Διακοπές στο νησί της Μαστίχας και των Αρωμάτων

Τα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου διατηρούν κάτι από τη μαγεία του παρελθόντος, την ηρεμία και τη γαλήνη που μας προσφέρουν οι διακοπές δίπλα στη θάλασσα, μακριά από τα πλήθη των επισκεπτών και την πολυκοσμία.

Η Σάμος, η Λέσβος, η Λήμνος και η Χίος, τα αγαπημένα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, είναι τόσο ξεχωριστά και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που το καθένα αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό από μόνο του. Νησιά με «έντονη προσωπικότητα», τόποι ιστορίας και παράδοσης που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ταυτότητά τους, προσφέροντας στους επισκέπτες τους μοναδικές εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές άλλων εποχών.

Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον υπερτουρισμό στα νησιά μας, εμείς αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου και να περάσουμε τις διακοπές μας σε τόπους αυθεντικούς που μοιάζει να μην τους έχει αγγίξει το πέρασμα του χρόνου. Θα περπατήσουμε σε ονειρεμένα δάση, θα αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και θα δούμε καταπράσινα τοπία, θα κολυμπήσουμε σε ήσυχες παραλίες με καταγάλανα νερά, θα δοκιμάσουμε αυθεντικές γεύσεις και νόστιμα τοπικά προϊόντα, θα φάμε άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, θα επισκεφτούμε παραδοσιακούς οικισμούς με πέτρινα σπίτια και θα γνωρίσουμε όμορφους ανθρώπους. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν τη δύναμη να μαγεύουν τους ταξιδιώτες με το μεγαλείο και την απλότητά τους.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε

Τα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου μπορεί να βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά απέχουν λιγότερο από όσο νομίζουμε και είναι πολύ εύκολο να τα επισκεφτούμε. Τα νησιά αυτά συνδέονται τακτικά με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με καινούργια πλοία που διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ενώ η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος διαθέτουν αεροδρόμια και οι πτήσεις είναι πολύ τακτικές. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είναι μακρινοί προορισμοί· είναι προσιτοί προορισμοί που μας περιμένουν για να περάσουμε τις πιο ανέμελες και αυθεντικές διακοπές της ζωής μας.

Η Χίος, το νησί της Μαστίχας και των Αρωμάτων

Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει ένα νησί πολύ ιδιαίτερο· μοιάζει με έναν τεράστιο βοτανικό κήπο και μυρίζει υπέροχα. Η Χίος είναι τόσο ξεχωριστό νησί που θα μπορούσε να ανήκει σε άλλη χώρα κάποια άλλη εποχή. Οι κάτοικοι ζουν σε χωριά-φρούρια χτισμένα τον Μεσαίωνα και ασχολούνται με τις καλλιέργειες, κυρίως τη μαστίχα και τα εσπεριδοειδή.  Η μαστίχα είναι ο πολύτιμος θησαυρός του νησιού, μια καλλιέργεια μοναδική που στον κόσμο, ένα φυσικό προϊόν που γνωρίζει όλο και περισσότερες χρήσεις από τη γαστρονομία και τη ζαχαροπλαστική μέχρι την κοσμετολογία. Ο εύφορος κάμπος του νησιού είναι γεμάτος πορτοκαλιές και μανταρινιές, πολλοί λένε  ότι τα χιώτικα πορτοκάλια είναι τα πιο νόστιμα.  Η Χίος, όπως όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την πλούσια ιστορία και το ένδοξο εμπορικό παρελθόν, είναι ένα νησί με πολλά πρόσωπα που αξίζει να γνωρίσουμε από άκρη σε άκρη. Η πόλη κρύβει αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, μάρτυρες των πολλών κατακτήσεων και του ένδοξου παρελθόντος. Εδώ θα δούμε μνημεία του παρελθόντος, επιβλητικά αρχοντικά, με περίτεχνες πόρτες και επιβλητικές καμάρες, καθώς και φροντισμένες πέτρινες κατοικίες, δείγμα οικονομικής ευμάρειας.

Αν περιπλανηθούμε προς την περιφέρεια, θα ανακαλύψουμε υπέροχα χωριά, το καθένα με τον δικό του χαρακτήρα. Θα επισκεφτούμε τα εντυπωσιακά Μεστά, ένα μεσαιωνικό χωριό χτισμένο σαν κάστρο με πέτρινα σπίτια και στενούς πετρόστρωτους δρόμους με καμάρες. Ένας ιστορικός οικισμός-φρούριο για προστασία από τις συχνές επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων.

Η Χίος, όπως και τα περισσότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχουν αναρίθμητες παραλίες με κρυσταλλένια νερά. Η πιο εντυπωσιακή παραλία είναι τα Μαύρα Βόλια, με τα βαθιά νερά  και τα χαρακτηριστικά μαύρα βότσαλα που έχουν προκύψει από την έκρηξη ηφαιστείου. Η Χίος είναι το νησί των αρωμάτων, των άγριων τοπίων και των μεσαιωνικών κάστρων. Ένα νησί που κερδίζει κατευθείαν την καρδιά του ταξιδιώτη και μπορεί να του προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

Φέτος το καλοκαίρι, λοιπόν, ταξιδεύουμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για να περιπλανηθούμε σε τόπους μοναδικής φυσικής ομορφιάς και να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αυθεντικές μεσογειακές γεύσεις, μακριά από τη φασαρία των χιλιάδων επισκεπτών. Στα νησιά του Αιγαίου θα ξαναζήσουμε τις αυθεντικές διακοπές που αγαπάμε.

Πηγή: zougla.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.