Εμβληματικά τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού “ΤΕΕΝΣ”

Με κάθε επισημότητα έγιναν, το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, την οποία ίδρυσε στη Χίο το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»  ̶  Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. Η Ακαδημία είναι η πρώτη ιδιωτική, που λειτουργεί στην Ελλάδα με σκοπό την προετοιμασία νέων που επιθυμούν ν’ ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα σαν αξιωματικοί γέφυρας και μηχανοστασίου.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική μονάδα που ίδρυσε στη γενέτειρα του Χίο ο Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος. Είχαν προηγηθεί η «Στέγη της Μαρίας», η οποία ιδρύθηκε στα Καρδάμυλα το 2013 και το Ναυτικό Λύκειο «ΤΕΕΝΣ», το οποίο ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Χίου το 2018.

Ενεργό ρόλο στη δημιουργία της Ακαδημίας έπαιξε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, το οποίο και πιστοποίησε την Ακαδημία κατά τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα.

Την Ακαδημία εγκαινίασε η Αυτού Θειωτάτη Παναγιώτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τον οποίο συνώδευαν ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Μεξικού κ.κ. Ιάκωβος παρουσίᾳ και του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Κυρία Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Πρέσβυς της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης και, εκ μέρους του Υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, ο Γ. Γραμματεύς Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης.

Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco Πρέσβυς κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο Δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γιώργος Δανιήλ, ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Κώστας Βρατσάνος, οι Αρχές της Χίου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των τοπικών εκπαιδευτικών Αρχών, γονείς και κηδεμόνες των σπουδαστών των ως άνω εκπαιδευτικών μονάδων του Ιδρύματος και πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τη Χίο και αλλαχού.

Μετά την Τελετή των Εγκαινίων, ο Πατριάρχης, με την τιμητική συνοδεία του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, προέστη Αγιασμού γιά τη νέα σχολική χρονιά 2024-25, ευλόγησε το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της Ακαδημίας και τους παριστάμενους μαθητές και μαθήτριες της Ακαδημίας, του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ και της Στέγης της Μαρίας και ευχήθηκε σ’ όλους υγεία και καλή πρόοδο.

Προσφωνώντας τον Πατριάρχη, ο Καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο όραμα δημιουργίας της Ακαδημίας σαν πόλου έλξης στο ναυτικό επάγγελμα νέων, αγοριών και κοριτσιών, προκειμένου να τους προετοιμάσει γιά μία επιτυχή επαγγελματική εξέλιξη και καταξίωση στην υπηρεσία του υπερήφανου ναυτικού επαγγέλματος.

Συνεχίζοντας την προσφώνηση του, ο Καπτα Παναγιώτης πρόσθεσε: “Σας παρακαλούμε, Παναγιώτατε, να ευλογήσετε τα παιδιά της Ακαδημίας μας να πετύχουν το στόχο τους και, μετά τις εγκύκλιες σπουδές τους κοντά μας, ν’ αναχθούν στο πέλαγος της ζωής και να την κερδίσουν. Με τίμιο αγώνα και αρχές χριστιανικές, να πλεύσουν τη ρότα της προόδου και της αρετής. Ν’ ανέβουν αξιοκρατικά τις βαθμίδες ιεραρχίας στα καράβια και να γίνουν ικανοί κι αξιοσέβαστοι ηγέτες των μικρών πλωτών κοινωνιών που θα τους εμπιστευθούμε όταν θα ̓ρθει η ώρα: στιβαροί και άξιοι κυβερνήτες. Όλους, όσους στήριξαν την συλλογική αυτή προσπάθεια, ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Τους ευχαριστώ και εκ μέρους του παρόντος γιου μου Νίκου και ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, θα συνεχίσει την μεγάλη αυτή ιερή  οικογενειακή μας παρακαταθήκη.”.

