Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας». Με την συγκεκριμένη φράση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώνει την έλευση του κορονοϊού στην Ελλάδα, στις 26 Φεβρουαρίου.
Ξαφνικά στην καθημερινότητα μας εισέρχονται οι έννοιες “επαφή με κρούσμα”, ορφανό κρούσμα”, “ιχνηλάτηση”, “καραντίνα”, “απομόνωση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης”. Τα αντισηπτικά εισβάλουν παντού: σε σπίτια, καταστήματα, τσέπες, τσάντες, ενώ άμεσα ο τότε Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας λαμβάνει την απόφαση για την επιβολή του πρώτου περιοριστικού μέτρου που ήταν η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων του 2020.
Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κάθε απόγευμα από τον Σωτήρη Τσιόδρα πετυχαίνει τηλεθεάσεις επιπέδου “Παρά Πέντε”, ενώ ο κορονοϊός έως και μονοπωλεί τις συζητήσεις όλων μας.
Μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κι ενώ μετρούσαμε κατά μέσο όρο 1-2 κρούσματα την ημέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ξαφνικά στις 3/3/2020, 21 νέα κρούσματα. “Πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Άγιους Τόπους, ανάμεσα στα οποία ήταν και ένας 66χρονος, που αποτέλεσε το ένατο κρούσμα στη χώρα μας.
Ο συγκεκριμένος άνδρας νοσηλεύθηκε σε σοβαρή κατάσταση με πνευμονία, και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος που τότε βρισκόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, υποψιασμένος για την πιθανότητα κορονοϊού προχώρησε στον μοριακό έλεγχο τους ασθενούς. Το θετικό αποτέλεσμα οδήγησε στην ευρεία ιχνηλάτηση και την αποκάλυψη δεκάδων νέων πειστατικών.
Δυστυχώς ο 66χρονος εκείνος άντρας ήταν και το πρώτο θύμα της επιδημίας στην Ελλάδα καθώς κατέληξε στις 12 Μαρτίου.
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ
Κατά α δύο χρόνια που ακολούθησαν από την πρώτη διάγνωση, εκατομμύρια Έλληνες βρεθήκαμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συνθήκη. Πάνω από 25.000 απώλειες συνανθρώπων μας, πολλοί μήνες σκληρού εγκλεισμού, κλείσιμο καταστημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας.
Τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα είναι κάτι λιγότερο από 2,4 εκατομμύρια, όμως δεν θα ήταν περίεργο αν κάποια στιγμή ανακοινωθεί ότι πάνω από 1 στους 3 Έλληνες ή ακόμη και οι μισοί από εμάς ήρθαμε σε επαφή με τον ιό, μολυνθήκαμε αλλά δεν νοσήσαμε.
Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνιση του ο κορονοϊός, η ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει στην απόφαση για καθολικό lockdown, στις 23 Μαρτίου (έληξε στις 4 Μαΐου), καθώς τόσο τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό όσο και η ανυπαρξία θεραπείας ενέχουν πλήθος κινδύνων και παρατείνουν την ανησυχία για τον άγνωστο ιό.
Η νέα έξαρση που φέρνει η πρώτη μετάλλαξη του ιού, η γνωστή και ως Βρετανική Μετάλλαξη, επιβάλλουν και δεύτερο lockdown το οποίο ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 και διαρκεί 6 μήνες. Σχολεία και εστίαση παραμένουν κλειστά, ενώ κατά περιόδους και τα μαγαζιά λειτουργούν χωρίς την είσοδο πελατών.
Όλοι οι πολίτες ήδη από το πρώτο κύμα κυκλοφορούν με εγκριτικά sms μετακίνησης ή με σχετικά χειρόγραφα σημειώματα. Σταδιακά και με σημαντική καθυστέρηση η χρήση μάσκας εισέρχεται στη ζωή μας και τουλάχιστον για κάποιο διάστημα θα παραμείνει.
Από το τέλος του 2020 και για πάνω από 13 μήνες, το ΕΣΥ βρίσκεται υπό πίεση με εξαίρεση τους θερινούς μήνες.
Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Παράλληλα με την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, η επιδημία της παραπληροφόρησης αποκτά πρωτοφανείς διαστάσεις. τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας κυκλοφορούν ευρέως επηρεάζοντας σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Το κίνημα των αρνητών αρχίζει σχεδόν άμεσα με την επιβολή του πρώτου lockdown και συνεχίζεται εντονότερο πλέον με την έναρξη τους εμβολιασμού κατά του ιού.
Εκεί που όλοι πιστέψαμε ότι τα εμβόλια θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το άγχος του κορονοϊού, ένα έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα επικράτησε με αποτέλεσμα, η χώρα μας να καταφέρει πολύ αργά να πετύχει το σημερινό ποσοστό που έχει, δηλαδή να είναι εμβολιασμένο το 74% του πληθυσμού και ειδικότερα οι 4 στους 5 ενήλικες.
Η κατάσταση αυτή η οποία αποδίδεται στην αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, επέτρεψε τη μεγάλη διασπορά του ιού και οδήγησε σε βαριές νοσήσεις και το θάνατο χιλιάδες συμπολίτες μας.
Η ολοκλήρωση της διετίας αυτής που συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό βρίσκει πλέον τις κοινωνίες του Δυτικού Κόσμου να έχουν αναθαρρήσει από την λιγότερο επικίνδυνη Μετάλλαξη Όμικρον. Ο ιός τείνει σταδιακά να γίνει ενδημικός, διαθέτουμε και φάρμακα για την αντιμετώπισή του αλλά και συγκεκριμένα δεδομένα για την χρήση των εμβολίων.
Τα περιοριστικά μέτρα στη μάχη κατά της διασποράς του ιού, σταδιακά καταργούνται. Το μέλλον φαίνεται αισιόδοξο, αν και οι επιφυλάξεις για μια νέα μετάλλαξη η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα ακόμη κύμα έξαρσης της πανδημίας, είναι αυξημένες.