Σε συνέντευξή του, στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κωνσταντίνου Κυδώνη «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1» τη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στη Λέσβο, τη Δευτέρα και τη Τρίτη, 3 και 4 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. «Δεν πάει άλλο, πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για τους εισβολείς που μπαίνουν στα νησιά μας ανεξέλεγκτα κάνοντας τους νησιώτες να έχουν χάσει τον ύπνο τους και να έχουν φτάσει στα όριά τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Μουτζούρης, ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων, που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας με την επεισοδιακή πορεία 2.000 μεταναστών στη Μυτιλήνη και κατέληξαν το βράδυ με τον ξεσηκωμό των κατοίκων της Μόριας. Βιώνει εδώ και μήνες τις εκρηκτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο νησί και είδε με τα μάτια του τα γεγονότα να ξεφεύγουν επικίνδυνα στη συγκεκριμένη συγκέντρωση.
«Οι κάτοικοι έχουν απηυδήσει και οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες –χρόνια», συμπλήρωσε. Οι προχθεσινές διαμαρτυρίες ήταν πρωτοφανείς για το νησί, όπου πάνω από 2.000 αιτούντες άσυλο που παραμένουν εγκλωβισμένοι ξεκίνησαν πορεία από τη Μόρια προς την πόλη της Μυτιλήνης. Στο κέντρο σημειώθηκαν επεισόδια, μεταξύ των διαμαρτυρόμενων και των αστυνομικών, τα οποία συνεχίστηκαν και στο χωριό της Μόριας, από όπου πέρασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες, επιστρέφοντας στο ΚΥΤ, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων.
Ο ίδιος τηλεφώνησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το χωριό της Μόριας, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κάτοικοι και έκαναν λαϊκή συνέλευση έξω από το κοινοτικό κατάστημα σε κλίμα μεγάλης έντασης. Ζήτησε να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή και είδε να φτάνει μια διμοιρία, που διανυκτέρευσε έξω από εργοστάσιο, μεταξύ του ΚΥΤ της Μόριας και του ομώνυμου χωριού. Μαζί με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, προσπαθούσαν για ώρες με την πειθώ να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κωνσταντίνου Κυδώνη «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1» ζήτησε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους μετανάστες. Τόνισε για ακόμα μια φορά τη σοβαρότητα του προβλήματος. Εξήγησε ότι ο έλεγχος έχει ξεφύγει και δυστυχώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της. Τα νησιά μας πρέπει κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αίτημα του Περιφερειάρχη, το οποίο η κυβέρνηση το απέρριψε. «Είμαι εξοργισμένος που η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά μου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αν η παρούσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη ανάγκη, τότε ποια είναι; Μόνο η πτώση ενός τοιχίου σε παραλιακή οδό λόγω θαλασσοταραχής;», ανέφερε ο περιφερειάρχης. Παρόλα αυτά, το αίτημα αυτό υποβλήθηκε εκ νέου από τον ίδιο, γιατί πιστεύει ότι τα νησιά έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Ζήτησε να συμβάλουμε όλοι στο αίτημα αυτό ώστε να εισακουστούμε στην κυβέρνηση.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αντιπεφερειάρχη Χατζηκομνηνού, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ότι δηλαδή οι διαδηλώσεις των μεταναστών ξεκίνησαν μετά από επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε πως «η γραμμή της περιφέρειας εκφράζεται από τον εκλεγμένο περιφερειάρχη», για να εξηγήσει πως «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τα επεισόδια με την επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα».
Επισημαίνουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η πρώην Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου αν χειριζόταν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα, όπως χειρίζεται αυτή την ώρα ο Περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, και η κυβέρνηση της ΝΔ, ίσως να μην είχαμε φτάσει στο αδιέξοδο που σήμερα δυστυχώς βρισκόμαστε. Το κακό ξεκίνησε το 2015, όταν όλοι αδιαφορούσαν. Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας έλεγε ότι σύνορα δεν υπάρχουν. Η κα Καλογήρου από την μεριά της επισκεπτόταν τον Πρωθυπουργό χωρίς να ζητάει την προστασία και την αποσυμφόρηση των νησιών μας.
Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στη Λέσβο και η προσπάθεια της 20χρονης μετανάστριας να αρπάξει το όπλο του αστυνομικού από τη θήκη του, φανερώνει τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του ζητήματος.
Αν ισχύουν όλα όσα ακούστηκαν και είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ότι κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τη Μόρια και συζήτησε με τις ΜΚΟ και λίγα λεπτά αργότερα έγινε η εξέγερση, και παρόλα αυτά δεν έγινε παρέμβαση του Εισαγγελέα, – αν ισχύουν όλα αυτά -, τότε δυστυχώς η πατρίδα μας χάθηκε.
Απαραίτητη η τροπολογία για τις ΜΚΟ που εδώ και χρόνια δρουν ανεξέλεγκτα στα νησιά μας. Υπάρχουν οργανώσεις που έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Όμως υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις που είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν ή να διακοπούν οι δραστηριότητές τους για το καλό του τόπου μας. Σχετικά με την καταγραφή και τον έλεγχο των ΜΚΟ, που ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ότι πρόκειται για πάνω από 400 οργανώσεις, εκ των οποίων έχουν καταγραφεί μόλις 70. Πρόκειται για «πληθώρα ΜΚΟ που βοήθησαν τους πρόσφυγες και το κράτος μας, όμως υπάρχουν πολλές από αυτές που εκμεταλλεύονται την κατάσταση».
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου, κος Νότης Μηταράκης, αφού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αδιαμφισβήτητα του έχει δώσει βόμβα, έτοιμη να εκραγεί. Και αυτόν που σίγουρα θα πάρουν τα σκάγια είναι τον Υπουργό Ν. Μηταράκη. Ασφαλώς δεν ξέρουμε τους λόγους που δέχτηκε να αναλάβει αυτό το Υπουργείο, ο δικό μας Νότης και να έρθει σε αντιπαράθεση με το λαό που τον τίμησε και τον έστειλε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στη θέση του, εγώ προσωπικά δεν θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση να αναλάβω αυτό το Υπουργείο. Θα προτιμούσα να παρέμενα ένας απλός βουλευτής, στο πλευρό των πολιτών που με επέλεξαν ως εκπρόσωπό τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι σε τέτοια σοβαρά θέματα ο λαός δεν ξεχνά και δεν τα ξεπερνά. Εκτός και αν τελικά δεν τον ενδιαφέρει να συνεχίσει την πολίτική του καριέρα στη Χίο.
Κωνσταντίνος Κυδώνης