Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …Νο 10
Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή Νο 10 …
Τον φίλο και συνεργάτη Γιάννη Γεωργίου Σεττάκη Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο τον πρωτογνώρισα το 1966-1967 στην κλινική Αυγουστή όπου ήταν και τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και είχε έρθει για την εγγραφή του στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου μέχρι την 7η Ιουλίου 1967 που μας καθαίρεσε η Χούντα.
Τον θυμάμαι με την στολή του εφέδρου Αξιωματικού και μάλιστα μου έκανε εντύπωση όταν μια ξαδέρφη του που ήταν στο προσωπικό της Κλινικής μόλις τον είδε μας είπε με μεγάλο καμάρι είδατε έναν όμορφο ξάδερφο που έχω; Υπάρχει σε μια φωτογραφία που θα μπει στο βιβλίο… Ο Γιάννης δεν κρύβει ούτε τα χρόνια του ούτε όσα αφορούν την ζωή του και την καριέρα του… αυτό που δεν θέλει και είναι πολύ δύσκολο να βρεις την φωτογραφία του… αποφεύγει την φωτογράφηση του! Γι’ αυτό δεν υπάρχει και φωτογραφία του στο σημερινό κείμενο. Γεννήθηκε το 1941 στο Βουνό της Χίου.. όλα τα μαθητικά του χρόνια στην Χίο και αμέσως μετά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1966.. δεν έχασε καμία χρόνια! Αμέσως κατετάγη στο Υγειονομικό του Ελληνικού στρατού μέχρι το 1969 που υπηρέτησε στο τότε ΚΕΥ Χίου με διοικητή τον Ταξίαρχο Υγειονομικού Φρίξο Μασσάρο και μάλιστα υπήρχε η δυνατότητα να μπορεί να πηγαίνει στο Νοσοκομείο της Χίου για να μην χάσει χρόνο και κάλυψε τον πρώτο χρόνο υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην γενική χειρουργική που χρειάζεται για να συνεχίσει την ειδικότητα της Μαιευτικής γυναικολογίας! Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Χίου τότε ήταν ο Ορέστης Στέκας…
Μετά το στρατιωτικό έκανε το υποχρεωτικό αγροτικό Ιατρείο στην Κρήτη 1969 έως 1970 και αμέσως στο Μαιευτήριο της Έλενας 1970 έως 1973 που ήρθε στην Χίο με την πλήρη ειδικότητα του Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου! Είχε έτοιμο το τραπέζι στρωμένο στην κλινική του θείου του Επαμεινώνδα Κάργατζη που αμέσως άρχισε η συνεργασία του και δεν ήταν υποχρεωμένος να ανοίξει δική του Κλινική γιατί στο νοσοκομείο της Χίου δεν υπήρχε Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική αλλά μέχρι το τέλος του 1979 το Μαιευτήριο Χίου με τον Δημήτρη Τσαμπλάκο…
Από το 1973 που ήρθε στην Χίο εφάρμοσε ο Σεττάκης στην καισαρική τομή την εγκάρσια μέθοδο για πρώτη φορά στην Χίο.. ήταν η μοντέρνα μέθοδος που καθιερώθηκε πάνω από το τριχωτό για να μην φαίνεται από το μπικίνι στις γυναίκες η τομή της καισαρικής ! Η μέθοδος αυτή είχε και μεγάλα πλεονεκτήματα όπως π.χ. μπορούσε η κάθε έγκυος να κάνει πάνω από δύο ή τρεις καισαρικές που μέχρι τότε ίσχυε… δηλαδή όσες φορές μπορεί να μείνει έγκυος!
Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ρήξη της μήτρας ή να γίνει και κοιλιοκήλη που πολλές φορές συνέβαινε με την κάθετη τομή! Θυμάμαι όταν μαζί με τον Επαμεινώνδα Κάργατζη πήγε να κάνει την πρώτη εγκάρσια τομή την αντίδραση του Νώντα το πώς και το γιατί και όλα τα ερωτήματα μέχρι που καθιερώθηκε η εγκάρσια τομή. Με τον θείο του έμεινε μέχρι το 1976 οπότε συνεργάστηκε με τον Ισίδωρο Μαϊστρο στην κλινική του στην Δελαγραμμάτικα όπου και πάλι συνεχίσαμε την συνεργασία μας μέχρι το τέλος της παρουσίας μου στο χώρο της υγείας το 1980. Βρεθήκαμε και στις δύο κλινικές που συνεργάστηκε για επτά χρόνια παρέα μέσα στα χειρουργεία με πολλές και ποικιλόμορφες καταστάσεις με αγωνίες και ξενύχτια για την αντιμετώπιση όλων των σπάνιων περιστατικών όπως την μοναδική στον κόσμο ολοκληρωμένη εξωμήτριο κύηση στην κλινική Κάργατζη όπως έχω ήδη καταγράψει… Πολλές Εκλαμψίες …προεκλαμψίες … εξωμήτριες κυήσεις… αφαιρέσεις μήτρας και τεράστιων κύστεων ωοθηκών που σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε και πάνω από είκοσι λίτρα υγρό… Πιστεύω ότι ήταν ένα από τα αστέρια της ιατρικής στην Χίο και άφησε το στίγμα του στην Χιώτικη κοινωνία και την ιατρική οικογένεια…
Από το 1993 βρέθηκε στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χίου όπου τον συνάντησα ως επισκέπτης σε φιλικά και συγγενικά μου ζευγάρια που είχαν φέρει στον κόσμο νεογέννητο μωρό! Από όσο γνωρίζω το 2009 πήρε σύνταξη με υπηρεσία στην ιατρική 43 χρόνια εκτός τα έξι του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όσο για την οικογένεια του είναι γνωστή στην Χίο με παιδιά επιστήμονες και εγγόνια και μάλιστα στο χώρο της Υγείας. Του εύχομαι να είναι καλά γερός και δυνατός μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας του αναπολώντας τις αναμνήσεις…
Χίος 21 Μαρτίου 2020
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης