Η Πρόταση αφορά στην υλοποίηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου / Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει τη δημιουργία και λειτουργία ενός εικονικού ψηφιακού μουσείου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών περιήγησης και προβολής της ιστορίας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας: της Λέσβου (συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου), της Χίου (συμπεριλαμβανομένων των Οινουσσών και των Ψαρών) και της Σάμου (συμπεριλαμβανομένων της Ικαρίας και των Φούρνων / Θύμαινας) με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα. Η πρόταση αφορά σε ένα εικονικό ψηφιακό Ταξίδι στην νεότερη ιστορία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς η περιοχή είχε ενεργό ρόλο σε όλα τα γεγονότα της νεότερης Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 και μετά.
Η προβολή των ιστορικών γεγονότων της νεότερης εποχής για το Βόρειο Αιγαίο θα πραγματοποιηθεί μέσω: α) της καταγραφής όλων των τεκμηρίων που περιγράφουν τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας του Βορείου Αιγαίου και των σημαντικότερων στοιχείων ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αξίας που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο και που οδήγησαν τον λαό των νησιών του Βορείου Αιγαίου να συμμετάσχει ενεργά στα ποικίλα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της χώρα από το 1821 και μετά, β) της σύζευξης του γλωσσικού και οπτικοακουστικού περιεχομένου (πολυτροπικότητα). Το προτεινόμενο έργο παρέχει τη δυνατότητα σ’ έναν προορισμό να κάνει γνωστούς στους επισκέπτες αυτού, όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν τον προορισμό ιδιαίτερα ελκυστικό και ταυτόχρονα αυθεντικό, προβάλλοντας με συγκεκριμένο τρόπο τα ιδιαίτερα, μοναδικά πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του (attributes), με έμφαση στην νεότερη ιστορία του.
Χαρακτηριστικά που κάποια έχουν χαθεί ως φυσικά στοιχεία, αλλά επιζούν μέσα από τις μνήμες, τις αφηγήσεις, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τα σχέδια, τις φωτογραφίες, τους χάρτες, τις εφημερίδες και
τα βιβλία.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει τη δημιουργία και λειτουργία ενός εικονικού ψηφιακού μουσείου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών περιήγησης και προβολής της ιστορίας των τριών (3) Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας: της Λέσβου (και Λήμνος, Άη Στράτης), Χίου (και Οινούσσες και Ψαρά) και Σάμου (και Ικαρία και Φούρνοι/Θύμαινα) με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα. Ειδικότερα θα αφορά στη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου και του εικονικού μουσείου ανά Περιφερειακή Ενότητα (δηλαδή θα περιλαμβάνει ένα εικονικό ψηφιακό χώρο στο διαδίκτυο με τρία (3) βασικά κουμπιά – επιλογές που το κάθε κουμπί θα αφορά μία Περιφερειακή Ενότητα – τη Λέσβο τη Χίο και τη Σάμο. Στο κάθε εικονικό μουσείο θα προσφέρεται ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής διαδραστικότητας (κείμενα, φωτογραφίες, ήχοι, βίντεο, τρισδιάστατες και εικονικές αναπαραστάσεις κ.λπ.) Αυτά θα προσφέρονται σε υπολογιστή μέσω διαδικτύου, σε κινητές συσκευές μέσω app, αλλά και σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας μέσω ειδικών μασκών.
Η πρόταση αφορά στη δημιουργία:
Α) Ψηφιακό Μουσείο των τριών (3) νησιωτικών ενοτήτων.
Β) Εφαρμογή για φορητές συσκευές περιήγησης σε κάθε νησί που θα ενεργοποιείται μέσω GPS.
Στην εφαρμογή θα προβάλλεται η θέση του χρήστη στο χάρτη μέσω GPS / Αναγνώρισης Τοποθεσίας. Έτσι ο χρήστης θα μπορεί να προσανατολιστεί στο χάρτη και να επιλέξει το αντίστοιχο ψηφιακό περιεχόμενο που θέλει να δει ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται και το ιστορικό γεγονός που η περιοχή αναπαριστά.
Γ) Παραγωγή έντυπου υλικού ενημέρωσης για την κάθε νησιωτική Ενότητα καθώς και online προβολής του έργου.
Δ) Τρεις (3) εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας
Ε) Ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά: γνωρίστε την ιστορία του Βορείου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης, αξιοποιώντας τα εργαλεία της Πληροφορικής – η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – στοχεύει στη:
(α) δημιουργία ενός ψηφιακού εικονικού μουσείου που θα παρουσιάζει όλα τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την ιστορική – πολιτιστική μας κληρονομιά, τη συλλογική μνήμη και τη πολιτιστική παράδοση και
(β) στην καταγραφή και προβολή – μέσω συστημάτων ΤΠΕ – πολλαπλών αφηγήσεων (stories) σχετικών με τα τοπία, τους ανθρώπους, τα γεγονότα, σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα από το 1821 και μετά στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.
Ειδικότερα, ο σκοπός του έργου είναι διττός:
Αφενός να ενισχύσει και να συμπληρώσει τις δυνατότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας. Αφετέρου να απευθυνθεί στο ευρύτερο κοινό και να το φέρει σε επαφή με την ιστορία, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό, όπως αυτά αποτυπώνονται μέσα από τις ιστορικές μαρτυρίες, τις αφηγήσεις, τα τραγούδια και τις μνήμες των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική περίοδο από το 1821 και ένθεν.
Το έργο γενικά σκοπεύει να προσφέρει στον εικονικό επισκέπτη μία ματιά στο παρελθόν και σε όλα αυτά που χάθηκαν στο χρόνο. Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν: στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στην ψηφιακή καταγραφή και διάσωση των στοιχείων που απαρτίζουν την πολιτιστική κληρονομιά με ιδιαίτερη έμφαση στην νεότερη ιστορία, στην παροχή υπηρεσιών εμπλουτισμένης ψηφιακής εμπειρίας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων σε πολυμεσικά περιβάλλοντα.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε:
«Είναι γνωστό ότι ως Περιφερειακή Αρχή συνειδητά επενδύουμε στην πολύτιμη κληρονομιά του πολιτισμού των νησιών μας. Με γνώμονα την αρχή αυτή δουλεύουμε προκειμένου να αξιοποιούμε κάθε πηγή χρηματοδότησης για αυτό το σκοπό. Η έγκριση απόφασης ένταξης και χρηματοδότησης από το Αντώνης Τρίτσης μας χαροποιεί μιας και θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη μια ιδέα του Περιφερειάρχη και να δημιουργήσουμε το “Ψηφιακό Εικονικό Μουσείο του Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως το σήμερα”.
Ο καθένας μπορεί να αναληφθεί ότι ζώντας σε μια ψηφιακή εποχή η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου θα συμβάλει πολλαπλά στην ανάπτυξη και σωστή προβολή των νησιών μας ανά τον κόσμο.»