Η Γερμανία ετοιμάζεται να κηρύξει το δεύτερο στάδιο συναγερμού που προβλέπει ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια στην ενέργεια, το στάδιο για τις περιπτώσεις μεγάλου κινδύνου για μακροχρόνια έλλειψη αερίου. Καταλυτικός παράγοντας στάθηκε προφανώς η μείωση των ροών του ρωσικού αερίου από την Gazprom μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που έχει ήδη εξωθήσει το Βερολίνο να στραφεί και πάλι στην παραγωγή ενέργειας με την καύση άνθρακα.
Το Βερολίνο έχει από τον Μάρτιο ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης και το οποίο ενεργοποιείται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να γίνει διακοπή στην προσφορά ή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ό,τι αφορά την προσφορά φυσικού αερίου. Το δεύτερο στάδιο, όμως, συνεπάγεται ένα είδος συναγερμού στη χώρα, καθώς ενεργοποιείται όταν διακόπτεται η προσφορά φυσικού αερίου ή ακόμη και όταν «μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση για αέριο μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».
Την είδηση ανέφερε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt και στη συνέχεια την αναπαρήγαγαν διεθνή ΜΜΕ, που τονίζουν ότι η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου συνεπάγεται μάλλον ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Οπως επισημαίνει η Die Welt, ο υφυπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Πάτρικ Γκράιχεν, έχει προειδοποιήσει την ενεργειακή βιομηχανία από την Τρίτη ότι επίκειται το δεύτερο βήμα του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης και αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε πέντε με δέκα ημέρες. Το τρίτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης είναι εκείνο στο οποίο η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο συνδυάζεται με μείωση της προσφοράς και παρά τη λήψη μέτρων, η προσφορά δεν επαρκεί οπότε και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν οι καταναλωτές». Εν ολίγοις, έχουν προτεραιότητα τα νοικοκυριά της Γερμανίας, τα νοσοκομεία και γενικώς όποιος φορέας καλύπτει ζωτικές ανάγκες, ενώ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η βιομηχανία.
Οπως διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα, έως τώρα το επίπεδο συναγερμού επηρέαζε μόνο την ενεργειακή βιομηχανία. Τον Μάιο όμως τροποποιήθηκε η νομοθεσία περί ενεργειακής ασφάλειας και δόθηκε στους προμηθευτές φυσικού αερίου το δικαίωμα να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους μόλις δημοσιευθεί η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού. Ετσι οι προμηθευτές αναγκάζονται να αγοράσουν αέριο σε υψηλότερες τιμές για να υποκαταστήσουν το ρωσικό αέριο και στη συνέχεια να μετακυλίσουν το πρόσθετο κόστος απευθείας στους πελάτες τους. Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει να τονίσει πως παραμένει αβέβαιο έως τώρα πόσο μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στις τιμές μετά την κήρυξη του επιπέδου συναγερμού.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, εντείνεται η ανησυχία καθώς η ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης συνεπάγεται ραγδαία μείωση της βιομηχανικής παραγωγής με όσα αυτό συνεπάγεται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης. Από τον Μάρτιο, οπότε ενεργοποιήθηκε αρχικά ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή ασφάλεια, τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας έχουν προειδοποιήσει ότι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής συνεπάγεται αυτομάτως ύφεση για τη Γερμανία.
Πηγή: Καθημερινή