Ακολούθησε ομιλία της Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου Κυρίας Μ. Χατζημανώλη, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Καπετάνιε μου, η συνεισφορά σου στην Ελληνική αλλά και παγκόσμια ναυτιλία, είναι ανεκτίμητη και, χωρίς αμφιβολία, όλοι εμείς σου οφείλουμε τα μέγιστα. Με χαρά σου μεταφέρω την απεριόριστη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσωπικά του Προέδρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όντας και ο ίδιος παιδί ναυτικής οικογένειας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κυπριακή Δημοκρατία ενέκρινε τη ναυτική ακαδημία που οραματίστηκες να δημιουργήσεις στον τόπο καταγωγής σου, την όμορφη και ναυτομάνα Χίο. Είμαι πεπεισμένη ότι η διαδρομή που μαζί χαράξαμε δεν τελειώνει εδώ και σήμερα αλλά θα συνεχίσει να ενισχύεται και να μεγαλώνει σε όλους τους τομείς. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης Παγκόσμιας Ναυτιλίας. Εξάλλου, από σήμερα η καρδιά της Κύπρου κτυπά και στην Χίο. Ως συνοδοιπόροι σ’ αυτή την κατεύθυνση, βαδίζουμε με στόχο οι νέες γενιές, όλοι εσείς παιδιά μου, που βρίσκεστε εδώ σήμερα αλλά και οι επόμενες που θ’ ακολουθήσουν, να αγαπήσουν την θάλασσα και την ναυτιλία παρέχοντας άρτιο και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο η παγκόσμια Ναυτιλιακή Βιομηχανία.”.

Στην αντιφώνηση του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον Καπετάν Τσάκο, είπε: “Με ενθουσιασμόν και ρεαλισμόν, με θάρρος και αυτοπεποίθησιν, με γνώσιν και μαεστρίαν, εδημιουργήσατε ένα αξιοζήλευτον εμπορικόν στόλον. Τα πλοία σας διασχίζουν τας θαλάσσας και τους ωκεανούς και μεταφέρουν, μαζί με τα υλικά αγαθά, το μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης. Όντως, αγαπητέ Άρχων, εσείς είδατε την θάλασσαν ως μίαν δύναμιν, η οποία συνδέει και ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.

 

Και ιδού! Χαρίζετε εις την νέαν γενεάν, διά μέσου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Τσάκος Ναυτική Παιδεία», χαρίζετε στα νιάτα το πρώτον ιδιωτικόν επαγγελματικόν Λύκειον ναυτικής κατευθύνσεως εις την Ελλάδα, με έδραν την Χίον, και την πρώτην Ακαδημίαν Εμπορικού Ναυτικού, η οποία έλαβε πιστοποίησιν εκ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας συγχαίρομεν ολοκαρδίως διά τας πρωτοβουλίας σας αυτάς, διά των οποίων το όνομά σας θα γραφή με χρυσά γράμματα εις τας βίβλους των μοχθησάντων διά την μόρφωσιν και την παιδείαν της νέας γενεάς. Μεταλαμπαδεύετε εις τους φερέλπιδας νέους την αγάπην και τον σεβασμόν προς την θάλασσαν και προς τον πολιτισμόν της ναυτοσύνης ως ουσιαστικόν στοιχείον της ταυτότητός των και εις την διακονίαν ενός αγαθού σκοπού. 

 

Οι νέοι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού θα είναι οι συνεχισταί της παραδόσεως των ναυτικών της Χίου, οι οποίοι διεκρίθησαν εις τον τομέα της ναυτιλίας και κατέστησαν την ερατεινήν αυτήν νήσον παγκοσμίως γνωστήν. Η ενασχόλησις με την θάλασσαν δεν είναι διά τους κατοίκους της Χίου απλώς εν παραδοσιακόν επάγγελμα, αλλά άθλημα. Οι  απόφοιτοι της Ακαδημίας σας θα διαπορεύωνται τας θαλάσσας και τους ωκεανούς, διακονούντες την οικονομικήν πρόοδον και την αλληλεγγύην, άριστα κατηρτισμένοι εις τα πράγματα της συγχρόνου ναυτιλίας, θεωρητικώς και πρακτικώς, αλλά θα είναι και φορείς υψηλών αξιών.”.

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης πρόσθεσε:

Συμμετέχομεν εις την χαράν σας διά την λειτουργίαν δύο Ιδρυμάτων ναυτικής παιδείας, με στόχον την αριστείαν εις τον χώρον της ναυτιλίας και την συνέχισιν, με σύγχρονον πνεύμα, μιας μεγάλης παραδόσεως εις την Χίον, την οποίαν εξόχως εκπροσωπείτε εσείς, φίλτατε Καπετάν Παναγιώτη. Θα προσευχώμεθα, ο Θεός της αγάπης και ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύουν τους νέους ναυτιλλομένους, τους μελλοντικούς αξίους αποφοίτους της Ακαδημίας σας, και να τους χαρίζουν ήρεμον θάλασσαν και καλοτάξιδους πλόας.”.

