Η Κλεισούρα των ημερών λόγω της πανδημίας ή θεομηνίας μεταφέρουν την σκέψη μου σε πολύ παλιές θεομηνίες και θανατικές καταστροφές του τόπου μας… Ήταν περίπου 04.00 π.μ. μαύρα χαράματα…. άγριο ξημέρωμα της Κυριακής 22 Μαρτίου του 1881 όπως πέφτει και φέτος Κυριακή μετά από 139 χρόνια και η Χίος δονείται σε όλη την έκταση της.
Χτυπιέται από τον μεγαλύτερο φονικό σεισμό στην ιστορία με….( 6.5 Rikter )……… ο μεγάλος Χαλασμός όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται από τους ιστορικούς της εποχής. Η Χίος ήταν Τουρκοκρατούμενη με Διοικητή τον Σαδίκ Πασσά. Βρήκαν τον θάνατο κάτω από τα ερείπια πάνω από 3.600 άνθρωποι και βαριά τραυματισμένοι πάνω από 1.400. Οι άστεγοι πάνω από 55.000 κάτοικοι … Καταστράφηκε μεγάλο μέρος της πόλης της Χίου…. αλλά η μεγάλη καταστροφή έπληξε ανεπανόρθωτα τα νοτιόχωρα και ειδικότερα το χωριό μου την Καλλιμασιά..
Καταρράκτη, Νένητα, Βουνό, Φλάτσια, Κοινή, Διδύμες, Μυρμήγκι, Πατρικά, Καλαμωτή, Θολοποτάμι, Θυμιανά, Νεοχώρι, Δαφνώνα, Βερβεράτο, Βαβύλοι και σε πολλά μέρη ακόμη… βέβαια ο σεισμός προκάλεσε και μεγάλες καταστροφές στα Μικρασιατικά παράλια…
Ο σεισμός συντάραξε όλο τον κόσμο… κατέπλευσαν ναυτικές δυνάμεις από πολλά κράτη για να βοηθήσουν……το Οικουμενικό πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη δημιουργεί επιτροπή βοηθείας και συγκεντρώνονται πάνω από 22.000 λίρες και αμέσως η Τουρκία δυσανασχετεί επειδή υπήρξε μεγάλη βοήθεια και από το Ελληνικό κράτος….. φοβήθηκε ότι οι ήρεμοι και φιλήσυχοι Χιώτες ως επί το πλείστον Χριστιανοί θα ξεσηκωθούν για την ένωση με την μαμά Ελλάδα…
Τα έντυπα της Ευρώπης δημοσιεύουν άρθρα και φωτογραφίες της καταστροφής…. η εφημερίδα ” Νέα Σμύρνη ” γράφει….
Ρίγος, γυμνότης, πείνα, σπαραγμός και φρίκη επί των ευανθών λειμώνων και λόφων της Μυροβόλου Χίου, ους ποτίζουσι σήμερον τα δάκρυα των επιζώντων τέκνων της… Οποία συμφορά!
..το χωριό μου έχει τους περισσότερους νεκρούς…