«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης κ. Μητσοτάκη-Ερντογάν. Διαβάζω με προσοχή τα βήματα που έχουν γίνει, τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στην αρχική δήλωση Ερντογάν και είναι κάτι το οποίο δεν θα απέκλεια, αλλά δεν έχω περισσότερα στοιχεία για να δώσω μια απάντηση με απόλυτη βεβαιότητα», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Ο διάλογος δεν είναι συμβιβασμός και η συζήτηση δεν είναι υποχώρηση. Άλλωστε ένα τέτοιο παράδειγμα επιτυχούς ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας είχαμε πρόσφατα, όταν ο κ. Μητσοτάκης με δική του πρωτοβουλία ζήτησε να μιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό συνέβη πρώτη φορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να συζητήσουν ένα περιφερειακό ζήτημα, με δεδομένο, ότι οι θέσεις τους στα διμερή παραμένουν ακλόνητες και σταθερές, και μιλάω για την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Αυτό που έχει αξία στην συζήτηση, είναι ότι η ύφεση που θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός διαλόγου, σε πρώτη φάση και μετά ακολουθεί η επίλυση, η Αθήνα και η Άγκυρα την διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος. «Για εμάς η ύφεση και οι σταθερές καλές σχέσεις γειτονίας, είναι συνειδητή και στρατηγική επιλογή. Για την Άγκυρα, φοβάμαι ότι οι περίοδοι ύφεσης είναι ένας τακτικός ελιγμός, να κερδηθεί χρόνος και να δημιουργηθούν εντυπώσεις».
Η τουρκική διπλωματία παίζει με τις εντυπώσεις, όχι τώρα, αυτό είναι ένα κομμάτι της στρατηγικής της. Το 2023 είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Συνθήκης της Λωζάνης. «Όλα δείχνουν, από γεγονότα που αθροίζουν το ένα δίπλα στο άλλο, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν σε αυτή την επέτειο, επιθυμεί διακαώς και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους αλλά και για λόγους της δικής του συνομιλίας με την τουρκική ιστορία, να αποδειχθεί ως μεγαλύτερος ηγέτης από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό θα το κάνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Να βελτιώσει στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης, την κεμαλική κληρονομιά που παρέλαβε όσο αφορά την γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής, δηλαδή την Λωζάνη. Αυτό ήδη το κάνει».
Πώς το κάνει αυτό η Τουρκία, εξηγεί ο κ. Κουμουτσάκος, «αν δούμε την τουρκική ζώνη που έχει δημιουργηθεί στην Συρία, με την παρουσία στη Λιβύη, με την παρουσία ή την επιρροή στην περιοχή του Καυκάσου, με το κατασκεύασμα της Γαλάζιας Πατρίδας».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος εκτιμά πως επειδή η Τουρκία δεν μπορεί de jure να ανατρέψει νομικά μια συμφωνία, όπως της Λωζάνης, επιχειρεί με κινήσεις προστιθέμενες η μία στην άλλη, να δημιουργήσει μια de facto μεταβολή της συνθήκης της Λωζάνης, ώστε να μπορεί σε 2 χρόνια από τώρα να επικαλείται ότι βελτίωσε την κληρονομιά που παρέλαβε από τον Κεμάλ Ατατούρκ. «Όλες οι μεγάλες κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας όσο αφορά την γεωπολιτική υπόσταση της Τουρκίας, δείχνουν ότι το σημείο της κορύφωσης θα είναι η 100η επέτειος από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Προβλέπω λοιπόν 2 χρόνια, όχι εύκολα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική διπλωματία και η ελληνική αμυντική πολιτική είναι απολύτως έτοιμες. Ενισχύουμε την άμυνά μας και διαμορφώνουμε ένα πυκνό δίκτυο διπλωματικών συμμαχιών στην περιοχή και αξιοποιούμε τα διεθνή fora για να προβάλουμε τις θέσεις μας», είπε καταλήγοντας ο κ. Κουμουτσάκος.
πηγή ertnews.gr