 

Χαιρετίζοντας την τελετή, ο εγγονός του Καπετάνιου, Παναγιώτης Νίκου Τσάκος, εξέφρασε την θέληση του, ο ίδιος και η επόμενη γενιά να συνεχίσουν το έργο και να το μεγαλώσουν.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν βραβεία σε αριστεύσαντες, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου 2024, μαθητές και μαθήτριες του Ναυτικού Λυκείου ΤΕΕΝΣ και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων.

Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο Ελλάδας και Κύπρου.

Δείπνο προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Μετά τις τελετές των Εγκαινίων της Ακαδημίας και του Αγιασμού γιά τη νέα σχολική χρονιά, οι Ιδρυτές του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Καπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος και κ. Νίκος Π. Τσάκος, μετά της συζύγου του, Κυρίας Σίλιας Τσάκου, παρέθεσαν, στον αίθριο χώρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ακολουθίας του.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Καπτά Παναγιώτης Ν. Τσάκος, εξήρε το πρωτοποριακό και σε παγκόσμια κλίμακα έργο του Πατριάρχη γιά την προστασία του περιβάλλοντος, θαλάσσιου και ατμοσφαιρικού. Σε αναγνώριση του θεόπνευστου, περί το περιβάλλον, έργου του Πατριάρχη, ο Καπτα Παναγιώτης του προσέφερε Λεύκωμα, στο οποίο έχουν σταχυολογηθεί σχετικές ομιλίες και κείμενα του πολλών 10ετιών, καθώς και αναμνηστικό δίσκο απεικονίζοντα τη Χιακή Σφίγγα.

Ακολούθως, προσφέρθηκαν εκ μέρους της οικογενείας αναμνηστικά δώρα στους:

  • Στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σμύρνης και Μεξικού κ.κ. Βαρθολομαίο και Ιάκωβο αντιστοίχως,
  • Στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο,
  • Στην Υφυπουργό Ναυτιλίας Κύπρου κ. Μαρίνα Χατζημανώλη και
  • Στον Ευρωβουλευτή, πρώην Υπουργό Ενέργειας και Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Γιάννη Μανιάτη.

Ακολουθεί προσφώνηση του Ιδρυτή  της Ακαδημίας Χίου Καπετάν. Π.Ν Τσάκου στην τελετή εγκαινίων

Παναγιώτατε

Σεβασμιότατοι

Κυρία Υπουργέ Ναυτιλίας της Κύπρου μας

Κε Περιφερειάρχα

Κύριοι Δήμαρχοι

Κύριοι Βουλευτές

Κύριοι εκπρόσωποι των αρχών της νησιού μας

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Αγαπητοί συμπατριώτες, και φίλοι

Αγαπητοί γονείς και παιδιά

 

Όταν πριν 14 χρόνια με την αείμνηστη σύζυγό μου Ειρήνη και το γυιό μας Νίκο, αποφασίσαμε την ίδρυση Ιδρύματος στη μνήμη της λατρεμένης Μαρίας μας, θέσαμε ως σκοπό του Ιδρύματος τη προώθηση του ναυτικού πολιτισμού, της ναυτοσύνης μας, της ναυτικής εκπαίδευσης και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Και δεν το μετανιώσαμε γιατί οι εξελίξεις μας εδικαίωσαν.

Αρχίσαμε μετατρέποντας το σπίτι της Μαρίας μας στα Καρδάμυλα σε οικοτροφείο φιλοξενίας αγοριών από όλη την Ελλάδα που επιλέγονται με αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια.

Τα παιδιά αυτά πληθαίνουν τα Καρδαμύλα στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του Λιβάνειου Γυμνάσιου και Λυκείου Καρδαμύλων γιατί δίχως αυτά, τα σχολεία μας θα είχαν κλείσει, με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Κυρίως όμως τα παιδιά αυτά γαλουχούνται στις αξίες, τις αρχές και τις παραδόσεις της μακραίωνης ναυτοσύνης μας. Και όσα επιθυμούν σταδιοδρομούν στη θάλασσα με τη στήριξη μας.

