Ενημέρωση Μηταράκη στο υπουργικό για την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021.

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της εθνικής πολιτικής στο Μεταναστευτικό υπογράμμισε:

Πρώτον, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, όπου δεν επιδιώκει να είναι η πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, ούτε ελκυστικός προορισμός για παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες.

Δεύτερον, ότι ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αναλύοντας τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή, σημείωσε:

-Την ουσιαστική μείωση των ροών

-Το δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι:

  • Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 89% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 65% από την αρχή του έτους, ενώ το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκαν μόλις 1.159 αφίξεις στα πέντε νησιά μας. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 κατεγράφησαν 29.973 αφίξεις.
  • Η μείωση των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, έχει ξεπεράσει το 50% από τις αρχές του έτους, ενώ μεταφέρθηκαν όλα τα ασυνόδευτα από τα ΚΥΤ των νησιών. Ειδικότερα, οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας μειώθηκαν από 92.000 σε 73.000.

Αναφερόμενος στους επόμενους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Μετανάστευσης 2020-2021 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι:

  • Το σχέδιο αποσυμφόρησης θα επεκταθεί, πέρα από τα νησιά, και σε ολόκληρη τη χώρα, με το κλείσιμο 67 συνολικά ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας εντός του 2020, αλλά και τη μείωση των δομών από 39 σε 32 συνολικά.
  • Με την υλοποίηση του προγράμματος αποχωρήσεων θα φτάσουμε άμεσα στους 56 χιλιάδες διαμένοντες, όταν σήμερα το εθνικό σύστημα υποδοχής διαθέτει 80 χιλιάδες θέσεις.

Για το 2021 βασική προτεραιότητα είναι η λειτουργία σε όλα τα σημεία εισόδου και σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα κλειστών / ελεγχόμενων δομών. Αναφορικά με την ασφάλεια αυτών των δομών, ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως θα διαθέτουν διπλή στρατιωτική περίφραξη (τύπου ΝΑΤΟ), πύλες εισόδου με ταυτόχρονη χρήση κάρτας και αποτυπώματος, πλήρης καταγραφή όλων των διαμενόντων, συστήματα ελέγχου εισόδου-εξόδου, ωράριο λειτουργίας (κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας), καθώς και συστήματα παρακολούθησης και πυρασφάλειας.

“Προχωράμε στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών ασύλου, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνσή τους, αλλά και καλύτερη προσαρμογή στις ανάγκες που δημιουργεί ο COVID-19/κορωνοϊός. Συγκεκριμένα, πλέον θα γίνονται ψηφιακά από τη δήλωση βούλησης για άσυλο έως και την επίδοση των αποφάσεων ασύλου”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.