα (210.000 Ευρώ εκ των οποίων οι 120.000 Ευρώ στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 90.000 Ευρώ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για προμήθεια ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού), από την REVOIL (πετρέλαιο για τα σχολεία -περίπου 50.000 Ευρώ, 25.000 Ευρώ κάθε χρόνο-), από το Kardamilian Foundation με τις γενναίες του επιχορηγήσεις στα σχολεία των Καρδαμύλων, το ίδρυμα Μαρία Τσάκος, την Ιερά Μητρόπολη Χίου, κ.α. ιδιώτες και ευπατρίδες συμπολίτες μας. Ξεχωριστά δε και επιπλέον από όλα τούτα, την εκπόνηση μελετών από 3 ευπατρίδες συμπολίτες μας για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων της Χίου, με παρέμβαση του τότε Δημάρχου Μανώλη Βουρνού. Μπορούν να μας πουν στον 1,5 χρόνο της θητείας τους σήμερα, πόσες δωρεές και από ποιους φρόντισαν να εξασφαλιστούν για τον τομέα της παιδείας;
Από προσωπικό υπολογισμό που έκανα, λαμβάνοντας υπόψιν μου πρόσφατα στοιχεία, για τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία μας και σε συνάρτηση με στοιχεία των δομών πρόνοιας, θεωρώ ότι με ένα ποσό της τάξεως των 100.000 Ευρώ το πρόβλημα λύνεται οριστικά για την Χίο. Ασφαλώς, θα πρέπει να τεθούν κριτήρια στη διάθεση του εξοπλισμού, όπως: α) μονογονεικές οικογένειες, β) πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, γ) άνεργος γονέας (έστω ένας), δ) εισόδημα (π.χ. 12-15.000 Ευρώ η τετραμελής οικογένεια), ε) φοίτηση περισσοτέρων του ενός παιδιού στην ίδια οικογένεια μάλιστα σε ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση, κλπ. Αυτό είναι εύκολο να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί, έχουμε εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν.
Οφείλω να ξεχωρίσω τους δυο Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Χίου (κ. Κ. Χατζησταμάτη και κ. Κ. Καρατζά) οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, είναι εργατικοί λίαν, φροντίζουν για τα σχολεία μας και πασχίζουν, μάλιστα αφιλοκερδώς. Αγαπούν και μεριμνούν για τον τομέα της παιδείας, εκπαιδευτικοί όντες, αμφότεροι. Επίσης, έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι, προκειμένου να υπερασπίσουν τον τομέα που υπηρετούν, δεν διστάζουν να συγκρουστούν συνδικαλιστικά ακόμη και με τα κυβερνητικά στελέχη της παράταξης που ανήκουν, εφόσον διακρίνουν κάτι λάθος ή άδικο εις βάρος της εκπαίδευσης. Κάτι που άλλοι δεν έχουν το θάρρος να πράξουν. Προσωπικά, τους θεωρώ ικανότατους και αξιόλογους. Για να μην παρεξηγηθώ τονίζω ότι, όταν αναφέρομαι στον τομέα της παιδείας και στη δημοτική Αρχή, αναφέρομαι στον Δήμαρχο, τους αρμόδιους (3) Αντιδημάρχους και τα λοιπά εκλεγμένα στελέχη της δημοτικής Αρχής. Όχι στα ΔΣ των Σχολικών Επιτροπών που υλοποιούν τις πολιτικές των Αρχών ή φορέων που εκπροσωπούν και που τους όρισαν σ΄ αυτά. Οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών κάνουν πολύ καλά τη δουλεία τους. Οι υπόλοιποι; Επί προηγούμενης κυβέρνησης, όλοι οι υπόλοιποι, ήσαν λαλίστατοι. Σήμερα, που κυβερνούν οι ομοϊδεάτες, “βούβα και γαργάρα”; Δεν είδαμε ούτε μια δήλωση για την άπραγη και δημοσιοσχεσίτισσα Κεραμέως! Χρειάζεται αρετή και τόλμη το διοικείν!!!-