Είμαστε περήφανοι γιατί από τις πύλες της Στέγης, έχουν περάσει μέχρι σήμερα πάνω από 100 νέοι με άριστες επιδόσεις που ήδη σταδιοδρομούν στο ναυτικό επάγγελμα και σε άλλους τομείς της επιλογής τους.

Με την βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, πριν 6 χρόνια,  με γνώμονα πάντοτε την προσέλκυση νέων, αγοριών και κοριτσιών, στο ναυτικό επάγγελμα, κάναμε ένα δεύτερο μεγάλο βήμα και ιδρύσαμε, στο ιδιόκτητο χώρο που μας φιλοξενεί απόψε, το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ναυτικό Λύκειο στο οποίο οι σπουδαστές μας φοιτούν εντελώς δωρεάν, καθώς το συνολικό κόστος λειτουργίας καλύπτεται από το Ίδρυμα μας.

Ένα Λύκειο, η επιτυχία του οποίου γρήγορα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο άριστο εκπαιδευτικό μας προσωπικό, στον εξοπλισμό του με τεχνολογίες αιχμής και στη διάθεση, γιά την εξοικείωση των μαθητών με τη θάλασσα, εκπαιδευτικού ιστιοφόρου σκάφους μας, Μάνια.

Όλα αυτά επέτρεψαν στο Υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει το Λύκειο μας ως Πρότυπο.

Το μοναδικό πρότυπο Ναυτικό Λύκειο στην επικράτεια.

Μέχρι σήμερα, από το Λύκειο έχουν αποφοιτήσει 143 μαθητές και μαθήτριες με άριστες επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις και οι περισσότεροι έχουν ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα.

 

Κι έτσι, 12 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της Στέγης της Μαρίας και 6 μετά την ίδρυση του Πρότυπου Ναυτικού μας Λυκείου, φτάνουμε, με τη βοήθεια του Θεού και τις δικές Σας ευλογίες, Παναγιώτατε, στη σημερινή Ημέρα – Σταθμό γιά το Ίδρυμα και τον Όμιλο μας να εγκαινιάζουμε τη δική μας Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού.

Οραματιζόμαστε την Ακαδημία μας ως πόλο έλξης νέων, όχι μόνο για να στελεχώσουν τα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας αλλά ταυτόχρονα, να τους δώσουμε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, και καταξίωσης, υπηρετώντας το υπερήφανο ναυτικό επάγγελμα.

Λειτούργημα θα μου επιτρέψετε να πώ.

Σας παρακαλούμε Παναγιώτατε ευλογείστε τα παιδιά της Ακαδημίας μας να πετύχουν το στόχο τους και μετά τις εγκύκλιες σπουδές τους κοντά μας, ν’ αναχθούν στο πέλαγος της ζωής και να την κερδίσουν.

Με τίμιο αγώνα και αρχές χριστιανικές να πλεύσουν τη ρότα της προόδου και της αρετής.

Ν’ ανέβουν αξιοκρατικά τις βαθμίδες ιεραρχίας στα καράβια και να γίνουν ικανοί κι αξιοσέβαστοι ηγέτες των μικρών πλωτών κοινωνιών που θα αναλάβουν όταν θάρθει η ώρα. Στιβαροί και άξιοι κυβερνήτες.

Γιά τη δημιουργία της Ακαδημίας συνεργασθήκαμε στενά με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αξιολόγησε και πιστοποίησε την νέα εκπαιδευτική μας προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους.

Εύχομαι σύντομα να θεσμοθετηθούν και στην Ελλάδα οι νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ίδρυση και άλλων μη κρατικών Ακαδημιών, ώστε να ικανοποιούνται επαρκέστερα οι ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό της συνεχώς αναπτυσσόμενης Ελληνικής Ναυτιλίας και να προσφέρονται ευκαιρίες εξέλιξης στα νέα παιδιά της πατρίδας μας.

Ως προς την συνεργασία μας με την μεγαλόνησο Κύπρο ΜΑΣ, δράττομαι της ευκαιρίας ν’ απονείμω εύσημα αγαστής και δημιουργικής συνεργασίας πρώτ’ απ’ όλους στην Υφυπουργό Ναυτιλίας Κυρία Μαρίνα Χατζημανώλη που μας τιμά με την εδώ παρουσία της. Ο ηγετικός της ρόλος, η  διορατική, και προσωπική συμμετοχή της στις απαιτούμενες πολυσχιδείς διαδικασίες ήταν καθοριστικός ώστε να αχθή σε αίσιο πέρας το έργο που αναλάβαμε.

