Στα τέλη του 2021, μια 64χρονη από τη Νέα Νότια Ουαλία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο τοπικό νοσοκομείο μετά από τρεις εβδομάδες πόνου στην κοιλιά, διάρροιας, νυχτερινής εφίδρωσης και ξηρού βήχα.
Με το που μπήκε το 2022, τα συμπτώματα είχαν ενταθεί και περιλάμβαναν επεισόδια αμνησίας και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα η 64χρονη να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Κανμπέρα. Μια μαγνητική εγκεφάλου αποκάλυψε ενδοκρανιακές ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργείο.
Στην εγχείρηση, ωστόσο, οι χειρουργοί εντόπισαν κάτι που ούτε κατά διάνοια φαντάζονταν: Ένα παρασιτικό σκουλήκι 80 χιλιοστών και μάλιστα ζωντανό μέσα στον εγκέφαλό της.
«Οι νευροχειρουργοί συνήθως έχουν να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις στον εγκέφαλο, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εύρημα που κάνεις μία φορά στην καριέρα σου. Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο» εξηγεί ο δρ. Σαντζάγια Σεναναγιάκε, τον οποίο κάλεσε ο συνάδελφός του νευροχειρουργός που πραγματοποίησε την επέμβαση λέγοντάς του «Θεέ μου, δεν θα πιστέψεις τι βρήκαμε μόλις στον εγκέφαλο μιας γυναίκας – και είναι ζωντανό και στριφογυρίζει».
Η απροσδόκητη αυτή ανακάλυψη προκάλεσε συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ ειδικών στο νοσοκομείο προκειμένου να κατανοήσουν το είδος του παρασίτου και κυρίως να αποφασίσουν την περαιτέρω θεραπεία της ασθενούς.
«Καταφύγαμε στα βιβλία, αναζητώντας όλα τα διαφορετικά είδη ασκαρίδων που μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές παθήσεις» σημειώνει ο Σεναναγιάκε. Όμως, η έρευνά τους αποδείχτηκε ατελέσφορη κι έτσι κατέφυγαν σε άλλους ειδικούς για βοήθεια.
«Η Κανμπέρα είναι μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το παρασιτικό αυτό σκουλήκι που ήταν ακόμα ζωντανό στο εξειδικευμένο εργαστήριο. Ο ειδικός το κοίταξε και αναφώνησε: “Ω θεούλη μου, πρόκειται για Ophidascaris robertsi“».
To Ophidascaris robertsi είναι ένα παρασιτικό σκουλήκι που απαντάται σε… πύθωνες. Η ασθενής της Κανμπέρα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο βρέθηκε τέτοιου είδους παράσιτο.
Η 64χρονη ζει κοντά σε μία λιμνώδη περιοχή, γεμάτη πύθωνες. Και παρότι μέχρι στιγμής δεν είχε επαφή, όπως λέει, με κάποιο φίδι, συχνά μαζεύει χόρτα από την περιοχή για μαγείρεμα. Οι γιατροί πιθανολογούν πως το σκουλήκι κατέληξε σε χόρτα μέσω των κοπράνων του ερπετού.
Η ασθενής αναρρώνει και παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς. «Δεν θέλεις να είσαι η πρώτη ασθενής στον κόσμο με ένα παρασιτικό σκουλήκι που ζει σε πύθωνες μέσα σου. Και πραγματικά της βγάζουμε το καπέλο για το πώς το διαχειρίστηκε. Ήταν υπέροχη» λέει ο Σεναναγιάκε.
Σημειώνεται πως η λοίμωξη από το παράσιτο Ophidascaris δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, οπότε η περίπτωση της 64χρονης δεν υπάρχει φόβος πως θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία ανάλογη της Covid-19 ή του Εμπολα.
Πηγή: Καθημερινή