Σας ευχαριστούμε θερμά κυρία Υπουργέ, αγαπητή μας Μαρίνα!

Οι θερμές μου ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στους Έλληνες και Κυπρίους συνεργάτες μας οι οποίοι με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία, και προσήλωση στο καθήκον  ολοκλήρωσαν με επιτυχία το δύσκολο τούτο έργο.

Στην επίμοχθη αυτή συλλογική προσπάθεια, πρωταρχικό ρόλο, από πλευράς Ιδρύματος, είχαν οι στενοί συνεργάτες μου Βενετία Καλλιπολίτου, Μιχάλης Μπελέγρης, Τατιάνα Τσαρδάκα, Καπτα Κώστας Μεννής, Τάσος Καρτσιμαδάκης και Καπτα Γιάννης Φράγκος, Κατερίνα Τσαρτακλέα, υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση πάντοτε του ακούραστου Προέδρου μας, Ναυάρχου Ευθύμιου Μητρόπουλου.

Στο έργο τους βρήκαν άξιους συμπαραστάτες και καθοδηγητές τους συνεργάτες της Κυρίας Υφυπουργού στην Λεμεσό και στον Πειραιά.

Όλους όσους στήριξαν την συλλογική αυτή προσπάθεια, ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Ευχαριστώ επίσης εκ μέρους του γιου μου Νίκου που είναι εδώ παρόν και οποίος εκτός όλων των άλλων θα συνεχίσει την μεγάλη αυτή ιερή  οικογενειακή μας παρακαταθήκη.

* * *

Ευχαριστώ κι εσάς παιδιά που επιλέξατε να υπηρετήσετε τη Μεγάλη Μας Ναυτιλία και επιτρέψτε μου να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας.

Η «ορμή», το momentum στα Αγγλικά, είναι η κινητήριος δύναμη που μας ωθεί στο ταξίδι της ζωής.

Το πιο σπουδαίο πραγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και το ταξίδι σας είναι να διατηρήσετε αυτή την ορμή, αυτή την κινητικότητα.

Γιατί όπως είπε ο Αλμπέρτος Άινστάιν, η ζωή είναι σαν το ποδήλατο, για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να προχωράς συνεχώς.

Θα πρόσθετα δε ότι πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, στα φτερά σας.

Ένας κότσυφας που κάθεται ανέμελος σε ένα κλαδάκι δεν φοβάται μήπως σπάσει το κλαδί.

Όχι γιατί εμπιστεύεται το κλαδί αλλά γιατί εμπιστεύεται τα φτερά του.

Εμπιστευτείτε κι εσείς τα δικά σας φτερά κι ανοίξτε τα στους απέραντους ορίζοντες μπροστά σας.

 

Κλείνοντας θέλω να παραφράσω λίγους στίχους από το ποίημα «Ιθάκη» του Αλεξανδρινού μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη:

«Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες,

τον άγριο Ποσειδώνα μη φοβηθείτε

και σε λιμάνια πρωτοειδωμένα,

όταν φθάνετε με τα καράβια σας,

να φροντίζετε να μαθαίνετε

τον κόσμο και τη ζωή.

Κι όταν, με το τέλος των ταξιδιών σας,

φθάσετε στην Ιθάκη σας,

έτσι σοφοί που θάχετε γίνει,

με τόση πείρα, θα καταλάβετε

τι σας χάρισε η θάλασσα κι’η αρμύρα της.»

 

Ο Καβάφης μας λέει κι εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ΟΛΑ τα εμπόδια που πιθανόν να συναντήσετε στη ζωή σας ξεπερνώνται έχοντας πίστη και αυτοπεποίθηση ως προς τις γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα με τα οποία θα εφοδιαστείτε και μαζί με τις αξίες, αρετές και τον ακέραιο χαρακτήρα σας θα πορευτείτε σε γαλήνιες θάλασσες και σε λιμένες ειρηνικούς.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή να με ακούσετε.

Τις ευλογίες σας παρακαλούμε Παναγιώτατε.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις